“İMAMLARI BELİRLEDİK, 3 AYDA BİR GÜNCELLEDİK”

“Hepsinin haberi vardı, silah kuşandılar”

VAN 9.11.2016 09:48:37 0
“İMAMLARI BELİRLEDİK, 3 AYDA BİR GÜNCELLEDİK”
Tarih: 01.01.0001 00:00
15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nda konuşan Emniyet Eski Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, 2014 yılında Gülen Cemaati’nin imamlarını belirlediklerini söyledi. Bu bilgilerin devletin ilgili birimlerinde değerlendirildiğini söyleyen Lekesiz, o geceyi dakika dakika anlattı.
El-cezire
15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun, hem darbe girişimi hem de Fethullah Gülen yapılanması hakkında bilgi almak üzere bugün dinlediği isim o günün Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz oldu.
“Fidan ile o gece defalarca görüştüm”
Lekesiz darbe girişiminden evinde ailesiyle yemek yerken haberdar olduğunu anlattı ve şunları söyledi:
“Ben o gün o akşam çocuklarımla akşam yemeği yiyeyim diye 9:30 gibi eve geçtim. 5 dakika sonra Ankara Emniyet Müdürü aradı. ‘Genelkurmay’dan silah sesleri geldi, bakıyoruz’ dedi. Biraz sonra İstanbul Emniyet Müdür’ü aradı, ‘Boğaz köprüsünün kapatıldığına dair bilgiler var, bomba mı var bakıyoruz, arayaçağız’ dedi. Bir kaç dakika sonra üzerimizden uçak geçti. Bu ‘Tatbikata çok benzemiyor’ derken bu arada sofraya oturmuştuk. Ekranlarda İstanbul’da Boğaz köprüsünü gördük. Ben eşime çocuklarıma, ‘Bu paralel çetenin darbe girişimi. Ben çıkıyorum’ dedim, bir lokma dahi almadan çıktım.”
Oluşturulan kriz merkezinde çalışmalara başladıklarını anlatan Lekesiz, önce Başbakan Binali Yıldırım’ı, sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradığını ancak ulaşamadığını belirtti. Celalettin Lekesiz, saatini tam olarak hatırlayamadığını ancak aynı gece MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile defalarca konuştuğunu ifade etti.
“Hepsinin haberi vardı, silah kuşandılar”
Lekesiz darbecilerin arasında kısa bir süre önce görevden alınan, emekli edilen, ihraç edilen emniyet mensuplarının da olduğunu anlattı:
“Bu arada gördük ki hemen hepsinin 20:30 sıralarında darbeden haberi var. Aileleriyle vedalaşıyorlar, silahlarını kuşanıyorlar. O gece daha önce ihraç edilmiş emekli edilmiş emniyet mensuplarının da kritik binaların etrafında hazır olduklarını gördük. Daha sonra bunlardan bazılarını yakaladık. Hatta kendileri İstihbarat Başkanlığı’nı teslim almak üzere geldiklerini ifade ettiler. Kendi aralarında By Lock ve başka uygulamalarla yazışmışlar.
Darbenin ilk saatlerinde , saat 11’e yaklaşırken, Bursa İl Jandarma Komutanı’nın darbeyi destekleyen konuşmalarından söz ettiler. İlk göz altına alınan buydu. Çantasında ilk kez darbe planları, evraklar elde edildi. Bu belgelerde 81 ilde Sıkıyönetim Komutanı olarak yer alan isimler ortaya çıktı. Arkadaşlara ‘Bunları 81 ilin valiliklerine intikal ettirin’ dedik. Adı geçen kişilere derhal gözaltı işlemi talimatı verdik. Çok süratle gözaltına alındılar.”
15 Temmuz gecesini dakika dakika anlatan Emniyet Eski Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Ankara Gölbaşı’nda şehit olan Özel Harekat Polisleri’ne o gece ne görev verdiğini de anlattı ve “Özel Harekat mensupları jandarma genel komutanlığını geri almak için göreve çıktıklarında şehit oldular. 40’ı şehit oldu, 40’ı Jandarma Genel Komutanlığı’na geldi.” dedi.
“Genelkurmay Başkanı nasıl kurtarıldı?”
Komisyon Başkanı AK Parti’li Reşat Petek’in Emniyet Eski Müdürü Lekesiz’e sorusu Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın nasıl kurtarıldığı oldu. Lekesiz, “Bunun detayları bende yok” dedi. Ancak diğer komutanların ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın kurtarılışını anlattı:
“Hepsini Akıncılar’a götürmüşlerdi. 300 kadar Özel Harekat Personeli ile üssü kuşattık. Yanlış hatırlamıyorsam 500 kadar darbeci vardı. Darbecilerden kendi özel kuvvetlerinde yetişmiş olanlar da kalabalıktı. Eskişehir’den kalkan uçaklar orayı dövdüler, yani havadan yumuşattılar. Başlarında Özel Harekat Daire Başkanımız Turan Aksoy olmak üzere bizim personel orayı kuşattı. Çatışma çıktığı zaman ne olacağını tabii kestiremiyorsunuz. O ana kadar devlet ricalinden herhangi bir kimsenin burnu bile kanamadan yüze yüze kuyruğuna geldiğiniz bir sorun. Doğrudan müdahale ettiğinizde orada Genelkurmay İkinci Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri’nin hayatı ile ilgili farklı durumlar olabilirdi. Neticede hepsi sağ salim operasyon ile hepsi ellerinden alındı.”
