“İnsanların içinde ölmediği binalar yapılmalı“

'KENTSEL DÖNÜŞÜM BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR'

VAN 28.04.2015 10:14:49 0
“İnsanların içinde ölmediği binalar yapılmalı“
Tarih: 01.01.0001 00:00
Denizbank Başkent Bölge Müdürü Sabahattin Kırtunç, Van'da katıldığı kentsel dönüşüm toplantısında, insanların içinde ölmediği binaların yapılması gerektiğine vurgu yaparak, "Van için çok önemli bir gelişmedir. Ummuyorum ki bundan sonra Van'ın her mahallesinde insanlarımızın içinde ölmediği, gece yatarken korkulu rüyalar görmedikleri ve daha şiddetli depremlere karşı da dayanıklı binalar yapılır" dedi.
Bölge: Burhan Ergin
Bir otelde yapılan bilgilendirme toplantısına Denizbank Başkent 2. Bölge Müdürü Sabahattin Kırtunç, Denizbank Konut ve Taşıt Finansmanı Grubu Grup Müdürü Hakan Varol, Denizbank Konut ve Taşıt Finansmanı Grubu Satış Yönetimi Bölüm Müdürü Arda Süer, Başkent-2 Bölge Bireysel Satış Müdürü Erkan Yılmaz, Van Şube Müdürü İlker Murat Durgun, Van Kazım Karabekir Cad Şube Müdürü Işıl Yücel, Başkent-2. Bölge Konut Taşıt Finansman Sorumlusu Ebru Kırıkoğlu, Çevre Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semerci, Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Fazıl Kaya, İpekyolu Belediyesi İmar Müdürü Erhan Akkuş ve İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Turgut katıldı.
 
"VAN DEPREMİ ÜLKEYİ DERİNDEN ETKİLEDİ"
Açılış konuşmasını yapan Denizbank Van Şube Müdürü İlker Murat Durgun kentsel dönüşümde öncü bir banka olduklarını belirterek, Van'da da yapmak istediklerini vurguladı.
Daha sonra söz alan Denizbank Başkent Bölge Müdürü Sabahattin Kırtunç, Van depreminin bütün ülkeyi sarstığını belirterek, "Ülkemizi derinden sarstığı Van depreminin üçüncü yılını geride bıraktık. Depremden sonra Van'da birçok bina yıkıldı. Yıkılan binalar kentsel dönüşüm kapsamına alınmıyordu ancak yeni çıkan yasayla bu engel aşıldı. Artık insanların önünde evlerini yeniden imar etmek için bir takım engel olmayacak. Biz banka olarak Van'da kentsel dönüşüm konusunda iyi işler yapacağımıza inanıyorum. Çünkü biz gerçekten bu işe çok büyük önem veriyoruz. İşin bir bölümünü bakanlık, bir bölümü belediye ve bir bölümü de bankalar yapıyor" dedi.
Kırtunç, daha önce Van'ın kentsel dönüşüm konusunda faydalanamadığını ancak çıkan yasa ile bu engelin ortadan kalktığını belirterek, "Van'da yıkılmış binalarda kentsel dönüşüm yapılamıyordu, ama şuan o sıkıntı da aşıldı. Ummuyorum ki bundan sonra Van'ın her mahallesinde insanlarımızın içinde ölmediği, gece yatarken korkulu rüyalar görmedikleri ve daha şiddetli depremlere karşı da dayanıklı binalar yapılır. Denizbank olarak Van'ın imar sürecinde bu işi çok iyi bildiğimizi iddia ediyoruz. Sadece bankacılığı değil, kentsel dönüşümü de çok iyi biliyoruz"
Denizbank Konut ve Taşıt Finansmanı Grubu Grup Müdürü Hakan Varol ise, slayt sunum yaparak, önemli bilgiler verdi.
Varol, Denizbank hakkında bilgi vererek, "Denizbank 16 bölgeye sahip ve Türkiye'nin en büyük beşinci özel bankasıdır. Denizbank'ın bir özelliği daha var. Türkiye'deki bütün illerde şubesi bulunan üç özel bankadan bir tanesidir. Aktif büyüklüğü 100 milyar TL'ye gelmiş durumdadır. Yani eski parayla 100 kat trilyona ulaşmıştır. 8 milyon müşterisi var ve faaliyetlerine de 65 milyarlık kredi büyüklüğüyle de devam ediyor" dedi.
 
