“HİÇBİR ŞEY BELLİ DEĞİL“

23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde Van'da meydana gelen iki büyük depremin ardından büyük yara alan Van henüz tam anlamıyla kendini toparlamayı başaramadı. Yakın hafızamıza en yıkıcı depremlerden biri olarak geçen Van depreminin üzeri

VAN 17.08.2015 10:59:00 0
“HİÇBİR ŞEY BELLİ DEĞİL“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen Van depremlerinde 644 kişi hayatını kaybederken binlerce insan da evsiz kaldı. Van'da meydana gelen depremin üzerinden4 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen, depremin yaraları hala tam olarak sarılamadı. Kentin birçok yerinde de deprem izleri silinmiş değil. Hala hasarlı birçok bina yıkılmayı beklerken, bazılarının yıkım işlemleri de sürüyor. Öte yandan iki büyük depremimin ardından4 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen hala artçı sarsıntılar da devam ediyor. Olası büyük afeti akıllara getiren ve endişeleri arttıran bu artçı sarsıntılar zaman zaman korku yaratırken, endişelerin kaynağı olarak da akıllara aynı soru geliyor: "Büyük depreme hazır mıyız?" İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Kamuran Turgut ve Jeoloji Mühendisleri Odası Van İl Temsilcisi Murat Yaşar, "büyük depreme hazır mıyız?" sorusunu değerlendirdi.

TURGUT: UNUTTURMAYACAĞIZ
Deprem gerçeğini ve deprem tehlikesini unutturmama ısrarını sürdürdüklerini belirten Turgut, depremlerden sonra müdahale etmek yerine, depremden önce yapılması gerekenlerin önemine dikkat çekti. Vatandaşların deprem konusunda artık bilinçli olması gerektiğine vurgu yapan Turgut, "Depremde ağır hasar alan binalar mutlaka yıkılmalıdır. Güçlendirilmesi gerekenler varsa güçlendirilmesi yapılmalıdır. Depremin üzerinden 4 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen hala tehlike arz eden binaları Van'da görmek mümkün. Böyle bir durumda Van nasıl depreme hazır diyebiliriz" dedi.

"VİCDANLI DAVRANIN"
"Van olası bir depreme hazır mı?" sorusunu yanıtlayan Turgut, "Deprem ülkemizin bir gerçeğidir. Tedbiri elden bırakmamakla beraber, bütün sorumlu kurumların bu konuda vicdanlı davranması gerekir. Deprem olduktan sonra değil, olmadan önce gereken tedbirler alınmalıdır." ifadelerini kullandı.

"DERS ALAMIYORUZ"
2011 depreminden sonra Van'da kısmi iyileşmeler olsa da bunun yeterli olmayacağını dile getiren Turgut, şunları söyledi:
"Depremler toplumsal travma haline geldi. Toplumsal travmayı atlatmak ancak güvenli ve sağlıklı yapı üretimi sağlamakla başarılacaktır. Deprem ülkemizin bir gerçeğidir. Bu gerçek aynı zamanda kaçak ve sağlıksız yapılaşmaya ve mühendislik hizmeti almadan gerçekleştirilen yapı üretimi sorununa işaret etmektedir. Van depremi Marmara depreminden yeterli ders alınmadığını açığa çıkardı. Korkarız Van depreminden alınmayan dersler de bir başka depremde karşımıza çıkacak. Son yüzyılda Anadolu coğrafyasında meydana gelen depremlerde yüzbini aşkın insan hayatını kaybetti. Ama hala bu ölümlerden ders çıkartamadık. Hep deprem yıl dönümlerinde depremleri hatırlar olduk. Bu anlayışı kesinlikle ret ediyoruz. Bu konuda hangi kuruma sorumluluk düşüyorsa en iyi şekilde yerine getirmelidir."

YAŞAR: DİYALOGSUZLUK SÜRÜYOR
Jeoloji Mühendisleri Odası Van İl Temsilcisi Murat Yaşar da, Van'ın depreme hazır olmadığını belirterek, kurumların koordinasyonsuzluğuna dikkat çekti ve tepki gösterdi.
Halkın artık yaşanacak bir deprem karşısında daha bilinçli ve tedbirli olduğunu ifade eden Yaşar, "2011'de yaşanan depremlerin ardından Van'ın hem maddi hem manevi olarak yıpranması depreme hazır olmamasının büyük nedenleri arasındadır. Halk eskiye nazaran daha bilinçli. Depremden sonra hasar gören birçok bina oldu. Bunların birçoğu hala yıkılmadı. Üstelik bunların birçoğu şehir merkezinde ve tehlike arz eden bölgelerde. Kurumlar arasındaki diyalog tam oturmuş değil. Bu nedenle hala ciddi anlamda koordinasyonsuzluk söz konusu" diye konuştu.

"HİÇBİR ŞEY BELLİ DEĞİL"
Öte yandan yaşanacak olası bir deprem karşısında ciddi sıkıntılar yaşanacağına değinen Yaşar, "Toplanma alanları, acil yollar, AFAD dışında müdahale edecek kurumlar, kişi sayısı, teçhizatlar hala belli değil. Bu eksikliği gören ya da tartışan yok. Bu da bize depremlerden tam olarak ders alamadığımızı gösteriyor" dedi.

"İÇİMİZ RAHAT"
Jeolojik olarak Van'da bir devrim aşamasında olduklarını söyleyen Yaşar, şu ifadeleri kullandı:
"Oda olarak bunun üstüne çok gidiyoruz. Sondaj sayılarını arttırdık. Denetimlerini belediyelerimiz çok ciddi bir şekilde yapıyor. Jeoloji Mühendisleri Odası olarak yeni yapılan binalar için içimiz rahat. Zeminler kontrol ediliyor. Kaç kata uygun ise ona göre raporlar hazırlanıyor."

"ÖNCE TEDBİR"
Vatandaşlara da çağrıda bulunan Yaşar, "Kesinlikle tedbiri elden bırakmayın. Burası bir deprem bölgesi. Bunu göz önünde bulundurun. Binaları kaliteli yapmaktan kaçınmayın. Korkarak da bir yere varılmaz. Yapıya hakkettiği değeri verdikten sonra gerisini artık Allah'a bırakın" şeklinde konuştu.Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş