İHD'den Suriye Tezkeresine Tepki

İHD Van Şube Başkanı Ömer Işık, başka ülkelere saldırı amacı taşıyan savaş tezkerelerinin ülkeye ve halklara hiçbir faydası olmayacağını ifade etti.

VAN 5.10.2012 21:15:37 0
İHD
Tarih: 01.01.0001 00:00

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Ömer Işık, başka ülkelere saldırı amacı taşıyan savaş tezkerelerinin ülkeye ve halklara hiçbir faydası olmayacağını ifade ederek, "Sorunlar uluslararası hukuk çerçevesinde, diplomasi kullanılarak müzakere yöntemiyle ve barışçıl yollarla çözülmelidir" dedi.

Ömer Işık, dernek binasında düzenlediği basın açıklamasında, Suriye tezkeresinin çıkarılmasının doğru olmadığını savundu. Akçakale'ye düşen top mermilerinden dolayı hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar dileyen Işık, olayın nasıl meydana geldiği ve top mermisinin kimin tarafından atıldı soruşturulmadan Türkiye'nin misillemede bulunarak Suriye tarafına top atışı yaptığını iddia etti. Türkiye'nin top atışları sonucunda Suriye tarafında birçok insanın hayatını kaybettiği iddialarının gelmeye başladığını anlatan Işık, "Hükümet, Suriye'ye askeri müdahale yapabilecek savaş tezkeresini apar topar Tbmm'nin 4 Ekim 2012 tarihindeki genel kurulunda görüşmeye almıştır. Hükümetin bu aceleci tutumu, Türkiye'yi sonu belirsiz bir maceraya sürükleme riski taşımaktadır. Hükümet bu yanlıştan bir an önce dönmeli ve sorunları diplomasiyi kullanarak, müzakere yöntemiyle çözme konusunda daha aktif bir tutum almalıdır. Hükümetin Suriye'deki antidemokratik rejime karşı mücadele ettiğini ileri süren Suriye muhalefetiyle olan yakın ve açık iş birliği, kontrol edilemez bir noktaya gelmiştir. Bu muhalefetin Türkiye'yi Suriye'deki iç çatışmaya sürükleyecek eylem ve davranışlarına göz yumulması, ileride Türkiye'nin başını çok ciddi derde sokacaktır. Türkiye'de bulunan ve statüsünün ne olduğu açıklanmayan Suriyeli asker kişilerin kamplarının bir an önce kapatılması ve bu kişilerin silahsızlandırılarak sınırdan uzakta, güvenli yeni mülteci kamplarına yerleştirilmesi gerekmektir. Sonuç olara aceleye getirilmiş ve başka ülkelere saldırı amacı taşıyan savaş tezkerelerinin ülkemize ve halklarımıza hiçbir faydası olmayacaktır. Sorunlar uluslararası hukuk çerçevesinde, diplomasi kullanılarak müzakere yöntemiyle ve barışçıl yollarla çözülmelidir" ifadelerini kullandı. - Van