İbrahim Görentaş, “İhracatın devamlılığını planlamaktayız”

Türkiye’nin en fazla küçükbaş hayvan varlığına sahip illerin başında Van geliyor. Yılın belli zamanlarında birçok ülkeye de Küçükbaş hayvan ihracatı yapılıyor. Bu ülkelerin başında Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt yer alıyor.

VAN 31.08.2021 18:58:36 0
İbrahim Görentaş, “İhracatın devamlılığını planlamaktayız”
Tarih: 01.01.0001 00:00

VANGÖLÜ TV ÖZEL

Türkiye’nin en fazla küçükbaş hayvan varlığına sahip illerin başında Van geliyor.  Yılın belli zamanlarında birçok ülkeye de Küçükbaş hayvan ihracatı yapılıyor. Bu ülkelerin başında Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt yer alıyor. Körfez savaşında sonra sekteye uğrayan ihracat 2019-2020 yılında tekrar yapılmaya başlandı.

Vangölü TV muhabirine konuşan Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, “İlimiz tüm Türkiye’de küçükbaş hayvancılıkta merkez olarak biliniyor” dedi. Görentaş, “Önceki yıllarda yurtdışına Arabistan’a, Katar’a, Kuveyt’e küçükbaş hayvan ihracatı söz konusuydu. Uzun yıllar bu Körfez Savaş’ından sonra bu pazarlar elimizden gitmişti. Başka ülkeler mesela yeni Zelenda, Avustralya bu taraflara hayvan veriyordu.” Şeklinde konuştu.

2019-2020 yılında bu bölgeden hayvan gitmeye başladı diyen Görentaş, “İlk etapta 36 bin küçükbaş hayvan Katar’a gönderildi. Katar’a giden hayvanlar buradan hava yoluyla Adana’ya yine oradan da uçakla Katar’a götürüldü. Daha sonra karayolu üzerinden buradan İran’a, oradan körfeze ve daha sonra Katar’a götürüldü. İhracatta yoğun bir talep vardı ama pandemiden dolayı sekteye uğradı. Pandemiden sonra İran’ın karayolu üzerinden müsaade etmesiyle beraber ihracat yolu tekrar açıldı. Bunun açılması küçükbaş hayvancılığın daha da cazip olması açısından, vatandaşların da buna yönelmesi açısından son derece iyi oldu. Bakanlığımızın son zamanlarda çıkardığı küçükbaş hayvancılığı kimliklendirme ve kayıt altına alınması ile ilgili kanun ve yönetmelikteki yapılan, çiftçi lehine düzenlemelerde de çiftçimizin hem hoşuna gitmiştir hem de kendi hayvanlarını kayıt altına almadaki sıkıntılar giderildiğinden dolayı vatandaşımız buna yönelmiştir. Bundan dolayı İhracatın artacağını ve artarak devam edeceğini planlamaktayız” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Vangölü TV