İnşaat Mühendisleri Van Depremini Masaya Yatırdı

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Van depremi sonrasındaki hasar durumlarını ve bu depremler ışığında kentsel dönüşüm sürecinde neler yapılması gerektiğini mercek altına aldı.

VAN 27.03.2013 12:51:48 0
İnşaat Mühendisleri Van Depremini Masaya Yatırdı
Tarih: 01.01.0001 00:00

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Van depremi sonrasındaki hasar durumlarını ve bu depremler ışığında kentsel dönüşüm sürecinde neler yapılması gerektiğini mercek altına aldı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alemdar Bayraktar, yaklaşık 20 milyon yapı stoku bulunan Türkiye'nin yüzde 55'inin birinci derece deprem bölgesi olduğu gerçeğine dikkat çekerek, "Buna rağmen yapıların yüzde 65'ten fazlası kaçak ya da ruhsatsızdır. Bu inşaatların da yüzde 60'ı 20 yaş üzerinde ve yüzde 40'ı oturulamaz durumdadır.  Ayrıca sanayi kuruluşlarının yüzde 98'i, barajların yüzde 95'i de deprem bölgelerinde kuruludur " dedi.

2011'de yaşanan Van depremleri sonrasında bölgede yaptığı incelemelerden bahseden Bayraktar, "Van ve Erciş'te yıkılan veya ağır hasar gören binaları incelediğimizde yetersiz donatı detaylandırılması, beton zayıflığı, çimento miktarının azlığı gibi birçok unsuru saymak mümkün. Göçen binaların çoğu 5-7 katlı yapılar. Bir de binalar üzerine ek kat yapılması, binalarda kolon kesimi ve duvar kaldırmalar da felaketi beraberinde getirdi" diye konuştu.

İnceledikleri 90 binada en çok 1995- 1998 yılı arasında yapılan binaların yıkıldığını gördüklerini ifade eden Bayraktar, binaların yönetmeliğe göre yetersiz temel, kolon ve kirişe sahip olduğunun dikkat çekici olduğunu belirtti.

Türkiye'nin deprem ülkesi olduğu gerçeğinin kabullenilmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Alemdar Bayraktar, "Artık deprem ihtimaliyle ilgili değil, yapılarla ilgili konuların konuşmak lazım. Gerekli tedbirler alınmalı ve risk taşıyan binalar depremden önce yetkililerce yıkılmalıdır. Depreme yönelik çalışmalar teorik olarak değil, pratik olarak hayata geçirilmelidir" şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşüm sürecinde yapılması gerekenler hakkında tavsiyelerde bulunan Bayraktar, "Belediyeler binaların risk planlamasını bir an önce yapmalıdır. Binalarda kullanılan malzemelerin kalitesi sürekli denetlenmeli ve riskli binaları depremden önce biz yıkmalıyız" ifadelerini kullandı.