“HİZMETLERİMİZ GÖÇÜ DURDURUYOR“

'SU'DAN YETERİNCE FAYDALANILMIYOR'

VAN 6.04.2015 09:50:19 0
“HİZMETLERİMİZ GÖÇÜ DURDURUYOR“
Tarih: 01.01.0001 00:00

“Bedava bir şey istemiyoruz“

14 yerel seçimlerinde Van'da ilk kez DBP'nin kazandığı ilçeler arasında yer alan Bahçesaray'ın başı işsizlikle dertte. Yerel seçimlerde yüzde 53.9 oy alan DBP'li Belediye Eş Başkanı Mehmet Garip Aykut, Van'ın uzak ve şirin ilçesi olan Bahçesaray'ın sorun ve sıkıntılarını gazetemizle paylaştı. Kendinden önceki AKP'li belediye başkanlarına da yüklenen Aykut, "Borçlu bir belediye devir aldık. Hala da onların borcunu ödüyoruz. Bahçesaray'a bir çivi bile çakılmamışken bu borç neyin nesidir?" siteminde bulundu.


Haber: Fazıl ERÜŞ

Bahçesaray Belediye Eş Başkanı Mehmet Garip Aykut, açıklamalarda bulundu. Yıllarca Bahçesaray'ın sahipsiz bırakıldığını ve yatırım yapılmadığını belirten eş başkan Aykut, "Bahçesaray'ın başı işsizlik ve sahipsizlikle dertte" dedi.

"HİZMETLERİMİZ GÖÇÜ DURDURUYOR"
AKP belediyeleri döneminde Bahçesaray'a hiçbir şeyin yapılmadığını iddia eden Aykut, "Göreve geldiğimizde Bahçesaray'ın en büyük sıkıntısı alt yapı yetersizliğiydi. Biz de buna hemen el attık. En ücra yerlere bile kanalizasyon döşedik. Kış şartlarından dolayı işlerimiz biraz aksasa da elimizden gelen çalışmayı gösterdik ve bu çabalarımızı sürdürüyoruz. Bahçesaray'ın birçok mahallesine neredeyse araçlar gidemiyordu. Buralara yol götürdük. Birçok mahallemizde parke taşı çalışması yaptık. Daha önceki belediyelerden kaynaklı hizmet sıkıntıları canımızı sıkıyor. Hizmet sıkıntısından dolayı bu ilçeyi terk etmek isteyen vatandaşlarımız oldu. Ancak yaptığımız hizmetlerden sonra birçok vatandaşımızın bu ilçede kalmasını sağladık. Biz kimsenin bu güzel ilçeyi terk etmesini istemiyoruz. Ancak sistem belediyeleri vatandaşlarımızı göçe zorluyor" ifadelerini kullandı.

"BEDAVA HİÇBİR ŞEY İSTEMİYORUZ"
Van'ın uzak ve şirin ilçesi olan Bahçesaray'ın en büyük sorunlardan birinin de işsizlik olduğunu dile getiren Aykut, şunları söyledi:
"Devlet buraya yatırım yapmıyor ve insanları göçe zorluyor. Biz de işsizliği en aza indirebilmek için projeler üretiyoruz. Halı dokumacılığı, kooperatifleşme ve arıcılık ile ilgili önemli projelerimiz var. Ayrıca bir su fabrikası kurmayı düşünüyoruz. Gereken bütün hazırlıkları da yapmış durumdayız. Bir müşavir firma ile de anlaştık. Bunların yanı sıra Bahçesaray cevizi üzerinde bir çalışma başlattık. Ancak bu yıl cevizlerimiz donduğu için projemizi gerçekleştiremedik. Ama artık ceviz fidanlarını kendimiz üreteceğiz ve Türkiye'nin dört bir tarafına göndereceğiz. Bunu ücretsiz yapmayı da düşünüyoruz. Buradaki amaç Bahçesaray'ın cevizini tanıtmak. İlgili kurumların bize destek çıkmasını istiyoruz. Kredilerde bize yardımcı olabilirler. Bedava hiçbir şey istemiyoruz. Teşvik amaçlı kolaylıklar sağlanabilir. Burada nasıl HES kurmak istenen firmalar devlet tarafından destekleniyorsa bir su fabrikasını kurmak isteyen belediyeye de yardımcı olmak onların görevidir. Ayrıca hayvancılık buranın ana geçim kaynağıyken neredeyse bitme noktasına gelmiş durumda. Çünkü insanlar yaylalara çıkmasa hayvanlarına nasıl bakacaklar? Son dönemlerde bir kıpırdama hissetsek de bu yeterli değil. Bu nedenle projelerimizin desteklenmesini ve Bahçesaray'a sahip çıkılmasını istiyoruz."

