'Hükümet depremde Van'ı yalnız bırakmadı'

Van’ın Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen depremin 5. yıldönümü münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Özgökçe, hükümetin deprem sürecinde Van'ı yalnız bırakmadığını belirtti.

VAN 22.10.2016 17:23:21 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Başkan Özgökçe, 23 Ekim Van depreminin 40 yıl önce Çaldıran ilçesinde meydana gelen ve 3 bin 840 kişinin yaşamını yitirdiği ve binlerce kişinin de evsiz, barksız kaldığı depremden sonra bölgede yaşanan en büyük deprem felaketi olduğunu söyledi.

     Doç. Dr. Özgökçe, “Deprem döneminde güçlü AK Parti hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tüm kamu kurum ile kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ve aziz, kadirşinas ve vefalı milletimiz tüm dünyaya örnek olacak şekilde, eşsiz bir yardımlaşma ve dayanışma içerisine girerek çok büyük acılar yaşadığımız depremin yaralarını kısa sürede sardı. Depremin ardında 3 saat sonra dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve hemen hemen kabinesinin tamamına yakını Van'daydı. İlk etapta kurulan çadır kentler ve akabinde çok sert geçen kış aylarında konteyner ve prefabrik evler ile Van'daki herkese kalacakları sıcak bir ortam oluşturduktan sonra, bir dünya rekoru kabul edilen bir yılda yaklaşık otuz bin konut hak sahiplerine anahtarları teslim etmiştir’’ dedi.
     Depremin hasarlarını felaketten sonra sergilenen dayanışma ile değil, depremden önce alınacak olan önlemlerle azaltabileceğini vurgulayan Başkan Özgökçe, “Bizler aktif fay hatları olan bir ülkeyiz. Her an deprem tehlikesi altında olduğumuzu unutmadan, deprem ve diğer doğal felaketlere karşı almamız gereken tedbirleri sürekli gündemde tutmalıyız. Vatandaşlarımızla ve tüm kamu kurumlarımızla bir bütünlük içerisinde her zaman hazırlıklı olmalıyız. Canımızın, malımızın ve binalarımızın güvenliği için plansız ve kaçak yapılardan uzak durmalıyız. Tüm yapı ve inşaatlarımızda mühendislik ve fenni kurallara ve yasalara uygun, deprem yönetmeliğine uygun hareket etmeliyiz’’ diye konuştu.
     Yerel yönetimler olarak deprem ve diğer felaketlerde can ve mal kaybının yaşanmaması için yasal mevzuatların kendilerine verdiği tüm yetkileri uygulamakta kararlı olduklarının altını çizen Doç. Dr. Özgökçe, “Tuşba Belediyesi olarak depreme dayanıklı yapılar ve yerleşim alanlarının oluşturulması, kaçak yapıların önlenmesi konusunda tüm hassasiyetimizi gösteriyoruz ve sonuna kadar deprem yönetmeliğine uygun yapılar yaptırtıyoruz ve asla ruhsatsız yapıya müsaade etmiyor, bugüne kadar teşebbüsünde bulunan ve tespit edilen onlarca ruhsatsız yapı yıktırılmıştır. Bu vesileyle 23 Ekim 2011’de yaşanan deprem felaketinin yıldönümünde, depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, yakınlarına ve milletimize bir daha başsağlığı diliyorum. Cennet memleketimizde bir daha böyle felaketlerin yaşanmaması temenni ederim’’ şeklinde konuştu.