HÜDA PAR sadece bir kesimin partisi olmayacak`

Van`da yayın yapan özel bir radyonun konuğu olan HÜDA PAR Genel Başkan yardımcısı avukat M. Mehdi Oğuz, parti olarak sadece belli bir kesimin partisi olmadıklarını söyledi.

VAN 14.02.2013 00:28:46 0
HÜDA PAR sadece bir kesimin partisi olmayacak`
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van`da yayın yapan Tutku FM`in farklı açıdan programında bu hafta siyasette yeni bir soluk olan Hür Dava Partisi ele alındı. Programa stüdyo konuğu olarak katılan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Avukat Mehdi Oğuz ve HÜDA PAR Van İl Teşkilatı başkanı Avukat Rasim Saygın, programın sunucusu Salih Geçken ile Van Olay Gazetesi yazarı Abdulhelim Almalı`nın parti hakkındaki sorularını yanıtladı.
 
HÜDA PAR`ın kuruluş aşamasını anlatan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Avukat Mehdi Oğuz, Türkiye`nin değişim ve dönüşüm sürecinde böyle bir partinin kurulması gerektiğine inandıkları için kurulduklarını söyledi. Parti programında ele alınan konuları başlıklar halinde sıralayan Oğuz, parti programlarının şu ana kadar hazırlanmış programların içerisinde sorunların çözümünü İslami ve insani açıdan en güzel şekilde ele alan bir program olduğunu kaydetti.
 
Partinin kuruluş aşamasında "mevcut partiler varken neden HÜDA PAR kuruldu" gibi bazı soruların yöneltildiğini söyleyen Oğuz, "Biz de onlara diyoruz ki, mevcut partiler, Türkiye`deki mevcut sorunları çözebiliyor mu? Çözemiyor. Ya da çözmeye yeterli değil. Dolayısıyla bu sorunlar ortada olduğu müddetçe yeni bir partinin daha olacağı açıktır. Parti programımızda biz bunu belirttik. Aslında, toplumun tamamının temsilcisi olmamalarına rağmen mevcut siyasi partilerin, kendilerini toplumun tamamının temsilcileri olarak lanse ediyorlar. Oysaki biz şuna inanıyoruz: Mevcut siyasi partileri kendi temsilcileri olarak görmeyen, sandık başına gitmeyen, siyasetten uzak duran çok ciddi bir kesim var. Bununla beraber gerçekten sesi kısılmış, zulme uğramış, hep ezilen, görmezlikten gelinen, halen de hiçbir şiddete başvurmamasına rağmen tamamen yasal zeminde sivil toplum kuruluşlarıyla faaliyet gösteren inançlı bir kesimin baskı altına alındığını görüyoruz" dedi.
 
"Evrensel bir partiyiz"
Partilerinin sadece belli bir kesimin temsilcisi olmadığını söyleyen Oğuz, evrensel bir parti olduklarının altını çizdi. Oğuz, "Biz evrensel bir partiyiz; ama bununla birlikte bölgemizin kendine has, `Kürt Sorunu` gibi sorunları var. Neticede bunu da görmezlikten gelemiyoruz. Kürt sorunu hayati bir meseledir bizim için. Bu konuda çözüm önerilerimizi de çok net bir şekilde ortaya koyduk. Biz siyaseti yeniden tanımlayacağız. İnsanların kafasında şöyle bir algı var: siyaset denildiği zaman, rakibini yenmek için her türlü hilenin, her türlü iftiranın, belden vurmanın meşru olduğu, menfaatin öne çıkarıldığı kirli bir yapılanmanın olduğu bir kurum olarak değerlendiriliyor. Biz inşallah bu misyonumuzla siyaseti de yeniden tanımlayabilirsek bunu gerçekleştirebileceğiz. Halkımızın bu siyasete olan güvensizliğini de ortadan kaldıracağız. Bunun yolu da müspet bir siyaset anlayışından geçiyor. Dolayısıyla bizim parti programımızda öne çıkardığımız bazı hususlar elbette var. Bizim temel hedefimiz devleti ve siyaseti yeniden tanımlamak. Temel sorun sistemdir" şeklinde konuştu.
 