Ancak komisyon üyeleri için bu yanıt yeterli olmadı. CHP’li Aykut Erdoğdu, CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın kitabında yer alan bilgilere dayanarak, “Genelkurmay Başkanı 8’de kurtarılıyor. Hande Fırat’ın kitabına göre Özkürkçü paşa 18’de çıkıyor. O saate kadar kimse kurtarılamıyor. O zaman Akar nasıl kurtarılmış oluyor? Üstelik yanında Mehmet Dişli ve darbeci bir pilot ile köşke gidiyor. Kendisi gelirse bunları sormamız lazım.” dedi.
Sorular üzerine Gülen yapılanmasının darbe yapacağına ilişkin kendilerine özel bir istihbarat gelmediğini söyleyen Celalettin Lekesiz, Emniyet Genel Müdürlüğü döneminde İçişleri Bakanlığı yapan Efkan Ala ‘ya bu konuda düzenli rapor verildiğini belirtti.
Adil Öksüz nasıl kaçtı?
Komisyon Başkanı Reşat Petek’in Lekesiz’e bir diğer sorusu ise Adil Öksüz’ün nasıl kaçtığı, işbirliği yaptığı isimlerin olup olmadığı idi. Lekesiz şu yanıtı verdi:
“Somut bir tespitimiz yok. Bu konuyla ben görevdeyken ilgili istihbarat birimimizde ve terör birimimizde, ‘Firar etmesinde kastı olan var mı?’ diye özel bürolar kurduk. Ben ayrıldığım tarihte bir bilgi intikal etmemişti. Kendisine yardımcı olanlarlar olabilir, bu kapıyı kapatmamak lazım.”
Lekesiz’in konuşması sırasında “Çok şükür, bizim atadıklarımızdan, sağımızdan solumuzdan FETÖ’cü çıkmadı” demesi üzerine CHP’li Aykut Erdoğdu, “Yıldıray Kirişçioğlu özel kaleminiz miydi? Yeni Şafak Gazetesi kendisinin By-Lock kullandığını yazmış”dedi. Bu sözler üzerine yeniden söz alan Celalettin Lekesiz, Kirişçioğlu’nun kendisi ile 5 gün çalıştığını, sonra başka bir gerekçe ile görevden uzaklaştırıldığını ifade etti.
“İmamları çıkardık, 3 ayda bir güncelledik”
Meslek hayatı boyunca, “Şu ilçenin imamı” diye kimseyle tanışmadığını ancak Genel Müdür olduktan sonra kapsamlı çalışma başlattıklarını belirten Emniyet Eski Genel Müdürü, 2014 yılından itibaren teşkilatta kaç FETÖ’cü olduğunun belirlenmesi için çalışma başlattıklarını söyledi. Bu çalışmanın üç ayda bir güncellendiğini de söyleyen Lekesiz, “İmamları çıkardık, bunların hepsi devletin ilgili kurumlarında değerlendirildi.” dedi.
Aralarında Yurt Atayün, Ramazan Akyürek gibi isimlerin de bulunduğu bin 859 emniyet mensubunun kendi döneminde görevden alındığını, bir çoğunun ise ihraç edildiğini de söyleyen Celalettin Lekesiz, “15 Temmuz 2016’ya gelindiğinde özelde emniyet teşkilatını genelde ise toplumu örgütün istediği şekilde sevk ve hareket kabiliyeti olanların pek çoğu gözaltına alınmıştı veya arandığı için kaçmıştı.” diye konuştu.
Gülen yapılanmasının çok gizli bir sistemi olduğunu belirten Lekesiz, son dönemde kendilerinin de örgütün içine “adam” yerleştirmeye çalıştıklarını ancak darbeden önceden haberdar olamadıklarını da ifade etti.
Emniyet Eski Genel Müdürü’ne CHP’li Tanrıkulu ve Erdoğdu tarafından ısrarla sorulan bir diğer soru ise Gülen yapılanmasına ilişkin Genelkurmay’a bir rapor iletip iletilmediği oldu. Ancak iki milletvekilinin ısrarına ve tepkisine rağmen Lekesiz bu soruya, “Devlet olmak neyi icap ettiriyorsa, gereği yapılmıştır.” yanıtını vermekle yetindi.
“Gezi’de çalıştılar”
Gülen yapılanması mensuplarının Gezi Parkı olayları sırasında çok yoğun tweet attıklarını, çok derin çalışmalar yaptığını söyleyen Celalettin Lekesiz’e CHP’li Sezgin Tanrıkulu tepki gösterdi. Tanrıkulu, “Herkesin töhmet altında bırakılmasını kabul etmiyorum” dedi. Lekesiz ise, “Yaptığımız tespitler var, belki suç duyurusunda bulunmayı gerektirecek paylaşımlar olmayabilir ama geziye destek verdiklerine ilişkin tespitlerimiz var. Gezi ile ilgili çalışmalarının olduğunu biliyoruz.” yanıtını verdi.