İlin velayetini alın velisi ve valisi olun

Sayın DOĞAN son 30 yılda Van iline daha önce valilik yaparak gelen ikinci kişisiniz.

VAN 17.09.2013 19:30:35 0
İlin velayetini alın velisi ve valisi olun
Tarih: 01.01.0001 00:00
VAN’IN VALİDEN BEKLENTİLERİ VE VALİ’ Yİ BEKLERKEN…
Osmanlı da padişahlar başa geçerken padişahın saraya girişi saltanata yakışır bir törenle yapılırdı. Özellikle askerler kendilerine verilecek cülus bahşişinin tatlı ama bir o kadarda meraklı telaşına düşerlerdi. Hatta zaman zaman kendilerine verilen bahşişi beğenmeyip isyan edenlerde olmuştu. Devlet erkânında kendilerine yer edinmek isteyenlerde bir birlerinin kuyusunu kazıp padişaha diğerlerini kötüler, yaranmaya çalışırlardı.
İlk zamanlarda padişahların tahta çıkış şerefine verdiği bir hediye şeklinde olan cülus bahşişi sonraları bu halinden çıkmış, başıbozuk askerler bu bahşiş uğruna ihtilal yapmışlardı. Anlayacağınız sonları vahim sonuçlara neden oldu.
Bizim Vali de Bursa’ ya atanınca arkasından ne konuşacağımıza karar veremedik, önce bazılarımız eleştirdi, bazılarımız bunu Vali buradayken niye eleştirmiyordunuz diye onları suçladı. Bazıları da methiye üstüne methiye dizdi Valinin arkasından.
Bu manzaralar bize pek yabancı değil, hepimizin bildiği şeyler aslında. Asıl mesele yeni Valimizi beklerken yaşanıyor galiba. Cülus bahşişi bekleyenler, atama bekleyenler, yağcılar, yaranmak için telaşa girenler vs. Onların bu telaşını izlerken insanın onuru inciniyor doğrusu. Her insan da bir gün mutlaka ihtiyaç duyacağı az da olsa gurur ve onurun olması her zaman iyidir diye düşünüyorum.
Bu insanları anlamak ta zorlanıyorum, eminim içlerinden bazıları şu anda bu yazıyı okurken, hiç üzerine alınmadan şunu diyordur; evet gerçekten haklısınız sayın yazar aynen sizin gibi düşünüyorum. Çünkü bu insanların ar damarları çatlamış, onurlarını ayaklar altına rahatlıkla alabilirler, bunlar asla bu toplumda bitmezler ve bunu giden Vali de bilir, gelen Vali de. Bir tek onlar bilmezler. Ne derseniz deyin giden adamın arkasından konuşmak dürüst insanların işi olamaz.
Kentimiz de herkesin bir arada olduğu, sorun Van olunca herkesin aynı dili konuştuğu ve birlikte hareket ettiği bir günü görmek bu kadar mı zor? Tam bunları düşünürken Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet TAKVA’ nın STK’ lara ve Belediye Başkanına çağrıda bulunarak yeni Vali’yi ziyarete birlikte katılalım çağrısında bulunduğunu öğrendim. Doğrusu atılan bu tarihi adıma kimlerin destek vereceğini merakla bekledim. Öyle ya cülus bahşişi bekleyenler ile beklemeyenler azda olsa belli olacaktı bu ziyaretle. Belediye başkanı Bekir KAYA teklifi kabul etmiş ve uçak biletini dahi erteletmişti. Bu harika bir gelişme idi bence. 15 civarında STK temsilcisi de teklifi kabul etmiş ve ziyarete katılmışlardı. Arada söz verip gelmeyen iki üç STK temsilcisi vardı. Kim mi onlar? gidenlere bakın göreceksiniz kim olduklarını. Evet, gerçekten o gün için il dışında olanlar olabilir ama şehir de olup ta katılmayan ve uzuuuunca bir süredir koltuk işgal eden bir iki kişi ziyarette yoktular. Doğrusu şaşırmadım kendilerine yakışanı! yaptılar. Neyse Van TSO Başkanını kutlamak gerek, Belediye Başkanın duyarlılığı çok önemliydi. Katılan STK Başkanları’nın da teşekkürü hak ettiklerini düşünüyorum. Cülus bahşişi bekleyenlerde artık sonra yaparlar ziyaretlerini!
Yeni Vali Sayın DOĞAN’DA TSO başkanı TAKVA’NIN bu birlikte hareket etme, düşünme, yol alma, birlik beraberlik adına attığı adımı, ilin büyüğü sıfatıyla devam ettirirse Van’ın kazanacağını hepimiz göreceğiz.
Alt yapı ve üst yapı eksikliği, çamur, toz, yeni yerleşim alanlarının açılması, imar planı, çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi, kent içi yeni yolların açılması, su sorunu, çevre sorunları, işsizlik, konut sorunu vs. vs. cülus bahşişçilerini kendi hallerine bırakalım da. Biz neler yapabiliriz ona bakalım oluşan bir sinerji var kentte bunu sürdürelim.
Bütün bu saydıklarımız Derken, yeni Vali Sayın DOĞAN’I bekleyen nelerin olduğunu kendisine yardımcı olmak adına bazı bildiğimiz, gördüğümüz, yaşadığımız ve birçok alanda şahit olduğumuz tecrübeleri hatırlatalım istiyorum. Takdir edersiniz ki kimi insanlar koltuğu doldurur, kimi insanlar da koltukta rezil olur. Yani koltuğu anlamlandıran insanlarda var koltuğun adam ettiği insanlarda var. Maalesef şuana kadar Van’da koltuğun tam anlamıyla hakkını verenin olmadığını belirtmek isteriz. Biz genelde Van ilinde şuana kadar valilerin ilk geldiklerinde kendileri olarak önemli işler başardıklarına şahit olduk. Maalesef sonraları bozularak hem kendileri için hem de kent için çok ciddi sıkıntılar yaşattıklarına da şahit olduk. Bunun sebebi ise her kesimden çıkarcı bukalemun insanlar tarafından yanlış bilgilendirilip sonra farkına vararak yâda varmayarak o yolun yolculuğuna kapılan valilerde gördük.
Hakkınızda yapmış olduğumuz araştırmalarda daha önce valilik yaptığınız illerde güzel şeylere imza attığınızı duyduk. Her şeyden önce projeci vali olarak bize verilen bilgiler şahsen beni çok umutlandırdı. Çünkü Van ilinin birçok sorunu var sıkıntısı var en önemlisi proje üreten yok. Varsa da ortaya atılan yâda söz verilen iki üç proje neredeyse sözde kaldı.
Sayın DOĞAN, Van deprem kaynaklı sorunlarını hala üzerinden atamamış. Doğru bir tabir ile okyanusu geçmiş denizde boğulmak üzere bir durum yaşanıyor şu anda. Esnafın ve halkın sorunları çok fazla haksız yere halktan Toki’ ler için yüksek meblağlı rakamlar ile paralar toplandı. Deprem yaşayan illerde sizlerde takdir edersiniz ki kötü niyetli insanlar her türlü fırıldak oyunlarla kirli işlere ve ilişkilere bulaşırlar ve bu konuda ülkemiz maalesef tecrübeli bir konumda duruyor örnekleri çok…
Van ilinde de bunların çok yüksek boyutlarda yaşandığını iyi araştırmalar yaptırırsanız sonuca ulaşacağınız, önemli bilgiler bulacağınızdan kuşkunuz olmasın. Ayrıca ihale çeteleri tehdit ve şantaj yolları ile birçok pisliğe bulaşan çevrelerde bu ilin sorunlarının başında geliyor. Öyle ki bu kirli ilişkileri içeride çeşitli memur müdür yetkili ayaklar ile yürütüldüğünü hatırlatmakta fayda görüyorum. Sizler tecrübelisiniz bu işlerin nasıl yöntemlerle yapıldığını bilirsiniz.