"CEVİZ ATÖLYESİNİ İSTİYORUZ"
Eskiden bir ceviz atölyelerinin olduğunu ifade eden Aykut, "İl özel idaresi bu atölyeyi Milli Eğitime devretti ve ustasını da bize gönderdi. Şuan bu atölye çürümeye terk edilmiş durumda. Bu Valilikten kaynaklanan büyük bir yanlıştır. Bu atölye bize devredilirse hem orada usta yetiştireceğiz hem de ceviz ağaçlarının kesilmesinin önüne geçeceğiz. Bahçesaray'da ceviz kıyımı yapılıyor. Bu canımızı inciten bir durum. Orman ve Tarım İl Müdürlüğü'nden izinli yapıyorlar. Bu durum Bahçesaray'da cevizi bitirme noktasına getirecektir. Buna bir dur demeliyiz" diye konuştu.

"SU'DAN YETERİNCE FAYDALANILMIYOR"
Bahçesaray'ın suyundan yeteri kadar faydalanamadıklarını vurgulayan Aykut, "Zamanında bu suyu Bahçesaray'ın hiçbir köyüne vermemişler. Şimdi ise HES'ler için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Ama VASKİ ile birlikte Bahçesaray'ın 13 mahallesine bu suyu götürmeyi planlıyoruz. Bunun proje çalışmaları devam ediyor. Bahçesaray'ın 73 mahallesi var. Artık bu suyu izlemeyeceğiz. Allah Bahçesaray'a su vermiş. Bunu da elimizden alırlarsa ne yapacağız?" ifadelerini kullandı.

"BORÇ ÖDÜYORUZ"
Borçlu bir belediye devir aldıklarını da söyleyen Aykut, "Hala da onların borcunu ödüyoruz. Bahçesaray'a bir çivi bile çakılmamışken bu borç neyin nesidir? Bu durum gerçekten kabul edilemez. İki dönem önceki belediyenin akaryakıt borcunu bile yeni ödedim. Bizim olmayan bir borcu ödemek zorumuza gidiyor. AKP'li belediyeler bu ilçeye bir şey yapsaydı içim bu kadar yanmazdı" şeklinde sitem etti.

"YETER Kİ GELİN VE GÖRÜN"
Türkiye'nin dört bir tarafındaki insanları Bahçesaray'a davet eden Aykut, son olarak şunları kaydetti:
"Bahçesaray'a sahip çıkmanın zamanı geldi. Biz seçildiğimiz günden bugüne kadar gece gündüz demeden çalışıyoruz. Halkımızın sorunları ile birebir ilgileniyoruz. Ama yetmiyor. Buraya hem yatırımlar yapılmalı hem de insanlarımızın gelip bu şirin ilçeyi görmesi gerekir. Belki gelen insanlarımızı çok iyi ve lüks bir şekilde karşılayamayabiliriz. Ama soğuk suyumuz, peynirimiz ve güzel bir çayı onlara ikram edebiliriz. Gelip yeter ki bizim bu halimizi görsünler. "