"Kürtçe resmi dil olsun"
Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren özellikler Kürtlerin daima dışlandığını ve yok sayıldığını ifade eden Oğuz, cumhuriyet tarihi boyunca yapılan zulüm ve katliamları anlattı. Kürt sorunun apaçık ortada olduğunu belirten Oğuz, "Aslında sorun bellidir. Dolayısıyla sorunun üzerine cesaretle gidilmelidir. Sorunları ertelemeden; çünkü bir sorunu çözmezsek 30 yıl daha kaybederiz. 30 yıl önce, `Kürt yoktu` diyorlardı. Bugün; `var ama şöyle olsun böyle olsun` diyorlar. Bunu demeye gerek yok. Allah-u Teala`nın verdiği hak neyse onu teslim edin. Herkes kardeşçe İslam dairesi çerçevesinde birbirinden ayrılmadan bir arada yaşasın. Bunun için, öncelikle bugüne kadar yapılan zulümlerden dolayı devlet adına özür dilenmeli diyoruz. Ve mağdurlara tazminat ödenmeli diyoruz. İkinci olarak; Türkler ve Kürtler asli kurucu halkları olarak kabul edilmeli diyoruz. Kürtçe, Türkçeyle beraber ikinci resmi dil kabul edilmeli, Kürtçe aynı zamanda eğitim dili olmalıdır. Yeterli talep olduğu takdirde anadili farklı olan diğer vatandaşlarımızın da kendi anadillerinde eğitim yapmalarının önündeki engeller kaldırılmalıdır" dedi.
 
"Erciş, Muradiye ve Edremit`te de teşkilatlanmayı düşünüyoruz"
Programın bir diğer konuğu HÜDA PAR Van İl Teşkilatı Başkanı Avukat Rasim Saygın ise, il teşkilatlanmaları hakkında bilgi verdi. Verdikleri dilekçenin ardından resmi olarak kuruldukların hatırlatan Saygın, Van merkezde Beşyol olarak tabir edilen Defterdarlık caddesi üzerinde Setaş Akaylar İş Merkezi`nin 6. katını komple kiralamış olduk ve oradaki yapısal bir takım çalışmalarımız devam ediyor. İlçeler olarak da siyasi partiler kanununa göre her ilin 3`te 1 ilçesinde örgütlenme zorunluluğu vardır. Biz, ilk etapta bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Van, Erciş, Muradiye ve Edremit`te; Van Merkez ilçe olarak örgütlenme ve ilçe başkanlıkları kurma noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Biz, öncelikle zorunluluk arz eden -özellikle önümüzdeki seçimlere yetişmek istiyoruz- noktalarda teşkilatlanmamızı tamamlandıktan sonra diğer ilçelerimizde de en hızlı bir şekilde teşkilatlanmamızı kuracağız. Şu anda yapısal bir takım sıkıntılarımız var. Bunlar tamamlandıktan sonra Van genelinde sokak sokak ilçe ilçe sorunlarımız nelerdir? Genel olarak bu duyduklarımız bildiklerimiz sorunlar var. Biz, duyduğumuz sorunlar üzerinde, şöyle sorunlar var, böyle sorunlar var diye tamamen karalama, iftira üzerine yapılan bir takım sorun, duyumlar var. Sorunları tamamen yerinde inceleyip sorunun tespitini yapmayı ve buna göre çözümler üretip bunu projelendirdikten sonra Van gündemine getirip çözüm oluşturmaya çalışacağız. Van ilinde bizim payımıza düşeni gerçekleştirmeye çalışacağız" dedi.
 
"Mistik hayaller peşinde değiliz"
Türkiye genelinde olduğu gibi Van`da da inanç noktasında bazı problemlerin yaşandığını söyleyen Saygın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mevcut bölge sorunlarımız var. Van da, bölgenin bir parçası olması hasebiyle bu sorunlardan aldığı paylar vardır. Özellikle halen birkaç okulda başörtüsüyle ilgili sorunlar var. Bu tür sorunların çözümü noktasında gündemleştirme yönünde bir irade ortaya koyacağız. Konuşulmayanları bütün çıplaklığıyla ortaya koyacağız. Van`da da bir temsiliyet sorunu olduğunu düşünüyoruz. Ayakları yere basmayan, bir takım mistik hayaller peşinde değiliz. Tamamen gerçekçi çözümler üretmeye çalışan bir yapı olacak. Ülke gündemine kilitlenip Van`ın gündeminden bihaber kalmayacağız. Sorunları sürekli gündemde tutup çözüm sağlanıncaya kadar dile getirmeye çaba sarf edeceğiz. Temelde Van için çalışacağız. Van`a hizmet edeceğiz."
(Fırat Arslan - İLKHA)