İMAR PLANI DEVREDE

Van Gürpınar ilçe belediyesi tarafından, 'Tarihi Eserleri Koruma Amaçlı İmar Planı' uygulamaya konuldu.

VAN 3.04.2015 10:27:58 0
İMAR PLANI DEVREDE
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Asur, Urartu, Med gibi medeniyetlere başkentlik yapmış, Selçuklu ve Osmanlı dönemindeki tarihi ve kültürel değerleri de bünyesinde barındıran Van, ilçeleriyle birlikte adeta bir tarih hazinesi gibi.

Van'ın tarihi ve kültürel açıdan en zengin ilçelerinden biri de Gürpınar. İlçe, kaleleri, kiliseleri, açık hava müzesi, 40 değirmeni (Çilaş) ve kanallarıyla adeta bir tarih ve kültür yatağı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin (YYÜ) son yılardaki gayretleri dışında kaderine terk edilen bu tarih yatağına şimdi Gürpınar Belediyesi sahip çıkıyor.

İMAR PLANI DEVREDE
Belediye ilk iş olarak ilçedeki tarihi ve kültürel değerlerin kimlikleriyle bir dökümünü yapmış. 
Tespit edilen bu mekânların restorasyonu ve çevre düzenlemesi için gerekli tedbirler görüşülüp tartışılmış. Ve bunun için bir imar planına ihtiyaç duyulmuş. 
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Gürpınar Belediye Eş Başkanı Zeki Yıldız, ilçedeki tarihi eserleri korumak için özenli ve istikrarlı bir çalışma yürüttüklerini söyledi. 
Bunun için özel bir imar planı geliştirdiklerini belirten Yıldız, şu bilgileri verdi:
"Tarihi Eserleri Koruma Amaçlı İmar Planı' yaptık. Yıllardır böyle bir şey yapılmamış. Hoşap Kalesi, Çavuştepe Kalesi, Zernek Kalesi var. Kiliseler var. Kültürel değerlerimiz var. Ama siz koruma amaçlı imar planı yapmıyorsunuz. Biz bunu Büyükşehir'e önerdik, Gürpınar'daki bütün tarihi eserlerin imar planı yapılsın diye ve şu anda yapıyoruz."

"VALİLİK DEVREYE GİRDİ"
Tarihi Eserleri Koruma Amaçlı İmar Planı'nı uygulamaya aldıktan sonra Valilk tarafından Koruma Kurulu oluşturulduğunu ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:
"Biz bunu yaptıktan sonra valilik hemen panikledi, Koruma Kurulu oluşturdu. Çünkü Koruma Kurulu devreye giriyor. Bu kurul da 11'inci ayda oluşturuldu. Yıl bitmiş, acilen 11'inci ayda Koruma Kurulu oluşturdular. Çünkü ihtiyaç yok ki, korumuyorlar. Çünkü Koruma Kurulu ve Büyükşehir tarihi eserlerle ilgili bu kararı verecek, ihtiyaç duymadıkları için kurmuyorlar. Şimdi hemen kurdular."

İMAR PLANLARI YAPILIYOR
İlçe genelindeki tarihi yerlere yönelik imar çalışmalarının sürdüğünü belirten Yıldız, şunları kaydetti:
"Ve Büyükşehir'e ihale ettik. Bu iş de Büyükşehir'indir ona ihale ettik. Şu anda Çavuştepe'nin, Hoşap'ın koruma amaçlı imar planları yapılıyor. Bir de Ermeni kilisesi var. 40 değirmen, yani Çılaş'ın çevre düzenlemesini yaptık. Sonra bizim kanal var, bu kanalın mutlaka korunması gerekiyor. Bununla ilgili bir çalışma başlattık. Bunun da koruma amaçlı imar planını yaptık. Bu yöndeki çalışmalarımız sürüyor."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı