HSM'den akciğer kanseri farkındalığını artırma çalışması…

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün kamuoyunda akciğer kanseri farkındalığını artırmak amacıyla Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinde 'Koca Ciğer' maketini kurdu.

VAN 15.09.2015 17:30:11 0
HSM
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van Halk Sağlığı Müdür Yrd. Uzm Dr. İzzet Çeleğen, dünya genelinde, yılda, yaklaşık 5 milyon, ülkemizde ise 80 binden fazla kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklara maruz kaldığını belirterek, kanser nedeniyle oluşan ölümlerin %31,1'inin akciğer kanseri nedeniyle oluştuğunu söyledi.
Çeleğen, Türkiye'de akciğer kanserinin erkeklerde en sık görülen kanser türü olduğunu belirterek, "Tüm Türkiye'de 2014 yılında 20 binden fazla kişi akciğer kanseri nedeniyle ölmüştür, bu rakam tüm kanserden ölümlerin %30'dan fazlasını oluşturmaktadır. Unutulmamalıdır ki sigara ve dumanına maruz kalmak, akciğer kanserinin en önemli nedenidir. Mücadelede en doğru, en temel yaklaşım sigara kullanmamak ya da bırakmaktır"Sigara bırakıldığında akciğer kanserine yakalanma oranı gittikçe azalmaktadır. Bu nedenle bu hastalık ve tütün ile mücadele için yapılacak farkındalık etkinlikleri çok önemlidir. Daha geniş kitlelere ulaşmak için Van Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinde sergilenen hastalanmış akciğer maketi ile gençlerimiz, çocuklarımız, halkımız akciğer kanserini görerek öğrendiler. Bunun yanı sıra sağlıklı bir akciğer için, ciğerlerin verimli şekilde kullanılması ve nefes egzersizleri de büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle biz de" Koca Ciğer" adlı dev akciğer maketi ile hastalıkla ilgili daha fazla bilgi vermek istedik" diye konuştu.
"Koca Ciğer" adlı dev akciğer maketin, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi, İstanbul Hastanesi ve Hayat Hastanesinde hastalıkla ilgili daha fazla bilgi vermek için sergileneceği açıklandı.

Bölge Gazetesi Haber Merkezi