İmralı süreci için kritik hafta

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İmralı süreci konusunda önümüzdeki hafta bir gelişme olmasını beklediğini söyledi.

VAN 11.02.2013 11:45:17 0
İmralı süreci için kritik hafta
Tarih: 01.01.0001 00:00

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, katıldığı bir televizyon programında gündemi değerlendiren Ergin, İmralı süreci başladıktan sonraki gelişmeleri olumlu değerlendirdiğini ve Ada’ya kimin gideceği konusunun teferruat olduğunu belirtti.

Sürecin çok uzamamasının hayırlı olacağını dile getiren Ergin, “Bu sürecin sonuç alma ihtimali bölgedeki birtakım dengelere etki edecektir. Bu dengelerin değişecek olması ihtimali, muhtemeldir ki belli noktalarda belli aktörleri rahatsız edecektir” dedi.

“Devlet, vatandaşını sahiplenmeli”

Bakan’ın konuya ilişkin ifadeleri şöyle: “Geniş bir sağduyu hâkim topluma. Bu problemin çözülmesi halinde, Türkiye’nin orta vadede, gelecekte önünü açacak, Türkiye’deki temel sorunlara yeterince zaman ve imkân aktarabileceğimiz bir zemin ortaya çıkacak. Anlık, bir takım duyguları tatmin edecek çıkışlar, fevri davranışlar, tribünlerin hoşuna gidecek bazı sloganlar, toplum bunları istemiyor. Toplum bu ülkenin geleceğini çok daha iyi noktalara getirecek adımları istiyor. Devlet kendi vatandaşının sahipleneceği ve onun hukukunu koruyacağı bir alt yapıyı oluşturmak zorunda. Vatandaşını kucaklayıp, geleceğe taşıyacak hukuki alt yapıyı da anayasasını da buna göre kurgulayacağı bir yapıyı oluşturmak durumunda.”

“Süreç sonuç odaklı olmalı”

Süreç başladığından bu güne kadar ki gelişmeleri olumlu değerlendirdiğini vurgulayan Ergin, “Bu süreci adaya kim gitsin, şu mu gitsin bu mu gitsin gibi son derece teferruat sayılabilecek bir noktada kesintiye uğratmak; meselenin büyüklüğü karşısında, ortaya çıkacak sonucun azameti karşısında, bu ülkenin menfaatlerinin büyüklüğü karşısında bana göre teferruattır. Bu terör sorununu aşacak bir zemini oluşturabiliyorsak, ortaya çıkacak sonucun büyüklüğü karşısında bu mesele teferruat kalıyor. Önümüzdeki hafta belki daha somut çıktılar ortaya çıkabilir. Sürecin sonuç odaklı taşınması lazım. Herkesin beklediği sonucu sıkıntıya sokacak söylemden ve eylemden herkesin kaçınması lazım” ifadelerini kullandı.

“Dengelere etki edecek”

Sürecin çok uzamamasının daha hayırlı olacağına işaret eden Bakan Ergin, şöyle devam etti: “Bu sürecin sonuç alma ihtimali bölgedeki bir takım dengelere etki edecektir. Bu dengelerin değişecek olması ihtimali, muhtemeldir ki belli noktalarda belli aktörleri rahatsız edecektir. Rahatsız olacak aktörlerin bu süreci engellemeye yönelik birtakım girişimleri olabilir. Biz bu süreci ne kadar kısa vadede, ne kadar kısa bir zaman diliminde gerçekleştirebilirsek, o sabote ihtimallerini o kadar azaltmış oluruz.”

“Her BDP’li İmralı’ya gidecek güçtedir”

BDP Ağrı 2. Olağan Kongresi’nde konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “Bizim her milletvekilimiz İmralı’ya gidecek güçtedir” dedi. Demirtaş, şu ifadeleri kullandı: “Partimizden açıklama yapılmadıkça AKP’nin açıklamalarına kanmayın. Biz bu süreci ilerletmek istiyoruz. Bizde isim de önemli değil. Her vekilimiz İmralı’ya gidecek güçte ve yetenektedir. Ortada bir kriz falan yoktur. Krizi oluşturan hükümettir çünkü bir çözüm politikası yoktur.”