İlahiyat Fakültelerinde 'Felsefe Tarihi' Dersinin Kaldırılması

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Doç.Dr.Hasan Çiçek, YÖK'ün kabul ettiği yeni ilahiyat fakültesi müfredatında 'Felsefe Tarihi' dersinin kaldırılmış olmasının ilahiyat eğitimine zarar

VAN 16.09.2013 18:54:42 0
İlahiyat Fakültelerinde
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hasan Çiçek, YÖK'ün kabul ettiği yeni ilahiyat fakültesi müfredatında "Felsefe Tarihi" dersinin kaldırılmış olmasının ilahiyat eğitimine zarar vereceğini söyledi. 

 Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hasan Çiçek, YÖK'ün ilahiyat fakülteleri için yeni bir müfredat belirlediğini hatırlattı. Çiçek, bu müfredatta felsefe özellikle de "felsefe tarihi" dersinin kaldırılmış olmasının tartışmalara yol açtığını belirterek, "Bu kararın hangi sebeple alınmış olduğunu bilmiyorum. Ama bu karar ilahiyat fakültelerinin hayrına olmamıştır. İlahiyat öğrencileri her şeyden önce bir dinin temel öğretisini öğrenen ve onu öğretecek olan üniversite öğrencileridir. Sorgulamayan, eleştirel bakamayan din adamlarının kendi dinlerine de özgün bir katkıda bulunamayacakları aşikardır" dedi. 

 "DÜŞÜNCE TARİHİ BİR ZİNCİR GİBİ BİRBİRİYLE BAĞLANTILIDIR" 

 Doç. Dr. Hasan Çiçek, kendi dinini öğretecek olan din adamlarının başka anlayışlardan haberdar olmamasının riskine dikkat çekerek, "Bu onu başkaları karşısında ne kadar başarılı kılacak, bunu irdelememiz gerekir. Konunun tartışılmadan karara bağlanması da ayrı bir tartışma konusudur. Özellikle Ortaçağ'da ortaya çıkan İslam düşüncesinin öncesinde var olan düşünsel çaba ve geleneğin ilahiyat öğrencilerine öğretilmeyecek olması, onlarda düşünce tarihi arasındaki bağın anlaşılmasını engelleyecektir. Düşünce tarihi bir zincir gibi birbiriyle bağlantılıdır. Her medeniyetin veya kültürün, milletin düşünsel çabaları diğerlerini etkilemiştir. Yeni müfredatla İslam düşüncesinin etkilendiği ve etkilediği düşünce örgüsünü ilahiyat öğrencisi öğrenemeyecektir" diye konuştu. 

 İslam felsefesi dersinin kaldırılmamış olmasının sevindirici, ancak yeterli olmadığını dile getiren Doç. Dr. Hasan Çiçek,"Öğrenci El Kindi'yi, Farabi'yi, İbni Sina'yı, Gazali'yi öğrenecek, ama onlar üzerinde farklı şekillerde etkili olan Platon'u, Aristoteles'i, Plotinus'u öğrenemeyecektir. Bu nedenle sözünü ettiğim İslam filozofları hiçbir şekilde anlaşılmayacaktır. Öğrenciler İslam filozoflarının bazı düşüncelerini, öğrendikleri bilgiler ışığında hiçbir yere yerleştiremeyeceklerdir. Kendileri de bir anlam veremeyeceklerdir. Çünkü düşünce tarihinin köklerinden yoksun kalacaklardır. İslam düşüncesinin kendisinden önceki köklerinden mahrum kalacaklardır. Düşünce tarihi insanlığın ortak birikimidir. Her millet katkıda bulunmuştur. İlahiyat öğrencisi yeni müfredatla düşünce tarihine katkıda bulunan milletleri öğrenemeyecek ve birbirlerine etkilerinden haberdar olmayacaktır. Felsefe dersini alamayan ilahiyat fakültesi öğrencileri farklı, aykırı, düşünceleri öğrenemeyecek ve bu anlayışlar, fikirler söz konusu olduğunda yetersiz kalacaklardır. Oysa bir misyonun, nosyonun sahibi olan ilahiyatçı, farklı düşünceleri öğrenmeli ve kendisini her farklı düşünce karşısında donatmalıdır. Bu anlamda da felsefe tarihi dersinin ilahiyatlarda kaldırılması, ilahiyatçılara bir kötülük olacaktır. Tekdüze, farklı düşünce ve anlayışlardan uzak tek bir anlayışı öğrenen bir ilahiyatçının başkalarına yararının olması da beklenemez. Ufku ve vizyonu daraltılmış bir din adamının veya eğitimcisinin ne kadar yararlı olacağı tartışılabilir. Felsefenin toplumların düşünsel gelişimine katkısının ne olduğunu öğrenmek için İslam dünyasının farklı felsefi anlayışlarla tanıştığı ortaçağ veya 9. yüzyıldan 13. yüzyıla kadarki gelişmelere bakmak yeterlidir. Bu nedenle ilahiyat fakültelerinin yeni müfredatı tekrar gözden geçirilmeli ve ilahiyat öğrencileri felsefesiz bırakılmamalıdır" şeklinde konuştu.