İHD: Varto olayı aydınlatılsın!

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Muş'un Varto ilçesinde bir kadın PKK üyesinin öldürüldükten sonra elbiselerinin çıkarıla-rak teşhir edilmesi olayına tepki gösterdi ve ilçede infiale yol açan olayın sorumlularının bulunup ya

VAN 19.08.2015 10:08:08 0
İHD: Varto olayı aydınlatılsın!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

İHD Van Şubesi tarafından Leventoğlu İş Merkezi B Blok'ta bulunan dernek binasında Varto'da 10 Ağustos günü meydana gelen olayla ilgili basın açıklaması yapıldı.

Açıklamayı, İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi Av. Bedia Özgökçe Ertan yaptı.

C"ENEVRE SÖZLEŞMESİ'NE AYKIRIDIR"

Varto'da öldürülen Kevser Eltürk'e, güvenlik görevlilerinin tutumunun Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirten Ertan, şunları söyledi:
"Muş Varto'da 10 Ağustos'ta öldürülen Kevser Eltürk'ün cansız bedenine karşı gerçekleştirilen gayri ahlaki durum, 5 bin yıllık erkek egemen zihniyetin dışa vurumudur. Tarih boyunca kadın bedeni üzerinde güç gösterisi yapan karanlık dönemlerin zihni olan erkek ve devlet zihniyeti bir daha kendini tekrar etmiştir. İnsani değerlerin yok sayıldığı, insan yaşamının yok edildiği bir süreci yaşıyoruz. 1949 Cenevre Sözleşmesi madde 3 kapsamında ölü veya yaralı taraflardan birinin hiçbir şekilde beden bütünlüğünü bozma, işkence yapma, uzuvlarına zarar verme, çırılçıplak soyma, tecavüz gibi onur kırıcı eylemler kesinlikle yasaklanmıştır. Sözleşmeyi imzalayan taraflardan biri olan Türkiye, sözleşmenin gereğini yapması gerekirken kendi imzaladığı Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı davranmıştır."

"İŞKENCE Mİ PAYLAŞMAK MI KÖTÜ?"

Muş Valiliği tarafından olayla ilgili yapılan açıklamaya dikkat çeken Ertan, şöyle devam etti:

"Bunun yanında Muş Valiliği konuya ilişkin yaptığı açıklamada görüntülerdeki kadınının aynı tarihte öldürülen PKK üyesi bir kadına ait olduğunu doğrularken, 'görüntüleri çeken, yayınlayan ve sosyal medyaya servis eden kişi veya kişiler hakkında soruşturma başlatıldığını' belirterek yapılan zulmü yaşanan onursuzluğu değil paylaşımın yapılmasını yanlış görmektedir. Öldürülen Kevser Eltürk'e yapılanların hukuka aykırılığını, tüm insani değerlere aykırılığını ve sorumluların soruşturulması gereği yerine sadece bu paylaşımın yanlışlığını belirtmektedir. Bu ifadeler açıkça Valinin ya da Valiliğin bu vahşeti yapan kişi veya kişilerle ilgili hukuki yargısal süreçlerin işletilmeyeceğinin ayrıca ne kadar duyarsız oldukları ve bunu ört pas etmeye çalıştığının göstergesidir."

"DİNLE İLİŞKİSİ YOKTUR!"

Cenazeye yapılanın saygısızlık olduğu ve bunun dinde de yeri bulunmadığını ifade eden Ertan, "Cenazelere saygının olmadığı evrensel insani ve ahlaki değerlerin hiçleştirildiği bir dönemin tanıkları olmak durumunda bırakıldık. Varto'daki bu yaklaşımın hiçbir dinde hiçbir inançta yeri yoktur, aynı zamanda tüm inançlara, tüm evrensel değerlere yapılan saygısızlıktır. İnsan onuru her şeyin üstündedir. İnsan onuruna karşı yapılan bu vahşi olay insanlıktan nasibini almamış zihniyettin ürünüdür. İnsan hakları savunucuları olarak bir kadını bu hale getirenleri kınıyor ve lanetliyoruz."

"SORUMLULAR BULUNSUN!"

Ertan açıklamalırını şöyle sürdürdü; "Kevser Eltürk'ün teşhir edilmesine neden olan ve cenazeye saygısızlık eden görevlilerin ortaya çıkarılıp bulunmasını istiyoruz. İnsan yaşamı kutsaldır. Hiç kimse bu kutsallığı insanların elinde alma hakkı yoktur. İnsan hakları savunucuları olarak hepimizin ortak çağrısı şudur: Devlet bir an önce öldürmekten vazgeçmelidir. Kevser Eltürk'ün cenazesine insanlık dışı uygulamayı yapanlar bir an önce ortaya çıkarılmalı ve yargılanmalıdır. Daha fazla ölümlerin yaşanmaması için var olan kaosun derinleşmemesi için bir an önce taraflar görüşmelidir. Barış hemen şimdi diyoruz!"

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı