İran Cumhurbaşkanı Ruhani, 30 milyar dolar için Türkiye'de!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Türkiye'ye geldi. Ziyaretin amacı 2015'te iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarmak.

VAN 9.06.2014 11:05:55 0
İran Cumhurbaşkanı Ruhani, 30 milyar dolar için Türkiye
Tarih: 01.01.0001 00:00

İran ile Batı arasındaki ilişkilerde yumuşama sağlayan Ruhani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye geliyor. Ruhani, Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılandıktan sonra Gül'le ikili ve heyetler arası görüşmeler yapacak. İki ülke arasında siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğine ilişkin altı anlaşmanın imzalanması planlanıyor.

HEDEF 30 MİLYAR DOLAR

Görüşmeler, İran'a nükleer programından dolayı uygulanan ambargonun kalkmasıyla birlikte iki ülke arasında ticaret hacmini 2015 yılında 30 milyar dolara çıkartma hedefiyle yapılacak. Türkiye-İran Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi de Ruhani ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın imzaları ile kurulacak.

BAŞBAKAN'LA DA GÖRÜŞECEK

Ruhani'nin ikinci durağı ise Başbakanlık olacak. Erdoğan ve Ruhani'nin başkanlığında, iki ülkenin bakanlarının da katılımıyla kurulacak olan konsey ilk toplantısını yapacak. Ziyarete, 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi damgasını vursa da ikili siyasi ilişkiler, enerji alanında işbirliği ve bölgesel gelişmeler de ele alınacak. Suriye konusunda istişarede bulunulacak.

ANITKABİR ZİYARETİ YOK

Ruhani, iki ülke arasındaki "Cumhurbaşkanlığı düzeyindeki protokol geleneğine" göre Anıtkabir'i ziyaret etmeyecek. Ulusalcı çevreler, Anıtkabir protokolü olmayan bu ziyarete tepki gösterse de iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 yıl içinde 30 milyar dolara çıkması gündemde.