İmam Hatipliler ve bir müjde

Adem Özköse

VAN 13.07.2015 13:15:18 0
İmam Hatipliler ve bir müjde
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Artık 37 yaşıma girdim. Film gibi, dolu dolu bir hayat yaşamışım. Özellikle cezaevi yıllarım, çıktığım uzun geziler, bir gazeteci olarak katıldığım savaşlar ben de hiç unutulmayacak anılar bıraktı. Hayatımın unutulmaz yıllarından biri de Çarşamba İmam Hatip Lisesi’nde geçirdiğim yıllardı. Bundan dolayı İmam Hatip yıllarım her aklıma düştüğünde bambaşka duygulara kapılıyorum.
Bizim okula ilk başladığımız yıllar İmam Hatiplere yönelik ilginin zirvede olduğu yıllardı. Hatta isteyen her öğrenci İmam Hatip’e giremiyor, bir öğrencinin İmam Hatip’e başlayabilmesi için okul tarafından düzenlenen seviye tespit sınavında başarılı olması gerekiyordu. Fakat hafızlar bu sınavdan muaf tutuluyordu.Ben de İmam Hatip’e hafızlık kontenjanıyla sınavsız girmiştim. Böylece hafız olmanınhayatımdaki ilk ayrıcalığını da İmam Hatip’e girişte yaşadım.
İmam Hatip’e ilk başladığımız yıl sınıftatam 70 kişiydik. İmam Hatiplere öyle yoğun bir ilgi vardı ki ülkenin dört bir yanında üst üste inşa edilen binalara rağmen talep karşılanamıyordu. Yılardır inancı, kültürü, geleneği, tarihiaşağılanan sessiz yığınlar yeniden geri dönmek için her yere yeni İmam Hatip Lisesi yaptırıyordu.
İmam Hatipli olmak herşeyden önce bir mevzi tutmak; milletimizin tarihine, kültürüne, inancına düşman olan bir sisteme itiraz etmek demekti. İmam Hatipli olmak daha fazla bilinçli ve ahlaklı olmak, daha fazla okumak, daha fazla koşturmaktı. Çünkü İmam Hatiplilerin sahip olduğu bir misyon, inandığı bir davası vardı.
O dönemler her İmam Hatip Lisesi’nde 3 veya 4 tane efsane öğretmen olurdu. Bizim Çarşamba İmam Hatip Lisesi’nin efsane öğretmenleri de Turan Çinici, Ali Yılmaz ve Ahmet Sabri Pilgir’di. Bu hocalarımız bize edebiyatın, matematiğin, kimyanın, fıkhın dışında bir de dava dersi verirlerdi. Bizleri kitap okumaya, dergi, gazete takip etmeye, dünyadaki İslami hareketleri tanımaya yönlendirirlerdi. Zor durumda olan bir Ümmet’ten, paramparça olmuş bir Âlem-i İslam’dan bahsederlerdi.
O yıllarda İmam Hatip Liseleri adeta bir dava adamı yetiştirme fabrikası gibiydi. Anadolu halkı toplumsal hayatta, siyasette kendine yer arıyor ve bu arayış da İmam Hatipliler üzerinden sürüyordu. Okuldaki hocalarımız bize “buradan mezun olduğunuzda avukat, doktor, gazeteci, ilahiyatçı belki de siyasetçi olacaksınız. Fakat bunlardan da önemlisi bir davaya gönül vermek” diyorlardı. Önümüzde değiştirilmesi gereken bir Türkiye ve İslam dünyasıvardı. İşte bütün bunları hep İmam Hatip Liseleri’nde öğrendik.
İmam Hatiplilerinmisyonu, bir dava otağı haline gelmesi zamanla milletimizin inancına düşman çevreleri de rahatsız etmeye başladı. Hatta bir partinin genel başkanı İmam Hatiplilere“yarasalar” diyecek kadar ileri gidip hakaret etmiş, bu okullara yönelik resmen savaş ilan edilmişti. Önce türlü oyunlarla İmam Hatiplerin önleri kapatıldı. Sonra da okullarımızın kapılarına bir bir kilit vurulmaya başlandı.
Fakat her türlü baskı ve engellemelere rağmen İmam Hatip nesli durdurulamadı. İmam Hatiplerde yetişen, bu okullarda “Yeniden büyük Türkiye, Yeniden büyük Âlem-i İslam” hayalleri kuran öğrenciler ülkenin başına geçtiler. Milletimiz bir “Yeni Türkiye” düşü kurmuş ve bu düş gerçek olmuştu.
Kapılarına kilit vurulmuş olan İmam Hatipler “Yeni Türkiye” ile birlikte yeniden tek tek açılmaya başlandı. Her yere yeni İmam Hatip Lisesi binaları yapıldı. Fakat bu koca koca, gıcırgıcır binalarda eksik olan bir şeyler vardı. Bazı istisnalar olsa da yeni İmam Hatip neslinde bizim dönemdeki gibi bir dava şuurunun izlerine pek rastlanamıyordu.Oysa İmam Hatip Liseleri’ni diğer okullardan ayıran en önemli özellik sadece millete değil; aynı zamandaümmete de adam yetiştirmesiydi.
Geçenlerde çok güzelbir haber aldım. Şimdi bu şahane haberi sizlerle paylaşayım. Üniversitede okuduğum yıllardan beri tanıdığım Halit Bekiroğlu ağabey ÖNDER’in başına geçmiş. Bu habere öyle sevindim ki anlatamam. Çünkü bir yerde değişim gerçekleşecekse bu değişim ancak dava adamlarının çaba, uğraş ve koşturmalarıyla olur. Halid ağabey de işte böyle bir dava adamı… Bundan sonra hem ÖNDER’i hem de İmam Hatip Liseleri’nde yaşanacak değişimi daha yakından takip etmeye çalışın derim. Allah çıktıkları bu kutlu yolda hem yeni başkan Halit Bekiroğlu’nun hem de ÖNDER’in yeni yönetiminin adımlarını bereketlendirsin. Hayırlı, mübarek ola…