Hoşap Kalesi’nde kazılar sürecek

Van’ın Gürpınar ilçesine 40 kilometre uzaklıkta, Van-Hakkâri karayolu üzerinde bulunan Hoşap Kalesi'nde sürdürülen kazılara devam edilecek.

VAN 28.06.2018 10:20:50 0
Hoşap Kalesi’nde kazılar sürecek
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Yerli ve yabancı turizm açısından önemli cazibe merkezi oluşturan ve bölgenin tarihi açısından da önemli bir yeri bulunan Hoşap Kalesi’nde restorasyon ve kazı çalışmalarını, 11 yıldır Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü sürdürüyor.

 

 

NELER BULUNDU?
Şimdiye kadar yapılan kazılarda kalenin mescit, haremlik-selamlık, seyir köşkü, taş merdivenler, su sarnıcı, zindan, hamam ve mutfak bölümleri ortaya çıkarıldı.
Kazılarda ayrıca içinde otlu peynir olduğu anlaşılan 200 yıllık küpler, pişmiş topraktan yapılmış seramik malzemeler, el değirmeni, gülleler gibi farklı malzemeler bulundu. 

 

 

KAZILAR SÜRECEK
Şimdiye kadar yüzde 80’inin tamamlandığı belirtilen kaledeki kazı ve restorasyon çalışmalarına önümüzdeki günlerde tekrar başlanacağı, ancak bunun için ödenek beklendiği öğrenildi.
Kaledeki çalışmalar sırasında yaşanan en büyük sıkıntı olan aydınlatma sorununun da halen sürdüğü bildirildi. 

 

 

HOŞAP KALESİ
Van-Hakkâri karayolu üzerinde bulunan Hoşap Suyu’nun kuzeybatısında sarp ve dik bir kaya kütlesi üzerine kurulan kale, iç kale ile bunun kuzeyindeki dış kaleden oluşuyor. 
Geçmişi itibariyle Urartu Devletine kadar uzanan kale, Osmanlı Devleti'ne tabi Mahmudi Beyleri'nin yaptırdığı şekliyle günümüze ulaşmıştır. İç kale giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre Mahmudi Süleyman Bey tarafından, H. 1052 (1643) tarihinde yaptırılmıştır. Dış kale surları arazinin yapısına göre şekillenmiş doğu, kuzey ve batıdan dolanan surlarla çevrelenmiştir. 
Doğu surları kısmen, batıdakiler ise büyük ölçüde yıkılmış durumdadır. Surları destekleyen burçlardan bazıları günümüze gelmiş, ayrıca doğu ve batıdaki kapıları tamamen yıkılmıştır. Dış kalenin kuzeydoğusunda bir gözetleme kulesi yer almaktadır. İçerisinde bugün bir cami kalıntısı ile köy evleri mevcuttur. İç kale, güneyden sarp, kuzeyden eğimli bir kütle üzerine kurulmuştur. Kuzey, doğu ve batıdan kale beden duvarları, burç ve kulelerle tahkim edilmiş, kuzeydoğuya ikinci bir tahkimat yapılmıştır. Kaleye, kuzey tarafta, ortaya yakın bir yerde bulunan giriş burcuna açılmış bir kapı vasıtasıyla girilmektedir. Taç kapı şeklinde düzenlenmiş burcun batı cephesinde kitabe, kör pencere ve aslan kabartmaları belirli bir hareketlilik sağlamaktadır. 
Ayrıca orijinal demir kapı kanatları hala işlevini sürdürmektedir. İçerisinde Mahmudi Sarayı olarak nitelenen kompleks yapılar yer almaktadır. Bunlar kalenin güney tarafında sıralanmaktadır. En üst ve doğu kesimde seyir köşkü, bunun hemen batısında harem ve en batı uçta da selamlık yer almaktadır. Mescid, zindan, fırın ve sarnıç iç kalenin diğer yapılarıdır. XIX. yüzyıl ortalarında terk edilmiş olan kale, içerisindeki yapılarıyla günümüze büyük ölçüde sağlam olarak gelmiştir. Bu nedenle bölgenin dikkat çeken sembol yapılarından birisidir.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: