Hoy heyetinden Van TSO’ya ziyaret

İran’ın Hoy Esnaf Odası Başkanı Mohsen Monsef başkanlığındaki heyet, Van Ticaret ve Sanayi Odasını (TSO) ziyaret etti.

VAN 19.10.2016 16:24:30 0
Hoy heyetinden Van TSO’ya ziyaret
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva tarafından karşılanan Hoy heyeti ile ikili görüşmeler yapıldı. Görüşmeye yönetim kurulu üyeleri Faruk Biner, Metin Abi ve Diyaeddin Altındal, Van Gümrük Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Ahmet Ilgaz da katıldı. Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Hoy kenti ile iki kardeş ve sınır kenti olmalarına rağmen ilk kez resmi bir görüşme yaptıklarını belirterek, bugün iki kent için geç kalan ancak çok önemli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, “Kapı komşumuz Hoy bizim İran’a açılan kapımız. Dolayısı ile Hoy ve İran için de Van kenti önemli bir konumdadır. Görevde bulunduğumuz 3,5 yıl içinde 10’dan fazla İran ziyareti yaptık. Her platformda Van’ın İran için, İran’ın da Van için çok önemli bir pazar olduğunu dile getiriyoruz” ifadesini kullandı.

Van ve Hoy’un iki komşu kent olmalarına rağmen yeterince ekonomik, ticari ilişki geliştiremediğini dile getiren Takva, “Kapıköy ve Razi nasıl bizimse Razi ve Kapıköy de Hoy kentinindir. Bu önemli birlikteliği daha verimli hale getirmeliyiz. Hoy ve Van kentindeki tüccar ve sanayiciler birbirleriyle ilişki geliştirmeli. Bizim başka seçeneğimiz yok. Çünkü kapı komşumuz ve biz birbirimize mecburuz” şeklinde konuştu.


      Hoy Esnaf Odası Başkanı Mohsen Monsef de, Van Ticaret ve Sanayi Odasında bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Hoy kentinin Van ile tek bağlantı noktası Van Ticaret ve Sanayi Odasıdır. Bizde Hoy kenti olarak birlikte çalışıp üretmekten yanayız. Ancak birçok sorunla karşı karşıya kalıyoruz. Son bir yılda bizim verilerimize göre 600 bin kişi Razi Sınır Kapısından Van’a geçiş yapmıştır. Ancak yolcu geçişleri iki ülke açısından da gümrük binaları nedeniyle sorunludur. Bununla birlikte biz Razi ve Kapıköy sınır kapılarını yeterince aktif şekilde kullanamıyoruz. Ticaretimiz çok zayıf. Biz sizden birçok ürün alıyor olmamıza rağmen, siz bizden sadece yaş sebze meyve alıyorsunuz. Bu da mevsimsel şartlar nedeniyle kısa bir süredir. Oysa biz de size ürün satmak istiyoruz. Bunun için ticaretimizin gelişmesi gerekir” ifadesini kullandı.


      Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Metin Abi de, İran’la Van arasında ekonomik ilişkilerin gelişmesi için mutlak suretle modern gümrük kapısı ve elverişli yollarla mümkün olabileceğini belirterek, “Bizim gümrük binamız bu yıl itibari ile temeli atıldı. İnşallah bir yıl içinde tamamlanacak. Aynı çalışmayı İran tarafının da yapmasını bekliyoruz ve yıllardır dile getirilen İran tarafındaki yol sorunun mutlak suretle sonlandırılması gerekir. Bu şartlar olursa ticari ve turizm alanında büyük ilerleme kaydedeceğiz” dedi.


      Van Gümrük Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Ahmet Ilgaz ise, Van’da artık sınır ticaret algısı yerine uluslar arası ticarete yönelmemiz gerektiğini belirterek, “Van, İran için çok önemli bir pazar olacaksa öncelikle uluslar arası tarifeli ticaret yapmaya yönlendirilmeli. Aksi takdirde sınır ticareti gibi dar imkanları olan küçük ticaretle yetineceğiz. Bu da bu kente yakışmıyor. Van sınır kenti olmanın avantajlarını kullanmalı” ifadesini kullandı.
Van Ticaret ve Sanayi Odası Necdet Takva, Hoy Esnaf Odası Başkanı Mohsen Monsef’in kendilerine aktardığı sorunları bir raporla Bakanlığa ulaştıracaklarını belirtti. Takva, Hoy heyetinin ziyaretinin ilk olması nedeniyle konuk başkana bir plaket takdim etti.