'Hoşap Kalesi turistlerin uğrak yeri olacak'

Hoşap Kalesi'nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde görmek için Hoşap Kalesi'ni ziyaret eden Gürpınar (Payizava) Belediye eş başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin, burada yapılan çalışmaları son derece önemse

VAN 6.08.2015 19:35:05 0
Tarih: 01.01.0001 00:00

Gürpınar Belediyesi Eş Başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından Hoşap Kalesi'nde gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmalarını yerinde görmek ve tarihi alanlara yönelik ortaklaşmayı daha da pekiştirmek amacıyla kaleye bir ziyaret gerçekleştirdi. Düzenlenen ziyarete eş başkanlar ve beraberindeki heyet katıldı. İlk olarak kazı alanlarını ve restorasyonu tamamlanan yerleri ziyaret eden eş başkanlara Kazı Ekibi Başkanı YYÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihçisi Yrd. Doç. Mehmet Top eşlik etti. Yürüttükleri çalışmaları ziyaret esnasında bir bir anlatan Top, çalışma sonucunda toprak altında kalan birçok alanı temizlediklerini, böylelikle kalenin gerçek yüzünün önemli oranda ortaya çıktığını söyledi. 
Çalışmalarının salt çöküntülerden kaynaklı kale içine dolmuş toprakları temizlemekle sınırlı olmadığını, ayrıca yıkılan yerleri de aslına uygun bir şekilde restore ettiklerini kaydeden Top, kalenin bölgedeki en önemli tarihi miraslardan bir tanesi olduğunu, restorasyon çalışmalarının tamamlanması durumunda turizm açısından bölgenin en önemli uğrak yerlerinden bir tanesi olacağını söyledi. 
Kalenin genelinde yapılan gezinin ardından basına kısa açıklamalarda bulunuldu. Konuşmasına, kalede yaptıkları çalışmalara değinerek başlayan Yrd. Doç. Mehmet Top, "Yaptığımız kazı çalışması ile önemli yerleri açığa çıkarttık. Bunlardan bir tanesi de seyir köşküdür" dedi. Her yıl düzenli olarak Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Hoşap Kalesi'nde yürüttükleri kazı çalışmalarında yeni mekanları açığa çıkarttıklarını hatırlatan Top, "Bu yıl yürüttüğümüz kazı çalışmalarının sonuna geldik" ifadelerine yer verdi. Konuşmasının sonunda çok mutlu olduklarını, bunun nedeninin ise Gürpınar Belediyesi'nin kendilerine destek sunması ve çalışmalarını sahiplenmesi olduğunu belirten Top, "Bu güne kadar Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri ile çalışmaları bu güne kadar getirdik. Bu çalışmalarımızı yürütürken kısmen de belediyenin desteğini aldık" diyerek, yerel yönetimlerden bu gibi çalışmaları daha fazla desteklemelerini, daha fazla sahiplenmeleri talebinde bulundu.

"ÇALIŞMALAR ÇOK ÖNEMLİ"

Konuşmasında kalede yürütülen çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ederek başlayan belediye eş başkanı Zeki Yıldız, yürütülen çalışmanın son derece önemli olduğunu, bu çalışma ile bölgenin kültürel ve sanatsal anlayışının ortaya çıktığını hatırlatarak, "Gerek halk olarak gerekse yerel yönetimler olarak tüm sanat eserlerinin gerektiği gibi sahiplenilmesi ve koruma altına alınarak turizme açılması gerekiyor. Bunu belirtirken salt Hoşap Kalesi'nden bahsetmiyorum. Çavuştepe var, Dêr Meryem var, Van Kalesi var ve bunun gibi daha nice tarihi yerlerimiz var. Bizim için asıl sevindirici olan konu ise, Hoşap Kalesi'nde zaten kazı ve restorasyon çalışması devam ediyor, bu çalışmanın bir benzerinin de Çavuştepe'de sürüyor olmasıdır. Bu anlamda bizim kurumlarda ortaklaşmamız, tarihi eserlerimizi açığa çıkartarak öncelikli olarak yok olup gitmelerinin önüne geçmemiz, ardından da bunları turizme kazandırarak ilimiz ve ilçemiz için gelire dönüştürmemiz gerekiyor" dedi. Bu alanda geç kalındığına da değinen Yıldız, "Bu güne kadar tüm tarihi eserlerin koruma amaçlı imar planlarının çıkartılması gerekiyordu. Ama geç kalındı diye bir şeyler yapmamak da olmaz" şeklinde konuştu.

Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yerel yönetimlerin daha fazla işin içine girmesi, tarihi ve kültürel alanları daha fazla sahiplenmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Yıldız, "Her şeyden evvel ilgili kurumlar biran önce bir araya gelmeli ve ortak plan çerçevesinde çalışma yürütmelidir" dedi. SİT alanı içersinde bulunan yerlerin, yurttaşlar mağdur edilmeden boşaltılması gerektiğini söyleyen Yıldız, "Bunun sonucunda çevre düzenlemesinin yapılması gerekiyor. Özcesi, buralarda yapacağımız çok iş var" diye konuştu.

"TARİHİ ESERLERE SAHİP ÇIKILMALI"

Eş Başkan Zeki Yıldız'dan sonra konuşan eş Başkan Yıldız Çetin de yürüttükleri çalışmadan dolayı emeği geçen herkese teşekkür etti. Ardından bir de çağrıda bulunan Çetin, "Herkes bulunduğu alandaki tarihi ve kültürel değerlere sahip çıksın. Hoşap Kalesi'nin ilçelerinin en önemli tarihi miraslarından bir tanesi. Belediye olarak burada yürütülen bu çalışmaya az da olsa destek sunabilmişsek bu bizim için ancak mutluluk verici olur" dedi. 
Yapılan konuşmaların ardından kazılarda elde edilen eserlerin toplandığı yer ziyaret edildi.

/ Haber Merkezi