İntiharlar rapora dökülecek!

Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde, Van'da yaşanan intiharlara ilişkin yürütülen çalışmalar çerçevesinde 27 vakaya ulaşılırken, elde edilen sonuçların Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'ne teslim ed

VAN 15.09.2015 11:47:45 0
İntiharlar rapora dökülecek!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van'da sıkça meydana gelen intihar vakalarını mercek altına alan ve birkaç kurumdan oluşan ekip, 27 vaka ile ilgili bilgileri topladı. Toplanan bilgiler YYÜ'ye teslim edildi. YYÜ Sosyoloji Bölümü'nden uzman kişiler veriler üzerine bir rapor hazırlayacak ve ardından daha net bir tablo ortaya konmaya çalışılacak.

TOPLANTILAR YAPILDI

Çalışmalar çerçevesinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Van Kadın Derneği (VAKAD), Yaka-Koop, Kamer ve Büyükşehir Belediyesi'nin katılımıyla Mayıs ve Haziran ayında bir dizi toplantı gerçekleştirilmişti.

Toplantılarda araştırma ile ilgili olarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından "Hane Halkı Anketi" hazırlanmıştı. 4-5 sayfadan oluşan ankette, ailenin yapısı, eğitim ve ekonomik durumu, sosyal çevresi, yaşanılan evin durumu, yerleşim yeri gibi birçok soru yer alıyordu.

Anketin sonucunda da "Psikolojik Değerlendirme" diye bir bölüme yer verilmişti.

Sorulara verilen cevaplar doğrultusunda, bu bölüm de işaretlenerek, intiharın nedenleri, sonuçları ve önlenmesiyle ilgili bilgilere ulaşılmış olacaktı.

KOMİSYON KURULDU

Kurumların kendi aralarında yaptığı toplantılar ardından İntiharları Araştırma Komisyonu kuruldu. Her kurumdan bir üyenin yer aldığı komisyon, Haziran ayı sonlarında Özalp, Çaldıran ve İpekyolu ilçelerinde çalışmalara başladı.

27 VAKAYA ULAŞILDI

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nden edindiğimiz bilgilere göre, şimdiye kadar 27 intihar vakası mercek altına alındı. Ailelerle görüşmeler gerçekleştirildi ve komisyon tarafından hazırlanan Hane Halkı Anketi'nde yer alan sorular soruldu.

YYÜ BEKLENİYOR

Komisyon tarafından elde edilen veriler YYÜ Sosyoloji Bölümü'ne teslim edildi. YYÜ, anketle ilgili bir değerlendirme yapacak ve buna ilişkin bir rapor hazırlayacak.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri, bundan sonraki aşamada intihar araştırmasıyla ilgili olarak nasıl tavır belirleyeceklerini ve nasıl bir yol izleyeceklerini raporda elde edilen sonuçlara göre düzenleyeceklerini ifade etti.

ARAŞTIRMALAR DEVAM EDECEK

Bu arada komisyonda yer alan bazı kurum temsilcileri, çatışmalı ortamın yarattığı psikoloji nedeniyle, can güvenliği kuşkusuyla çalışmaların rahat yürütülemediğini, saldırıya uğrayacağı kuşkusuyla çalışmalarda resmi araçların kullanılamadığını, intihar vakalarının adeta gizli dolaşıldığını iddia etti.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri ise, güvenlik açısından hiçbir sıkıntılarının olmadığını, her yere rahatlıkla gidip gelebildiklerini açıkladı.

Bu arada Mart ayından bu yana yaşanan seri intihar vakalarına geçen hafta eklenen bir vaka ile bu sayının 40'a dayandığı belirtildi. 
Buna göre komisyonun 13 vakayı daha yerinde incelemesi bekleniyor.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı