Hoşap halkının yüzde 90'ı kaçakçılık mağduru!

“Başbakan Güzelsu halkına verdiği sözü unutmasın” VİDEO İZLE

VAN 17.04.2014 00:22:42 0
Hoşap halkının yüzde 90
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Güzelsu (Hoşap) mahallesindeki vatandaşların yüzde 90'ı kaçakçılıktan dolayı mağduriyet yaşıyor.


Gürpınar ilçesine bağlı Güzelsu (Hoşap) mahalle halkının yüzde 90’ı farklı tarihlerde kaçak sigara ya da mazottan dolayı mağdur ediliyor. Büyük bir çoğunluğu 2004-2005 yıllarındaki dosyalarla ya cezaevine gönderiliyor. Ya da sabıkalarına işlenen bu suçlamadan dolayı işsizlikle mücadele ediyor.

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na konuşan mağdurlar, mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını ve yetkililerin daha fazla bunu görmezden gelmemelerini istedi.

1995’ten 1998-1999 yıllarına kadar devlet eliyle mahalle halkının kaçakçılığa yönlendirildiğini ifade eden Şükrullah Kasap, bu yıllar arasında mahallelerinde kaçakçığın yaygınlaştığını belirterek, şimdilerde ise o dönemlerdeki dosyalardan dolayı mağdur edildiklerini söyledi.

“Devlet önce kaçakçılığa teşvik etti şimdi ise halkı cezalandırıyor”
Şükrullah Kasap, “O dönemlerde devlet kanalı ile bazı toleranslar tanındı. Buradaki gençliğe kaçakçılık aşılandı. Yani kolay para kazanma iş ve meslek edinmeme tarzında gençlere kötü bir örnek oldu. Şimdilerde ise eroin kaçakçılığı yapan insanlarla aynı cezalara muhatap oluyoruz. Hatta bu denli zararlı olan ve cezai müeyyideleri daha yüksek olan eroin kaçakçılarına 4-5 yıl ceza verilirken birkaç paket kaçak sigara ya da birkaç litre mazot yakaladıkları şahıslara 10-15 yıl hapis cezaları isteniyor. Abartısız söylüyorum öyle insanlar var ki onlara öyle para cezaları gelmiş ki, yani buna 2 müebbet 3 müebbet denilecek şekilde. Bunları biz atıp tutma şeklinde söylemiyoruz. Bunların hepsi kanıtlı evraklı bunların hepsi yani Cumhuriyet savcılarımızın gönderdiği evraklar elinde bulan şahıslardır.” dedi.

“Hoşap’ın yüzde 90’ı kaçakçılıktan dolayı mağdur”
Van’ın yüzde 60’nın, Güzelsu (Hoşap) mahallesinin ise yüzde 90’nının bu yüzden mağdur olduğunu öne süren Kasap, “Van olarak söyleyebilirim ki, yüzde 65’lik bir mağduriyetlik var. Mahallemiz için konuşacak olursak yüzde 80, yüzde 90’lık bir mağduriyet var. Yani Hoşap’ta yaklaşık olarak 300 civarında çalışacak genç var. Bu mağduriyetten dolayı bunların hiçbiri hiçbir resmi kurumda ya da kamu kurumunda çalışamıyor. Çünkü hepsinin sabıkası var. Ya birisinin elinde iki paket sigara yakalanmış ya da birkaç litre mazot yakalanmıştır. Bu insanlar sırf nafakalarını çıkarmak için giriştikleri bu işten dolayı şimdi cezaevlerine gönderilmekte ve kendilerine büyük mağduriyetler yaşatılmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Yıllardır hukuksuzca dinleniyoruz!”
Ayrıca kendilerinin hukuksuz bir şekilde dinlendiğini de iddia eden Şükrullah Kasap, 2009 yılından bu yana kendisinin dinlendiğini belirterek, “Benim gibi mağdur olan şuan Hoşap ve çevre köylerinden söyleyebilirim ki yüzde 50’den fazla bir mağduriyet var.” dedi.

“Başbakan Güzelsu halkına verdiği sözü unutmasın”
Kasap, Başbakan’ın iktidara gelmeden önce Güzelsu’ya (Hoşap) yaptığı ziyarette verdiği sözleri hatırlatarak, “Başbakanımıza sesleniyoruz seçimlere gireceği ilk yılda burada bir konuşması olmuştu. Ben özellikle gençliğe sahip çıkacağım demişti. Başbakanımızın sözüne güveniyoruz. Gençliğe sahip çıksın. Hoşap’a sahip çıksın, Gürpınar’a sahip çıksın, Başkale’ye sahip çıksın, Hakkâri’ye sahip çıksın, Van’da sahip çıksın. Buradaki gençler gerçekten çok mağdur.” ifadelerini kullandı.

“70 karton sigaraya 2,5 yıl hapis cezası”
İnşaatta çalıştığını söyleyen ve batıya çalışmak için gittiğinde içmek için götürdüğü kaçak sigaraları yakalattığını anlatan Faik Dural da bu mağdurlardan biri.

Dural, başından geçenleri şöyle anlattı: “Ben normalde kaçakçılık işi yapmıyorum. İnşaat işlerinde çalışıyorum. İstanbul’a giderken sigara içtiğim için burada ucuz bulduğum sigarayı içmek için biraz yanıma alayım götüreyim dedim. Götürdüm velhasıl derken yolda yakalandım. Sigara da bir poşetin içerisinde az bir şeydi. 70 karton falandı. Beni yakaladılar geçenlerde bana bununla ilgili iki buçuk yıl hapis cezası gelmiş. Cezayı temize götürdüm. Bu tür mağduriyetlerin bitmesi için buna da bir çare bulunması gerekir.”

“Buranın kaçakçılıktan başka bir alternatifi yok”
Mahallede esnaf olduğunu ve sınır ticaretinden dolayı işlerinin de aksadığını ifade eden Kenan Ertumbol ise, ya bölgelerinde sınır kapısı açılarak bu işin yasal prosedüre göre yapılmasının sağlanması gerektiğini ya da bu insanların bu cezalarla karşı karşıya bırakılmaması gerektiğini söyledi. Ertombol, “Buradaki mağduriyetimiz tamamıyla sınıra bağlıdır. Şimdi sınır ticareti oldu mu? Burada herkes ekmeğini kazanır. Çoluğuna çocuğuna ekmek götürebiliyordu. Çünkü bu bölgenin bundan başka bir alternatifi de yoktur. Yani bütün iş kaçakçılığın ya da sınır ticaretinin üzerindedir. Çünkü burada fabrika ya da başka bir iş olanağı yok. Sınır ticareti olmadığı zaman halk aç kalır çünkü uluslar arası bir yolun geçtiği mahallemizde sınır ticareti dışında başka bir alternatif de yoktur. Ama geliş gidiş olduğu zaman ticaretimizi geniş bir şekilde yaparız.” diye konuştu.

“Şuan binlerce insan mahkemelik olmuş yüzlercesi de cezaevlerinde”
Mahallelerinde binlerce kişinin mahkemelik olduğunu söyleyen Fehmi adlı mahalle sakini de, binlerce kişiye bundan dolay ceza verildiğini belirterek, “Şuan binlerce insan mahkemelik olmuş gerek mazot gerekse sigara kaçakçığından. Bu insanlar tek tek yakalanıp cezaevlerine atılıyorlar. Bu işe bir çözüm getirilmezse buradaki insanların yüzde 90’ı bu şekilde mağdur edilmeye devam edilecek. Dolayısıyla bu işe bir an önce bir çözüm getirilmelidir.

Benim de yanımda iki kardeşim var şuan cezaları onanmış. Mahalle halkı olarak bu soruna bir an önce bir çözüm getirilmesini ve yetkililerimizin bizleri duymalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı. (Murat Dalgın - İLKHA)