İnşaat sektörü sezona sıkıntılı başladı

Van’da havaların ısınmaya başlaması ile beraber inşaat sektöründe de hareketlilik başladı.

VAN 27.04.2019 10:41:25 0
İnşaat sektörü sezona sıkıntılı başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Yüklenici firmalar, projelerini teslim tarihine yetiştirebilmek için inşaat çalışmalarına start verirken, aynı zamanda sektörün de sıkıntılı bir durumda olduğunu söylüyor.

Konuyla ilgili görüştüğümüz yüklenici firma sahipleri, sektörel bazda yaşadıkları sıkıntıları ve beklentilerini anlattı. Yaşanan sıkıntıların başında döviz kuruna bağlı olarak, yapı malzemelerine yansıyan yüksek zam oranlarının geldiğini ifade eden sektör temsilcileri; kredi destekli daire almak için bankalara başvuran müşterilerinin de yüksek faiz oranları nedeniyle bundan vzgeçtiğini söylüyor. Sektör temsilcileri, piyasada elinde hazır parası bulunan bazı şahısların da fırsatçılık yaparak, dara düşen müteahhitten daireleri ucuza kapatma girişimlerinin olduğunu dile getiriyor.

"FIRSATÇILAR TÜREDİ"

Yaklaşık 20 yıldır Ankara, İstanbul, Konya ve Bursa’da inşaat sektöründe faaliyet gösterdiğini belirten Müteahhit Çetin Gülmez, son 3 yıldır Van’da inşaat sektöründe faaliyet göstermeye başladıklarını söyledi. Gülmez, sektörü ilişkin şunları anlattı; “Önceleri işimiz daha çok kaba inşaat alanındaydı. Taşeron firma olarak çok büyük firmaların işlerini yapıyordum. Son zamanlarda ise Yap-Sat alanında müteahhit olarak çalışıyorum. Geçen yıl ise Van’da bir bina yaparak burada iş yapmaya başladım. Şuan içerisinde bulunduğumuz süreçte inşaat sektöründe çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Gerek ülkemizin şuan içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar, gerek piyasadaki düzensizlik, piyasada fırsatçıların çoğalmasına sebep oldu. Bu da ciddi anlamda sıkıntı yaratıyor”dedi.

İnşaat yapımında  kullanılan A dan Z’ye her türlü malzemeye ciddi oranda zamların geldiğini söyleyen Gülmez, şöyle devam etti; “Maliyetlerin o kadar yükselmesine karşılık iş yapmak amacıyla inşaat sektöründeki arkadaşlar yaptıkları daireleri eski fiyatlara çekmelerine rağmen ve maliyetlerin hemen hemen iki katına çıktığı bir dönemde daire satışı yapamayan firmalar var. Diğer olumsuz bir durum da, şuanki ekonomik sıkıntılardan dolayı türeyen fırsatçılar. Bunlar, ödemelerini yapamadıkları için zor duruma düşen inşaat firmalarının elindeki daireleri ucuz fiyatlara kapatmaya çalışıyorlar, bir nevi tefecilik gibi bir şey işte...” 

“MALİYETLERİMİZ ÇOK YÜKSEK”

Özellikle inşaat sektörüne yönelik piyasada var olan fırsatçıların önüne geçmek ve müteahhit firmaların daire satışlarında artış yaşanması için yapılması gereken birşeyler olduğunu belirten Gülmez; “ Bu oluşumun önüne geçmek için her şeyden önce devletin krediler konusunda ciddi anlamda indirime gitmesi lazım. Kredi faizlerinin çok yüksek olmasından kaynaklı, memur kesimi kredi kullanarak daire alamıyor. Kredi konusunda devletin ciddi anlamda bir adım atması gerekiyor. Van’da geçen sene başlayıp bitirdiğimiz 30 dairelik bir projemiz var. Dairelerin yarısı elimizde kalmış durumda, satamıyoruz.  Kredi faizlerinin yüksek olmasından kaynaklı, yaptığımız maliyetin çok çok altında fiyat teklifleri yapıldığı için satış yapamıyoruz. Maliyetlerimiz çok yüksek, örneğin bizim yapmış olduğumuz 2+1 dairelerin bize maliyeti 160-165 bin TL. Bize gelip dairelerimize 130-140 bin TL arası fiyat teklifi veriliyor. Durum böyleyken artık insanlar kâr etmeyi bırakmış, diyorlar ki zarar etmeyelim. İnşaat sektöründe, ki kötü gidişatı önlemek için, her şeyden önce fırsatçıların önünün kesilmesi gerekiyor. Yetkililerin bu konuda ciddi önlemler alması lazım. Onun dışında krediler konusunda iyileştirmeye gidilmesi gerekiyor. Kredi faizleri bu kadar yüksekken piyasaların düzelmesini bekleyemeyiz” ifadelerini kullandı.  

“YENİ SEZONA ÇOK TEMKİNLİ VE SIKINTILI BAŞLADIK”

Sektörde faaliyet yürüten Kaya Kent İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Senar Kaya ise, yaklaşık 10 yıldır inşaat sektöründe çalıştıklarını, son iki yıldır işlerinde inanılmaz bir düşüş yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi; “2019 yılında inşaat sektörü olarak sezona sıkıntılı başladık. 2018 yılında yaşamış olduğumuz sıkıntılardan dolayı, biz yeni sezona çok temkinli ve sıkıntılı başladık. Dövizin sürekli inişli ve çıkışlı olması, özellikle çok yüksek olduğu dönemler bizim sektörümüzde yer alan tüm malzemelere etki etti. Doların yükselmesi malzeme fiyatlarına etki ettiği gibi, düşmesinden sonra da fiyatlarımız yine yükseldi. İnşaat malzemesinin fiyatının yükselmesi döviz kuruna bağlı bir şey değildi oysa. Mesela Dolar 7,20 TL’yi bulduğu zaman inşaat malzemesi yükseldi, ondan sonra Dolar 5 TL civarına gerilediği zaman hiç bir inşaat malzemesinde düşüş olmadı, aksine tekrar yükseldi.  Bu belirsizlik daire satışlarımıza da yansıdı. Örneğin geçen sene 100 daire satacağımız yerde 30 daire satmışız, 70 tane elimizde kalmış. Yani 100 dairelik satışımız yüzde 70 kayıpla 30’a inmiş durumda. Umarım bir an önce sektör toparlanır”dedi.
Özel Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi

İnşaat sektörü sezona sıkıntılı başladı