HSYK'da hükümetin istediği sonuç

Hakim ve savcıların oy kullandığı HSYK seçiminde, 10 üyelikten 8'ini hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu adayları kazandı. Adalet Bakanı Bozdağ, hakim ve savcıların 'Biz bir cemaatin değil, bu milletin yargısıyız' diye kar

VAN 13.10.2014 00:12:52 0
HSYK
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Adli ve idari yargı mensupları 22 üyeli HSYK'nın 10 üyesini belirlemek için sandık başına gitti. Adli kaynakların Al Jazeera’ye verdiği bilgiye göre, Hükümet'in HSYK’da herhangi bir 'blokaj'la karşılaşmaması için bu 10 üyeden en az 5'inin hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu (YBP) üyeleri arasından çıkması gerekiyordu.

Ancak YBP bu sayıyı da aşarak 8 üyelik kazandı. 2 üye de bağımsızlar arasından seçildi. 

Bozdağ: 'Cemaat'in değil, milletin yargısıyız' dediler

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kesin sonuçlar açıklanmadan önce yaptığı açıklamada, "Yargının içindeki tüm farklıların temsil edildiği bir yapı ortaya çıktı. Hakim ve savcılar kazandı, hukuk devleti, bağımsız ve tarafsız bir yargı anlayışı kazandı. Hakim ve savcılarımız, ideolojik bir yargı anlayışına 'hayır' demişlerdir, Hakim ve savcılar demokrasiyi çoğulculuğa sahip çıktılar" dedi. 

Bozdağ, "Hakim ve savcılarımız, kendi üzerine yapıştırılan yaftayı kaldırıp, atmışlardır. Yargı üzerindeki bir cemaatin kurmak istediği hegamonyaya 'hayır' demişlerdir. 'Biz bir cemaatin değil, bu milletin yargısıyız' diye bugün karar vermişlerdir" ifadelerini kullandı. 

YBP'den 8 üye 

Hükümet ile Fethullah Gülen Cemaati arasındaki kavgasının gölgesinde gerçekleşen sürecin Yargıtay ve Danıştay'daki seçimlerinde 5 üyelikten hiçbirini Hükümet'in desteklediği adaylar kazanamamıştı. 

10 üyeden 3'ü idari yargıdan 7'si adlî yargıdan seçildi. 

İdari yargıdaki 3 üyelikten 2'sini bağımsızlar, birini hükümetin desteklediği YBP üyesi kazandı. 

Kazanan isimler ve önceki görevleri şöyle: 

  • HSYK üyesi Halil Koç (YBP)
  • HSYK üyesi Ahmet Berberoğlu (Bağımsız) 
  • Ankara Bölge Mahkemesi üyesi Mahmut Şen (Bağımsız)

Adli yargıdaki 7 üyelikten 7'sini de YBP aldı. Kazanan isimler ve önceki görevleri şöyle: 

  • Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Metin Yandırmaz (YBP)
  • İstanbul Hakimi Mehmet Durgun (YBP) 
  • HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz (YBP) 
  • Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Ramazan Kaya (YBP)
  • İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömür Topaç (YBP) 
  • HSYK Başmüfettişi İsa Çelik (YBP) 
  • Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Turgay Ateş (YBP) 

Hükümet 15 üyeye ulaşacak

HSYK 22 üyeden oluşuyor. Bunun 10'u Türkiye genelindeki hakim ve savcıların oylarıyla belirleniyor. 5 üye Yargıtay ve Danıştay'da ayrı ayrı yapılan seçimlerle belirleniyor. 4'ünü cumhurbaşkanı atıyor, 1'i Adalet Akademisi'nden geliyor. Adalet Bakanı ve müsteşarı da doğal üye. 

Cumhurbaşkanı belirleyeceği 4 ve Adalet Akademi'nden gelecek 1 üye ile Adalet Bakanı ve müsteşarı ile birlikte hükümet HSYK'da kendisine yakın 15 üyeye ulaşmış olacak. 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) için yapılan seçimde 61 aday yarıştı. 13 bin 994 hakim ve savcı 10 asil 6 yedek üye belirlendi. Bu üyeler 4 yıl boyunca görev yapacak.

İbrahim Okur 35. sırada çıktı

2010 seçimlerinde rekor oyla seçilen HSYK Birinci Dairesi Başkanı İbrahim Okur, sadece 821 oy alarak 35'inci oldu. Okur'un ismi son dönemde hakim ve savcı atamalarıyla gündeme gelmişti.

Hakim ve savcılara soruşturma yolu

Bu sonuçla beraber yasadışı dinleme iddialarında, dinleme talebinde bulunan savcılarla, bunlara izin veren hakimler hakkında soruşturma yolu açıldı. Bu iddialarla ilgili bazı polisler hakkında soruşturma ve davalar açılsa da HSYK 3. Dairesi savcılar ve hakimler hakkında soruşturma izni vermiyordu. 

İstanbul Adliyesi’nde kutlama 

İstanbul’dan HSYK'ya üye seçilen YBP adayları Mehmet Durgun ve Ömür Topaç, hakim ve savcılara teşekkür etti. Sonuçların açıklanmasının ardından İstanbul Adalet Sarayı’nda sevinç gösterileri yapıldı. Başsavcı Hadi Salihoğlu ve Başsavcıvekili Orhan Kapıcı’nın da aralarında bulunduğu hakim savcılar YBP adaylarının kazanmasını kutladı.  

İstanbul’da oy veren vermeyen herkesin kendilerinin kardeşi olduğunu belirten Mehmet Durgun, “Biz hepsine hizmet edeceğiz. Selçuklu medeniyetinin, Osmanlı medeniyetinin devamı olan Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışır bir adalet sistemi tesis etmek için çalışacağız.” dedi.

Durgun’un konuştuğu sırada yanında bulunan bir hakim “Paralel yapıyı affetmiyoruz, cezalarını çekecekler. Herkes yaptığının cezasını çekecek." şeklinde konuşmaya başladı. Bu sırada YBP adaylarına destek veren diğer hakim ve savcılar, “Çok ayıp, böyle şey olur mu?” şeklinde tepki gösterdi ve bu hakimi susturdu.

Daha sonra konuşmasına devam eden Durgun, “Biz devlet adamı gibi konuşacağız. Herkes bizim kardeşimiz, herkes ile helalleşeceğiz. Kimseye düşmanlığımız, kinimiz, husumetimiz yok" diye konuştu. 

Ömür Topaç da, “Yargı açısından demokrasi şöleni olarak gerçekleşti. Bu sandığın kaybedeni yoktur, kazananı Türk yargısıdır" dedi. 

Başsavcı Hadi Salihoğlu “Tüm arkadaşlar bu gün uzun süreli bir maratonu sona erdirdik. Çok değerli savcı ve hakim arkadaşlarımızı kurula gönderdik. Topaç ve Durgun kardeşimiz İstanbul olarak gönderdiğimiz kardeşlerimiz. Hakim ve savcılara en iyi şekilde hizmet edeceklerine inanıyoruz" ifadesini kullandı. 

Adliye içinde bir süre alkışlarla kutlama yapan hakim ve savcılar hatıra fotoğrafı da çektirdi.  

Dönüm noktası 17 Aralık soruşturması oldu

Hükümet, bazı bakanlar ve çocukları hakkında gözaltı ve arama kararlarının çıkartıldığı 17 Aralık soruşturması sonrası HSYK'nın yapısını değiştirmek için düğmeye bastı. Mülki idare amirlerinin ve bakanların operasyondan haberdar edilmemesi nedeniyle önce HSYK'nın 2010 referandumunda kabul edilen yapısının değiştirilmesi için yasa teklifi hazırlandı. Adalet Bakanı'nın kuruldaki yetkilerini arttıran düzenlemeye gelen tepkilerin ardından teklif askıya alındı.

HSYK Genel Kurulu'nun 15 Ocak 2014'teki ilk toplantısında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hâkim ve savcıların atamalarıyla ilgili kararların alındığı Birinci Daire'nin üye yapısını değiştirdi. Bazı üyeler 3. Daire'ye kaydırıldı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ kritik atamaları gerçekleştirmek üzere HSYK Genel Kurulu'nu 10 Şubat 2014'te olağanüstü toplantıya çağırdı. Toplantıda karar almak için 22 üyeden 15’nin hazır bulunması gerekiyordu. Ancak sekiz üye toplantıya katılmadığı için hiçbir karar alınmadan toplantı bitirildi. Hükümet ile HSYK arasında yeni bir kriz patlak verdi.

Bu gelişme üzerine acil olarak toplanan AK Parti’nin hukukçu kurmayları durum değerlendirmesi yaptı. TBMM Genel Kurulu’nda askıya alınan HSYK teklifi 15 Şubat 2014'te yeniden gündeme getirildi.

Muhalefet partilerinin yoğun itirazları, hatta yumruklu kavgalar arasında teklif Genel Kurul'dan geçti. Yasa HSYK kadrolarının sil baştan yenilenmesini getirdi ve Adalet Bakanı'nın HSYK'daki yetkileri arttırıldı. Yasa Çankaya Köşkü'nün onayının ardından CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Yüksek Mahkeme 11 Nisan'da yasanın bazı maddelerini iptal etti. Ancak yasa yürürlüğe girdiğinde yapılan kadro değişiklikleri aynen korundu.

Kaynak: Al Jazeera