"KENTSEL DÖNÜŞÜM BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR"
Kentsel dönüşümün kendileri için çok önemli olduğunu dikkat çeken Varol, "Kentsel Dönüşüm bizim için çok önemlidir. Türkiye'de genel anlamda baktığımızda 21 milyonun üzerinde tapu var. Biz kentsel dönüşüm çalışmalarımızı 35 kişilik bir ekiple yürütüyoruz ve müşterilerimize 7/24 hizmet veriyoruz. Türkiye'deki havaalanlarının dörtte üçü, enerji tesislerinin nerdeyse tamamına yakını hep birinci ve ikinci derecede deprem kuşaklarının içerisinde yer almıştır. Türkiye'deki konutların 2011 yılında yaklaşık 5 milyonu tamamen ruhsatsız üretilmiş. Yani ne bir denetim olmuş, ne bir kontrol olmuş, tamamen ruhsatsız olarak üretilmiş. Ne olduğu, ne şekilde yapıldığı belli değil. Aslında olmaması gereken bir şey ama Türkiye'deki konut yaşı 50 ile sınırlanıyor. Yani yakın geçmişimize baktığımızda artık 30-40 yıllık binalar bizim için çürük binalar olarak görülüyor ve yıkmak zorunda kalıyoruz. Oysa Mimar Sinan'ın eserleri hala kalıyor ve maalesef bu da denetimsiz ve kontrolsüz yapılaşmanın sonuçlarıdır. 50 yaş üzeri konutlara baktığımızda aslında 2023 yılına kadar 1 buçuk milyon âdetin yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini görüyoruz. Genel anlamda bu 21 konutun üçte birini biz yıkıp yeniden yapmak zorundayız. Türkiye'nin artık konut yaşanabilir" ifadelerini kullandı.
 
"HER DAİM MÜŞTERİLEMİZİN YANINDAYIZ"
Denizbank Konut ve Taşıt Finansmanı Grubu Grup Müdürü Hakan Varol, kentsel dönüşüm projelerinde DenizBank'ı tercih edecek tüketicilere birçok avantaj sunduklarını belirterek şöyle devam etti; "DenizBank olarak kentsel dönüşüm projesinin her aşamasında müşterilerimizin yanındayız. Kentsel dönüşümde DenizBank'ı tercih edecek müşteriler uygun koşullarda kredi sahibi olabilecekleri gibi devlet desteklerinden de faydalanabilecekler. Bugün düzenlediğimiz toplantımızda deprem sonrası oluşan hasarın giderilmesi konusunda attığımız yenilikçi adımları, Van'daki vatandaşlarımız ile paylaşmanın mutluluğunu yaşadık. Türkiye'nin dört bir yanında başarıyla hayata geçirdiğimiz kentsel dönüşüm projelerinde olduğu gibi Van'da da Deniz'in ayrıcalıklı dünyasını sunmaya, müşterilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz."    
Kentsel dönüşüm için Denizbank'ın avantajları şu şekilde açıklandı;  "24 aya kadar anapara ödemesiz, sadece faiz ödemeli dönem, Tüm Denizbank Şubelerinde, 444 36 34 Deniz Mortgage iletişim merkezinde ve internet sitesi üzerinden Ücretsiz kentsel dönüşüm danışmanlık hizmeti,Riskli yapı tespit raporu bedeline Deniz katkısı, ayrıca Deniz'in anlaşmalı firmalarından indirimli riskli yapı tespit raporu imkanı,Projenin başından sonuna kadar inşaat tamamlanma garantisi"