İMO inşaat sektörüne dikkat çekti

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkan Yardımcısı Ahmet Ertürk, inşaat sektörünün yoğun olması gereken ilin Van olması gerekirken, hayal kırıklığı yaşandığını söyledi.

VAN 26.04.2014 18:33:12 0
İMO inşaat sektörüne dikkat çekti
Tarih: 01.01.0001 00:00

İMO binasında inşaat sektörü ve 18. Madde uygulamasına ilişkin basın açıklaması yapıldı. Mimarlar Odası, VanTSO, Müteahhitler Birliği, Yapsatçılar ve Kooparatifler Derneği, Tesisatçılar ve İnş. Malzemeleri Derneği, Marangozlar ve Mobilyacılar Derneği, Emlakçılar Odası, Tobb Van Genç Girişimciler ve Beton Santralleri temsilcilerinin de katıldığı açıklamayı İMO Başkan Yardımcısı Ahmet Ertürk yaptı.

SEKTÖRÜ HAREKETSİZ

İnşaat sektörünün yoğun olması gerekirken hareketsiz bir dönem geçirdiğini belirten Ertürk, "İnşaat sektörünün yoğun olması beklenilen illerin başında Van ili olması gerekirken, maalesef tam bir hayal kırıklığı yaşanmıştır. Piyasadaki belirsizliğin sürmesi, sıcak para akışının olmamasından dolayı, özel sektörde yapılacak yeni yatırımların hiçbiri yapılamazken, mevcut olan yatırımlar ise ya durdurulmuş. Van'ın Büyükşehir olması ile birlikte oluşan yeni belediyelerin henüz sağlıklı bir şekilde hizmet veremiyor olması, İmar, planlama ve ruhsat verme işlemlerinin yapılmıyor olması, zaten kısa olan inşaat sezonunun bir yıl daha heba edilmesine sebep olmaktadır.

Diğer bir sorunda KDV, Stopaj, vergi, SGK primleri vs. yüksek olmasıdır. Depremden sonra vergi ve SGK borçları için af bekleyen esnafın, şimdi biriken kamu borçlarından dolayı çok daha ciddi sıkıntıları vardır."

18. MADDE

Bir diğer sorunda da 18. Madde uygulaması olduğunu ifade eden Ertürk, şunları kaydetti:

"Buradan tüm yetkililere esleniyoruz, artık duyun sesimizi! 1 Nisan Tarihinden itibaren açılan inşaat sezonunu geçmişteki gibi ağır kayıplara yol açmaması için; şehrin imar planının kalıcı olarak çözüme kavuşturulması, kamu teşviklerinin hızlandırılması, esnafın depremden bu yana birikmiş olan, vergi ve SGK borçlarının acil olarak terkin edilmesi ve sektörü canlandıracak yeni projelere ağırlık verilmesi, çevreyolu ve sahil yolu projelerinin vatandaş mağdur edilmeden faaliyete geçmesi gerekmektedir.

Aksi taktirde, 2011 yılında bu yana oluşan sorunlar, 2014 yılında yaşanacak sorunların yanında 'devede kulak' deyimini anımsatacaktır"

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -Mürsel Öner