İNTİHARIN NEDENLERİ

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi, Yrd. Doç. Dr. Gülsün Güvenli, intihar olaylarının sanıldığı gibi tamamen ekonomik ya da psikolojik olmadığını, toplumsal yönünün daha çok ağır bastığını söyledi. Van'da yaşanan intihar

VAN 6.05.2015 09:45:10 0
İNTİHARIN NEDENLERİ
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van'da, son zamanlarda giderek artan intihar vakaları gözleri kente çevirdi. Bazı kadın kurumları intiharlarla ilgili kısıtlı imkânlarla bazı araştırmalar yaparken, önlemler konusunda ise ilgili çevre ve kurumlarca gözle görülür bir çalışma yürütülmüyor.

Şimdiye kadar nedenleri üzerinde bir çalışma da yürütülmeyen ve çoğu kadınlardan oluşan intihar vakaları, rutin haber olmaktan öteye geçmiyor.

İNTİHARIN NEDENLERİ

Gazetemize konuşan Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülsün Güvenli, intiharın nedenleri hakkında bilgi verdi.

Sanıldığı gibi intiharın sadece ekonomik ya da bireysel nedenlerden oluşmadığını belirten Güvenli, şunları söyledi: "Sosyolojinin kurucularından Durkhaim'in yaptığı çalışma var, güncelliğini koruyor aslında bence. Orada şunu iddia eder; intiharın çok doğal, bireysel ya da çok psikolojik bir şey olmadığını, toplumsal bir olgu olduğunu kanıtlamaya çalışır. Ve birçok ülkeden yaptığı istatistiki karşılaştırmalardan ve saptamalardan şunu söyler: 'Herkes hayatında bir sıkıntı çeker, kötü bir zamanı olur, sorunlarla mücadele etmekte zorlandığı zamanlar olur, ama herkes intihar etmez. Toplumsal ilişkilerde bir sorun olduğu zaman intihar vakaları daha çok oluyor."

YALNIZLIK DUYGUSU

İntihar vakalarında "yalnızlık" olgusunun önemine değinen Güvenli, şöyle devam etti:

"Ya bu yalnızlık, toplumsal ilişkileri iyi olmadığı için ya da toplumsal ilişkiler çok iyi olsa da kendi kişisel sorunlarını paylaşabileceği ve çözüm getirebileceği bir ortamın olmamasına bağlanabilir. Dikkat çekici bir şey daha var, o da daha çok bayram günlerinde intihar ederler, ya da paskalyalarda. Sevinçli olması gereken günlerde yani… İşte bu konunun yalnızlık boyutunu ortaya çıkaran bir durumdur."

KONU ARAŞTIRILMALIDIR

İntihar olaylarının hafife alınacak bir olay değil, mutlaka sebeplerinin irdelenmesi gereken bir durum olduğunu belirten Güvenli, bu konuda yapılacak olan çalışmaların önemine de dikkat çekti. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi, Yrd. Doç. Dr. Gülsün, Van'da yaşanan intihar olaylarının mercek altına alınması ve gereken önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı