İlhan: Van'da belediyecilik iflas etmiştir

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, kent genelinde belediyeler tarafından yapılan yol ve kaldırım çalışmalarına eleştirerek, asfalt ve kaldırım çalışmalarının uzun süredir bitirilmediği gibi, istenilen seviyede de yapılmadı?

VAN 1.11.2021 10:31:30 0
İlhan: Van'da belediyecilik iflas etmiştir
Tarih: 01.01.0001 00:00

Haftalık olarak kent ve ülke gündemiyle ilgili basın toplantılarını sürdüren Saadet Partisi Van İl Başkanlığı, bu hafta kentteki belediyecilik hizmetlerini gündeme taşıdı.

Van'ın 81 il içerisinde özel konumda olduğunu belirten Başkan İlhan, Van'ın beceriksiz yöneticilerin elinde oyuncak olduğunu vurguladı.

"BİRÇOK İŞ İSRAFA DÖNÜŞMÜŞTÜR"

Başkan İlhan yaptığı açıklamada kentteki yol ve kaldırım çalışmalarının plansız yapıldığını belirterek, "İlimizin birçok noktasında uzun zamandan beri süre gelen kaldırım, asfalt, yol genişletme gibi çalışmaların hala tamamlanmaması yapılan işlerde ki sorumsuzluğun, plansızlığın ve beceriksizliğin göstergesidir. Birçok yerde su giderlerinin önünün kapatılmasıyla birlikte su birikintileri oluşmakta esnafımızın işleri etkilenmekte vatandaşlarımız sıkıntılar yaşamamaktadır. Yapılan çalışmalardaki plansızlık nedeniyle zaten sıkıntılı olan trafik daha da kötüleşmiştir. Dün yağan yağmurları takiben sürekli sel sıkıntısı yaşanan Seyrantepe Mahallesi başta olmak üzere Tuşba ilçemize bağlı bazı mahallelerde sel baskınları yaşanmıştır. Uzun zamandır belediyeler tarafından yapılan hizmetler eziyete dönüşmüş, yanlış şekilde ve yanlış zamanda yapılan başta asfalt olmak üzere birçok iş israfa dönüşmüştür. Sokağa çıkma yasaklarının olduğu günleri boş geçiren belediyeler sokakların hareketli olduğu dönemlerde bir an da birçok noktada başladığı işleri eline yüzüne bulaştırmıştır. Şehrin en merkezi noktalarında bile yapılan işlerin rezilliği gözümüze çarpmaktadır. Birkaç örnek vermek gerekirse Zübeyde Hanım caddesinde aylardır yol çalışması bitirilememiş ve birçok noktada çukurlar oluşmuştur, vatandaşlarımızın araçlarına da zarar verecek boyuttadır. Hazreti Ömer Camisinin yanı başında olmak üzere birçok yerde yapılan asfalt ve kaldırım çalışmalarıyla su giderleri kapatılmış az bir yağmurda bile su birikintileri oluşarak esnafı ve vatandaşı mağdur eden durumlar oluşmuştur. Yapılan işlerde iklim koşulları göz önünde bulundurulmalı haziran ve eylül arasında yol kaldırım ve asfalt işleri yapılmalıdır. Olası sellere karşı tedbirler alınmalıdır felaket yaşandıktan sonra yapılacak işlerin pek bir kıymeti yoktur.  Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak açıkça ifade etmek isteriz ki, aslında yağmurların başlamasıyla beraber belediyecilik hizmetlerinde; takke düşmüş kel görünmüştür" dedi.

"İLİMİZDE BELEDİYECİLİK NE YAZIK Kİ İFLAS ETMİŞTİR"

Van'ın iklim koşulları belli olduğunu söyleyen Başkan İlhan, "Van'da yapılan kazı işleri Nisan, Mayıs aylarında yapılıp, asfalt, kaldırım,  su giderlerinin yapılması için özellikle Haziran ve Eylül ayları arasında yapılmalıdır. Hatta ve hatta Eylül ayına bırakılmadan bitirilmelidir. Gerekirse bu işlerle ilgili meteorolojiden bilgi alınabilir. Ekim ayını bitirip Kasım ayına giriyoruz. Şuan asfaltlama çalışmaları yapılmaktadır. Bu asfaltlar yarın rezil olacaktır. Yapılan işler israf noktasına dönüşecektir. İlimizde ilk aylarda Maraş Caddesi üzerinden Cumhuriyet Caddesi'yle birlikte ana caddelerde asfaltlama çalışması yapılmış, hali hazırda iyi olan asfalt sökülüp yerine yeniden asfalt yapılmış, refüjlere beton yığınları yapılmış, yeşil yok edilmiş, biz Saadet Partisi olarak zaman zaman bu sıkıntıları dile getirdik. Vatandaşlarımızda bu sorunları birçok defa hem sosyal medyada hem de bizimle bire bir görüşerek rahatsızlıklarını belirtiler. Van iklim olarak sert bir iklime sahiptir. Sonuçta kar yağan bir memlekete yaşıyoruz. İşler plansız olarak yapıldığı için biz kaldırımları, yol çalışmalarını bir iki yıl sonra yeniden yapmaya çalışıyoruz. Oysaki bu tür çalışmaların doğru ve sağlıklı bir şekilde yapılması gerekir. Asfalt yapılırken kanalizasyona giden giderlerin kapatılması en büyük hatadır. Birçok yerde bunlar yapılmıştır. Bugün bunların sıkıntısını yaşanmaktadır. Kazılan çukurlarda şuan sular birikmiştir. Allah muhafaza araçlarla süratle oradan geçen birisi zarar görebilir. Bunun ayrıca ekonomik yönleri de söz konusudur. İlimizde belediyecilik ne yazık ki iflas etmiştir. Bugün hem iktidarın merkezi yönetimiyle uyumlu olan belediyeleri ilimizde mevcuttur. Belediyelerin tamamı iktidarın emrindedir. İşler kolaylaşacak diye beklerken, bürokratik engellerin çıkmayacağı bir ortamda bile işlerin yapılmadığını, yapılan işlerinde israfa dönüştüğünü açık ve net bir şekilde görmekteyiz. Biz buradan yetkililere bir kez daha seslenmek istiyoruz. Allah rızası için bu memleketin parasını, insanların emeğini hiç etmeyin. Şu memleketteki işleri bir an evvel tamamlayın. Doğru planlamalarla doğru bir şehirciliği mutlak süratle yapan adımlar atın" diye konuştu.

"TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMİN PARASINI HEBA ETMEYE HAKKINIZ YOK"

Van'ın 81 il içerisinde özel konumda olduğunu vurgulayan Başkan İlhan, "Biz daha önce birkaç belediyeyi ziyaret ederek esnafımızın ve vatandaşlarımızın mağduriyetini dile getirdik. İletişim çağındayız, birçok insan artık şikayetlerini çok kolaylıkla yetkililere iletebiliyor. Hal böyleyken bizim gördüğümüz şikayetleri belediyelerde elbette görüyor fakat her ne hikmetse Van'ın kaderinde midir? Bilmiyorum. Yapılan işlerin hezimete dönüştüğünü, israfa dönüştüğünü görüyoruz. Bu her alanda böyledir. Van 81 il içerisinde özel konumludur. Bizde ne yazık ki yol başlanır bitirilmez, rezil olur yeniden yapılmaya başlanır. Bina yapılır teslim edilmez, beğenilmez rezil olur. Yapılan bir iş 6-7 ayda bitirilmesi gerekirken 8-10 yıl sürer. Bunların örneklerini hepimiz biliyoruz. Saymakla bitiremeyiz. Maalesef ilimiz beceriksiz yöneticilerin elinde oyuncak olmuştur. İlimizde böyle birbirini ağırlayan, birbirine ikramlarda bulunan, hediyeler sunan bir anlayış vardır. Sokakta olup bitenlerden bir haber, haberdar dahi olsa hemen biz şu kadar çalıştık, yaptık diyen bir zihniyet var. Devletin gücünü kendi şahsi gücüymüş gibi kullanan yetkililerimiz var. Ben buradan onlara çağrıda bulunuyorum. Siz devletin görevlilerisiniz. Siz vatandaşların hizmetindesiniz. Vatandaşların parasını, milletin parasını kullanıyorsunuz. Devlet bir araçtır. Asıl bu para milletin parasıdır. Tüyü bitmemiş yetimin parasını sizin heba etmeye hakkınız yok. Bunun hesabı günü geldiğinde sorulur ama bu dünyada ama öbür dünyada, yaptığınız işleri Allah rızası için vatandaşların lehine yapın. Milletin faydasına yapın. Yapılan işlerde ben yaptım mantığından da vazgeçin" ifadelerini kullandı.

