Hz. Musa'ya hakarete tepkiler çığ gibi büyüyor

'Mizah' dergisi Gırgır'ın, Hz. Musa'ya hakaret içerikli karikatür yayınlamasının ardından oluşan tepki çığ gibi büyüyor.

VAN 17.02.2017 19:40:50 0
Hz. Musa
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Halkı Müslüman ve bu kimliğine sıkı sıkıya bağlı olan bir ülkede, Sözcü Gazetesinin ücretsiz olarak dağıttığı "GIRGIR" isimli "mizah" Dergisinin Hz. Musa'ya hakaret içerikli karikatür yayınlamasına tepkiler çığ gibi büyüyor.

Avrupa'nın farklı ülkelerinde Allah'ın peygamberlerine, İslam'a ve onun kutsal değerlerine yapılan hakaretler İslam dünyasında infial oluştururken ve bu hassasiyet biliniyorken halkı Müslüman olan Türkiye'de aynı pervasızlığın gösterilmesi büyük tepki çekti.

Özellikle sosyal medyada, söz konusu karikatüre ve onu yayınlayan dergiye yönelik çok büyük bir tepki veriliyor.

Başta Suriye olmak üzere İslam coğrafyasında emperyalistler tarafından büyütülmeye çalışılan kaos hali devam ederken, Türkiye'de anayasa değişikliğinin oylanacağı referandum süreci gibi hassas bir dönemde böylesi ahlaksızca ve pervasızca bir karikatürün yayınlanması provokatif bir girişim olarak değerlendiriliyor.

Son günlerde başörtülü kızlara yönelik kimi şehirlerde sözlü ve fiili saldırıların artması, bu konuda gösterilen tepkiler ve toplumun hassasiyeti ortadayken, "GIRGIR" isimli derginin böylesi bir karikatür yayınlamasının arka planında bir proje mi uygulanmak isteniyor sorusunu akıllara getirdi.

"GIRGIR" dergisi önceki sayılarında da yine Allah'ın peygamberlerine ve kutsal değerlere yönelik farklı karikatürler yayınlamıştı. Fakat son yayınlanan karikatürün sıradan, alelade bir karikatürden öte galiz küfürler içerdiği görülüyor.

Tabi bu gibi, İslam'a, onun şiarlarına ve kutsallarına karşı yapılan saldırılar ilk değil. Hatırlanacağı üzere 2015 yılında Fransa'da Charlie Hebdo isimli dergi Hz. Muhammed'e yönelik hakaret içerikli bir karikatür yayınlamış ve ardından yaşanan büyük infial sonrası dergi silahlı saldırıya uğramıştı. Bunun sonrasında Cumhuriyet Gazetesi, Charlie Hebdo ile dayanışma içinde olduğunu göstermek için benzeri karikatürler yayınlamıştı.

Bu da yetmezmiş gibi, Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya kendi köşelerinde Hz. Muhammed'e hakaret içerikli karikatürlere yer vermişti.

Aralarında PKK'nin yayın organları arasın yer alan gerek Özgür Gündem gibi sol-seküler çizgide yayın yapan birçok "basın" kuruluşu, gerekse HDP/DBP gibi siyasi partilerin yönettiği belediyeler de benzeri karikatürlere kimi zaman gazete sayfalarında, kimi zamanda billboardlarda afişe ettiler.  

Türkiye'de İslam'a ve onun kutsallarına hakaret, daha geçmiş yıllara kadar uzanıyor. Hatırlanacağı üzere Aydınlık Gazetesi yazarı Aziz Nesin, Salman Rüşdi'nin "Şeytan Ayetleri" kitabından iktibaslar yapıp bunu gazetesinde yayınlaması da büyük tepkilere neden olmuştu.

Yapılan bu yayınların tümünün ana hedefi dünden bugüne hep çeşitli provokasyonlara zemin hazırlamaktı. Bir taraftan hakaretlerle İslam'ın kutsallarını sıradanlaştırmaya, diğer taraftan da halkın bam teline dokunarak toplumda kamplaşmalar ve bunun üzerinden çatışmalar üretilmeye çalışıldı.

Bugün "GIRGIR" isimli "mizah" dergisinin yayınladığı karikatürün hangi kirli emele hizmet ettiği, kimlerin böylesi bir karikatürün çizilip yayınlanmasını tasarladığı merak ediliyor.

Son dönemde Kemalist ve ulusalcı "basın" kuruluşlarının yayın çizgisinde çok provokatif bir dil kullandığı gözlemlenirken, bu minvalde yayın yapan Sözcü Gazetesinin ücretsiz eki olarak piyasa sürdüğü "GIRGIR" Dergisinin pervasızca Hz. Musa'ya hakaret etmesi de bunun en önemli göstergesi olarak görülüyor.

Binlerce kişinin, söz konusu gazete ve dergiye yönelik gösterdiği tepkiler çığ gibi büyürken bunlar içerisinde en dikkat çeken paylaşımlar ise şunlar oldu:

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İbrahim Kalın: Bunun adı mizah ve ifade özgürlüğü değil, ahlaksızlık ve nefret suçudur. Mukaddesata yönelik bu saygısızlığı şiddetle kınıyorum.

HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyesi Vedat Turgut: Gırgır müsveddesinin Hz Musa ile ilgili hakaret karikatürü özrü kabahatinden beter bir özürle geçiştirilemez. Şiddetle kınıyoruz.

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Cens: Sinir uçlarımıza dokunma cüreti salt pervasızlıktan gelemez. Birkaç medya teröristine sipariş verilmiş bu saldırının ardında #ÜstŞeytan var. Türkiye gibi bir İslam ülkesinde Hz. Musa'ya küfretmek akıl tutulması ile izah edilemez. Çizeri, editörü, yayımcısı beraber delirmiş olamaz.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Hakaret hukuki suç ve ahlaki zaaftır. Hakaret edenler fikri olmayanlar veya kendi fikrine güven duymayanlardır. Fikir hürriyeti hakaret hürriyeti değildir. Çünkü hakaret fikir değildir!

 

 

Gazeteci Yazar Salih Tuna: Hz. Musa (a.s) iğrenç bir şekilde küfreden o "mizah" dergisi, Oğuz Aral'ın "Gırgır"ı değil, kripto FETÖ'cü Sözcü gazetesinin "Gırgır"ıdır. (Olcay Ersoy - İLKHA)