İki ilçenin çöp sorununu çözecek olan tesis tamamlandı

Van Büyükşehir Belediyesi, Özalp İlçesine kurduğu aktarma istasyonuyla iki ilçenin daha çöp sorununu ortadan kaldırdığını açıkladı. İlçelerden toplanan çöpler, ana merkezde elektrik enerjisine dönüştürülüyor.

VAN 15.12.2020 14:09:37 0
İki ilçenin çöp sorununu çözecek olan tesis tamamlandı
Tarih: 01.01.0001 00:00

“Çevre dostu belediyecilik” hizmetlerine devam edildiğini bildiren Van Büyükşehir Belediyesi, ilin en önemli çevresel sorunlarından olan çöp sorununu bitirdiğine vurgu yaptı. Van Merkezde yapılan Entegre Katı Atık Tesisine bağlantılı olarak ilçelere kurulan çöp transfer istasyonları da bir bir hizmet vermeye başladı. Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar doğrultusunda tesislerden ilki Gevaş İlçesinde hizmete girerken, Özalp ve Saray İlçelerinin çöplerinin toplanacağı Özalp Aşağı Mollahasan Katı Atık Aktarma İstasyonu da tamamlanarak hizmet vermeye başladı. İnşası Muradiye ilçesinin Karahan Mahallesi’nde devam eden istasyon ise tamamlandığında Erciş, Muradiye ve Çaldıran ilçelerine hizmet verecek. 

“TOPLANAN ÇÖPLERLE 14 BİN HANEYE ELEKTRİK VERİLİYOR”

Kent merkezinden toplanan katı atıklar daha önce vahşi depolama şeklinde Van-Özalp Karayolu üzerindeki araziye gelişi güzel dökülürken, insan ve çevre sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyordu. Vahşi depolama yapılan bölgede görüntü kirliliğinin önlenmesini ve çevreye yayılan kötü kokunun da giderilmesini sağlayan proje sayesinde, artık çöpten enerji elde ediliyor. Aktarma istasyonlarıyla da ilçelerden gelen çöplerin de ayrıştırılmasıyla 14 bin haneye elektrik veriliyor. İkinci aşamasının tamamlanmasıyla 35 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanmasının hedeflendiği proje kapsamında daha önce çöpün biriktirildiği 20 hektarlık alanın ıslah edilmesi çalışmaları da devam ediyor.

Çöp transfer istasyonlarının Van Merkezde yapılan Entegre Katı Atık Tesisiyle eş zamanlı olarak çalıştığını belirten Katı Atık Yönetim Şube Müdürü Murat Türlü; “İlçelerden toplanan çöpler aktarma istasyonlarından ana merkeze bekletilmeden götürülüyor. Bu sayede hem çevre kirliliğinin önüne geçiliyor hem de bu çöplerden enerji elde ediliyor. Yapılan bu hizmet ile de yıllardır Van için büyük sorun olan çöp sorunun da önüne geçmiş olduk. Çevreye duyarlı olarak yapmış olduğumuz çalışmalar devam edecek” dedi.