İlk ders: HÜSRAN!

Yeni eğitim ^ öğretim yılı başladı;

VAN 16.09.2013 10:06:30 0
İlk ders: HÜSRAN!
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van yeni eğitim^öğretim yılına depremin ardından ağır hasar alan, güçlendirilmesi yapılmayan ve inşaatları süren okullarla giriyor. Depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen konteynerlerde eğitim sürecek.

Haber: Oktay CANDEMİR

Van´da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011´de meydana gelen deprem felaketlerinin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen depremin yarattığı etkiler hayatı olumsuz şekilde etkilemeye devam ediyor. Van´da hayatı felce uğratan depremlerden özellikle eğitim kurumları olumsuz yönde etkilendi. Van´da eğitim-öğretim hizmeti veren bir çok bina ağır hasar aldı. Bu okulların yıkılmasının ardından eğitim konteyner kentlerde ya da az hasar almış olan okullarla birleştirilerek devam etti. Ağır hasar aldığı için yıkılmış okulların çoğunun yerine henüz yenisi yapılmazken, yıkılan bir çok okulun akıbetinin ne olacağı ise henüz bilinmiyor.

Eğitim Sen Van Şube Başkanı Selami Özyaşar, bugün başlayan 2013-2014 eğitim öğretim yılında hizmet vermesi gereken ancak güçlendirmesi yapılmayan, inşaatı bitirilemeyen ve ya da henüz temeli bile atılmamış okulların son durumuna ilişkin şu bilgileri paylaşt:

* Depremlerde ağır hasar alan ve sonrasında konteynerde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren M. Akif Ersoy Lisesi´nin yıkımına geçen ay başlandı. Eğitim bu yıl da konteynerde yapılacak. Okul inşaatının ne zaman biteceği ise belli değil.

* Mehmetçik Selen İlköğretim Okulu´nda eğitim-öğretim depremde hasar gören binada devam edecek.  Yeni binanın inşaatı ise hala sürüyor.

* Süphan İlköğretim Okulu´nun inşaatı henüz tamamlanmış değil. Bitme aşamasına gelen okulun bodrum ve alt katlarında sürekli su birikmesi olduğu belirtiliyor.

* Vali Mithat Bey İlköğretim Okulu´nun temeli yeni atıldı. Eğitimin bu yıl konteynerlerde mi yoksa başka okullarda mı verileceği belli değil.

* Atatürk İlköğretim Okulu da bu yılı konteynerde geçirecek. 100 öğrencinin bulunduğu okulda sadece 4 öğretmen hizmet verecek.

* Van´ın tarihi okullarından olan ancak depremde ağır hasar aldığı gerekçesiyle yıkılan Atatürk Lisesi´nin durumu ise belirsizliğini koruyor. Atatürk Lisesi´nin yerine yeni bir lisenin yapılacağı açıklandı ancak henüz bir çivi bile çakılmış değil.

* Gürpınar YİBO´nun da ne olacağı bilinmiyor. Bu yıl eğitim öğretim veremeyecek bir çok başka okulun da sağlam okullarla birleştirilmesi planlanıyor.

"YETKİLİLERİ DUYARLI OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Konu ile görüşlerine başvurduğumuz Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Selami Özyaşar, depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen okul inşaatlarının hala sürdüğüne ya da hiç başlamadığına dikkat çekerek, bunun büyük mağduriyetlere yol açacağını söyledi. Özyaşar konuya ilişkin yetkilileri duyarlı olmaya çağırdı. Özyaşar ayrıca yapılacak olan okulların bölgenin iklim koşullarına göre yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.