İLK İŞİNİZ BU OLSUN!

Van Belediyesi’nin 2010 yılı programına koyduğu, 2011’de temellerini attığı ve bir kısmı yapıldıktan sonra çürümeye terk ettiği o bina 2014 yılında hala bitirilmeyi bekliyor. İhaleye çıktığında 750 günde bitirileceği açı

VAN 17.04.2014 10:57:34 0
İLK İŞİNİZ BU OLSUN!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’da 30 Mart’ta yeniden seçilerek Van ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olan Bekir Kaya’nın göreve gelmesinin hemen ardından hayata geçireceği projeler konuşulmaya başlandı bile. Kaya’nın Newroz’da açıkladığı projelere ek olarak önceki dönem başkanlığında vaatleri arasında bulunmasına rağmen Otogar projesi ile birlikte hayata geçiremediği iki büyük projeden biri olan Otopark Projesi yeniden gündeme geldi.

ÇOK KATLI DEĞİL ÇOK VADELİ OTOPARK!

Şehrivan olarak Van Büyükşehir Belediyesi’nin çalışma sezonunu bir kez daha açması öncesinde Van’ın ciddi bir otopark ve trafik sorunu yaşadığı şu günlerde konuyu bir kez daha gündeme taşıdık. 2010 yılında Van Belediyesi’nin programına aldığı o çok katlı otoparkın 2011 yılında temelleri atılmış ve 750 gün içinde bitirileceği söylenmişti. Şerefiye Mahallesi Ulu Cami arkasında, 5 bin 350 metrekarelik alan üzerine inşa edilecek çok katlı otopark ve konferans salonunda Mayıs 2011 yılı itibariyle çalışmalar başlamış ve inşaatta zemin bazı bölümlerde 1’inci kat seviyesine gelinmişti. Fakat işi alan firmanın işi yapamaması ve ihalenin iptal edilmesi üzerine iş bir daha ihaleye çıkmadı ve tam 3 yıldır o haliyle yapılmayı bekliyor.

ESNAF DA ŞİKAYETÇİ

Van’ın uzun süredir adeta içinden çıkılamaz bir hal alan trafik sorunu ve yaşanan depremde kurumların dışarı çıkmasına rağmen kente kazandıramadığı otopark sorununa çözüm olacak bu proje 2010 yılında BDP’li belediye tarafından da büyük bir törenle ve vaatlerle atılmıştı. Kaya’nın o 2011 yılındaki temel atma töreninde “Biz yapamayacağımız işin sözünü vermeyiz” sözleriyle temel atma törenine katıldığı o bina çevredeki vatandaşlar için de adeta bir işkenceye dönüştü. O zamanlar sebze hali olarak kullanılan alanın boşaltılması ile başlayan inşaatten dolayı çok katlı otoparkın yapılacağı alanın etrafı çevrelenmiş ve geniş bir çalışma alanı yaratılmıştı. 2011 yılından bu yana olduğu gibi kalan o alan civardaki gidiş-gelişlerde de büyük sıkıntı yaratıyor.

UMUTLAR TEMELDE KALDI…

Öte yandan 2011 tarihinde temelleri atılan o tesisler yapılmış olsaydı bugün Van’ın ciddi bir sıkıntısına kısmen de olsa çözüm üretilmiş olacaktı. Zira 2011 yılında temel atma töreninde konuşan Van Belediyesi Fen İşleri Müdür yardımcısı Bekir Kıran, otoparkın 5 bin 350 m2 alan üzerinde, zemin katı alışveriş merkezi, en üst kat 1500 kişilik çok amaçlı konferans salonu, kongre merkezi ve kokteyl alanı olarak tasarlandığını söylemişti. Kıran o otopark ile ilgili olarak ayrıca şu bilgilere yer vermişti; “Bu tesisle birlikte büyük bir sorun haline gelen trafik sorununu'da önemli bir rahatlama gelecek. İnşaat 750 gün içerisinde bitirilecek. Tesisimizin yaklaşık maliyeti 20 milyon TL’dir. Bu maliyet yüklenici firma tarafından karşılanacak ve 30 yıl boyunca bunun karşılığında belediyeye arsa kira bedeli olarak ise 3 milyon 800 bin TL ödeyecek. Ayrıca tesisin bitimi ile birlikte konferans salonu, 2 adet dükkan ve 1 katında ise belediyenin hizmet alanı olarak belediyeye tahsis edilecek.”

YÜKLENİCİ FİRMA İFLAS ETTİ, İHALE İPTAL OLDU

Biz de Şehrivan Gazetesi olarak müteahhitten kaynaklansa bile sonraki süreçte belediyenin ihaleye çıkarma konusunda isteksiz davrandığı ve temeli yapılmış haliyle 4 yıldır bekleyen o otoparkı Belediye yetkililerine sorduk. Bir çok yetkili ismin karar merci olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’yı adres gösterdiği o işle ilgili bilgiler veren Van Belediyesi Fen İşleri Başkanı Yalın Eryiğit, işin müteahhitin iflas etmesinden dolayı durduğunu, Büyükşehir’in yapılanmasının tamamlanması üzerine yeni adımların atılacağını belirtti. Eryiğit yaptığı açıklamada ayrıca o otopark ile ilgili olarak; “Bu inşaat temel seviyesinde şu anda. Birinci ve ikinci bodrumlar yapılmış, bir parçası ise zemin kat ve birinci kat yapılmış şekilde bekliyor. Bunu Faruk Levent inşaat yapıyordu o da iflas etti. Biz de işi feshettik. Sözleşmemiz gereği işin yeniden ihaleye çıkması gerekiyordu. İhaleye çıkmadığı için de ihale iptal oldu. Şu anda Van Büyükşehir olduğundan dolayı durumun netleşmesini bekliyoruz. Biz bunu yap-işlet-devret modeliyle de yapabiliriz ya da imkanlar dahilinde Van büyükşehir Belediyesi olarak da yapabiliriz. Belediye kendisi yapmayı planlarsa bununla ilgili bir adım atılacak. Bunun için belediyenin geliri-giderinin durumuna bakılması gerekiyor. Bunun kararını vermemiz gerekiyor, ardından da karar verilecek.” Dedi.

ÖZDEK: YETKİLİLER DUYARSIZ KALMAMALI!

Öte yandan konuyla ilgili görüş bildiren bir diğer isim ise Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek oldu. Van belediyesinin bu ihalenin takipçisi olması gerektiğini ve hemen bu işi çözüme kavuşturması gerektiğinin altını çizen Özdek ise konuyla ilgili olarak; “Bu şehire ihtiyaç olan bir otoparktır. Şehrin trafiğinin bir nebze de olsun rahatlaması için yapılan bir projeydi ve maalesef yarıda kaldı. Van Belediyesi tarafından yapılan ihalelerinin neden takip edildiğini, zamana bırakıldığını, neden körleştiğini tabi ki kamuoyu merak ediyor. Bizler STK’lar olarak derhal ivedi olarak çözülmesi gerektiğini beyan ediyoruz. Biran önce yetkililerin bu konuya el atmasını ve yeniden ihale yapılması gerektiğini ve bu otoparkın Van’a kazandırılması gerektiğini ifade ediyoruz. Bu otoparkın böyle sürüncemede kalması milli servetin yok olması anlamına gelir. Van’da yapılan bu tür işlerin de takip edilmediğini ve çok ciddiye alınmadığını gösteriyor bu durum. Bunun bitirilmemesinin sebebi de çok çürük bir müteahhite verilmesinden kaynaklanıyor. Bu müteahhitin görevini yerine getirmediği ifade ediliyor. Ama yetkililer bu konuda duyarsız olmamalı.” Dedi.

ÖZEL OTOPARK RAĞBET GÖRMEDİ

Öte yandan Van Belediyesi’nin ihaleye çıkardığı çok katlı otopark projesi dışında özel teşebbüs ile oluşturulan proje ile aynı tarihte başlatılan ve 2 yıl içerisinde tamamlanan şehir merkezindeki diğer otopark da beklenen ilgiyi görmemişti. Kent genelinde otopark sayısının az olması ve özel otopark işletmelerinin de yeterli alana sahip olmaması nedeniyle büyük patlama yapması beklenen o otopark da beklenen ilgiyi görmemişti. Şimdi gözler yeniden Van Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı çok katlı otoparka çevrildi. Zira Bekir Kaya ve ekibinin 2011 yılında büyük bir özveriyle üzerinde durduğu o çalışma yeniden sahiplenilmeyi bekliyor. Otogar projesi ile birlikte belediyenin ‘yapamadığı’ iki projeden birisi olan o projenin hemen ihale edilip bitirilmesinin kentte otopark ve trafik anlamında ciddi bir rahatlama yaşatacağı ise herkesin ortak beklentisi. Gözler ise işi 2014 yılı programına alıp almayacağı beklenen Van Büyükşehir Belediyesi’nde.

ÖNDER ALTINAL/ŞEHRİVAN ÖZEL