Bir dostum, Vali beyi yolda aracı ile giderken gördüğünü söyledi. Önünde arkasında koruma aracının olmadığını kırmızı ışıkların hepsinde durup beklediğini bana anlattı. Bu durum dostumu çok mutlu etmiş olmalı ki benimle paylaştı.  Aslında bu çok normal olması gereken bir durum ancak ne acıdır ki biz bu durumlara alışık olmadığımız için bizde çok önem arz ediyor, haber değeri taşıyor ve değerlendirmeye tabi tutuluyor. Çünkü hep tersini yaşadık ulaşılamayan onlarca polisin koruduğu valiler gördü bu kent. Ama halkın içine karışmayan halktan biri olmayan valiler hiç de başarılı olamadılar kan emiciler oldular halktan yana değil hep ezen, güçlüden yana oldular. Yaptıkları hem zihinsel hem ekonomik tahribatların acısını hala yaşıyor Van ili.
Sayın DOĞAN Van ilinin o kadar çok sorunları var ki ancak kentin dinamikleri ile ortak bir uzlaşma oluşturarak istişareler sonucunda bu kanayan sorunları aşabilirsiniz. Bu ilin yaşadığı her sorunun uzmanları tarafından akil adamlar heyetleri oluşturarak bu ilin sorunlarını en asgari düzeye indirebilirsiniz. Bunu Van milletvekilleri ile yapabilirsiniz çünkü onlar en kırsal alanlara kadar gidip halk ile görüşüp konuşuyorlar. Tabi bazı vekiller için bu dediğim geçerlidir ilin en ücra köşesinde yaşanan sorunları size aktarmaları çalışmalarınıza yön verecektir diye düşünüyorum.
Tabi bunları yaparken yani aklı başında hizmetler yapılırken karşınıza iyi niyetli olmayan bu ülkede huzuru kardeşliği istemeyen engellemelerde çıkacak muhtemelen. Ama azimli ve doğru olmak her türlü art niyetin üstesinden gelmeye yetecektir.
Sayın DOĞAN son 30 yılda Van iline daha önce valilik yaparak gelen ikinci kişisiniz. Bu durum Van için inşallah avantajlı olur. Çünkü Van bu konuda hep acemi birliği gibi kullanılmıştır. Bu durum kurum amirleri içinde geçerlidir.
İşi öğrendikten sonra doğal olarak Van’dan tayin istenilerek başka illere gitmişlerdir. Van filmi yine başa alarak hayata tutunmaya çalışılmıştır yani Van hep makarayı ileri geri sarmaya devam etmiştir. Anlayacağınız liyakatli yöneticilerimiz çok az olmuştur bu söylediklerimi üç tane il koordinasyon kurulu toplantısı yaptıktan sonra göreceksiniz.
Sayın DOĞAN dedim ya Van’ın ve yaşayanlarının çok ama çok sorunu var bunları teker teker yazmak istemiyorum daha önceki yazılarımda ve yaptığım TV programlarımda detayları ile çok dile getirdim size önerim kısa zaman içinde ilin sorunlarını doğru ve sağlıklı insanlardan öğrenmenizdir bu da sizin tecrübeli oluşunuzdan kaynaklanacaktır diye düşünüyorum.
Kısaca Sayın DOĞAN bu ilin velayetini alın velisi ve valisi olun. Van’ın sizden beklentisi çok, Sizinde mutlaka bir mülki amir olarak, Van’dan ve yaşayanlarından beklentileriniz de olacaktır. Size hoş geldiniz diyor çok başarılı olmanızı diliyorum. Sizin başarınızın meyvelerini Van ve Türkiye halkı görecektir.