"SAADET PARTİSİ OLARAK BU ŞEHRİN GERÇEK SAHİPLERİYİZ"

AK Parti Van İl yönetimine de yüklenen Başkan İlhan, "İktidar partisi 68 bin üye yapmış, demek ki millet bunlardan memnun veya üye olan kimler ben hakikaten bunu merak ediyorum. Eğer bu yapılan hizmetlerle 68 bin üye yapılıyorsa ki bu üyeler gerçekse o zaman hakikaten bizde bir problem var. Yok, eğer bu üyeler sahteyse orada da bir hilekarlık söz konusudur. İlimizde bulunan diğer partilerin il başkanlarının çoğu yenidir. Muhakkak vakti saate geldiğinde Van'ın sorunlarını dile getirirler fakat biz Saadet Partisi olarak bu şehrin gerçek sahipleriyiz. Bu şehirde 1984 yılında Milli Görüş belediyeleri hizmet etmiştir. Bu milletin asli adresi, asıl adresi Saadet Partisi'dir. Bizde bu memleketin, vatandaşlarımızın her türlü sorunlarını, problemlerini çözüm önerileriyle birlikte sunmaya devam edeceğiz. Biz siyaset yaparken birilerinin rızası, birilerinin keyfine göre değil, Allah'ın rızasına, milletimizin faydasına olacak şekilde yapmayı planlarız. Bundan dolayı inanıyorum ki bu ilde bizim dışımızda olan siyasi partiler yeri ve zamanı geldiğinde ilimizin sorunlarını, meselelerini paylaşacaktır. Çünkü bu memlekete yaşayan herkes bizim insanımız, hepsi bizim kardeşlerimizdir. Ben özellikle elinde yetkisi olanlara sesleniyorum. Elinizde yetki ve imkan var. Milletin faydasına işler yapın. Allah sizden razı olsun. Millet sizden razı olsun. Bu dünya fani yaptığınız işi ölçüp, biçip öyle yapın. Emin olun kimse bu dünyadan bir çorap dahi götüremez. Yapacağınız hayırlı işler sizin lehinize, yapacağınız zararlı işlerde aleyhinize olacaktır. Elbette bunun hesabı da görülecektir. Bunu düşünerek hareket edin" dedi.

"İLİMİZLE ALAKALI BİRÇOK KONUYU DA MECLİS'E SORU ÖNERGESİ OLARAK VERİYORUZ"

Van'ın mevcut sorunlarını Konya Milletvekilleri aracılığıyla sık sık meclise taşıdıklarını belirten Başkan İlhan, "11 yıl önce yapılan ihale de 41 km'lik yol ihale bedeli 43 milyon iken şu anda 31 km'lik kısmı 534 milyona ihale edilen Van çevre yolu sorununu Konya Milletvekilimiz Abdulkadir Karaduman aracılığıyla Meclis'te soru önergesi verdik. Milletvekilimizin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Stratejik Başkanlığı'na verdiği soru önergesine cevap verildi. Cevapta 41 kilometre uzunluğundaki Van çevre yolu sathi kaplamalı bölünmüş yol standardında olup 2 kısım halinde ihale edilmiştir. 23 kilometrelik birinci kısımda kamulaştırma problemleri ve meydana gelen depremler nedeniyle ara verilen çalışmaları yeniden başlanılmış olup 18 kilometrelik ikinci kısımda ise toprak işleri, sanat yapıları ve üst yapı çalışmaları tamamlanmıştır. Çalışmaları iş programına uygun olarak devam etmektedir diye cevap geldi. Biz milletvekilimizde birlikte konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.  Sadece Van çevre yolu değil ilimizle alakalı birçok konuyu da Meclis'e soru önergesi olarak veriyoruz. Van'ın 8 milletvekili var. Bir ziyaretimizde vatandaşlarımızdan biri şu ifadeyi kullandı. Siz bizim 9'uncu vekilimizsiniz. Oradaki başka bir vatandaş da siz Van'ın 9'uncu değil 1'inci vekilisiniz. Emin olun bizim vekillerimiz sizin kadar soru önergesi vermiyor dediler. Konya Milletvekilimiz Van'ı çok seviyor. İki defa da ilimizi ziyaret etti. İnşallah önümüzdeki dönemde yeniden ilimize teşrif edecektir. Biz elimizden geldiğince milletimiz için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Van Bölge Gazetesi: Hacı Yılmaz