HES İSTEMİYORUZ!

Çatak Çevre ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Çatak-Der) Başkanı Ali Sulmaz, Çatak'ta bir dizi Hidroelektrik Santralı (HES) kurulması için etüt çalışması başlatıldığına dikkat çekerek, bunun bölge ekonomisine ve tarımına büyük b

VAN 16.04.2014 10:24:52 0
HES İSTEMİYORUZ!
Tarih: 01.01.0001 00:00
Haber: Adil HARMANCI

Bölgede birçok akarsu üzerinde olduğu gibi Van'ın Çatak ilçesinde de 3 dere üzerinde 9 adet HES kurulacak. HES'ler için bir haftadır etüt çalışması yürütülüyor. HES'lerden tarım arazilerinin yanı sıra ilçe ekonomisinde önemli yeri bulunan kırmızı benekli alabalık ile aynalı sazan balığı da olumsuz etkilenecek.

İLÇENİN CAN DAMARLARI KURUYACAK

İlçede kurulacak HES'ler ile ilgili bilgi veren Çatak-Der Başkanı Ali Sulmaz, 6 HES için çalışma başlatıldığını, toplamda 9 HES'in inşa edileceğini söyledi.
HES'lerin büyük bir tahribata yol açacağını belirten Sulmaz, şu bilgileri verdi:
"HES'ler için bir haftadır etüt çalışması yürütülüyor. Yap-devret usulüyle yapıyorlar. 49 yıl işletip sonra devlete devredecekler. HES'ler ilçenin can damarları sayılan Sortki, Nordiz ve Masirok çayları üzerinde inşa edilecek. Suyun yüzde 90'ı barajlara akacak, yüzde 10'u derelerde kalacak, tabi o da zamanla kuruyacak, adeta ilçenin şimdi can damarı sayılan dereler kuruyacak"

BALIK TÜKENECEK

Kurulacak santrallerin, tarımın yanı sıra balığı da etkileyeceğini ifade eden Sulmaz, şöyle dedi:
"Onlarca köyde tarım yapılamayacak, arazilerin büyük bir bölümü su altında kalacak. Var olan hayvancılık da tükenecek. Ayrıca ilçenin önemli gelir kaynağından birini de balık oluşturuyor. Derelerde kırmızı benekli alabalık ve aynalı sazan balığı yaşıyor, bunlar yok olacak. Diğer yandan 8-10 tane balık çiftliği var. Her biri tonlarca balık üretiyor, bunların üretimi duracak. Evet, enerji üretimi bakımından belki iyidir ama insanlar ekmeğinden de olacak. Büyük bir çevre tahribatına yol açacak. Bunu da görmek gerekiyor."

MÜDAHALE ŞANSIMIZ YOK
HES'lerin kurulmasına müdahale şanslarının olmadığını da söyleyen Sulmaz, şunları kaydetti:
"Türkiye'de 1600 civarında HES bulunuyor. Bunların çok azı mahkeme kararıyla durdurulabilmiştir. Biz de burada HES inşaatları başlamadan mahkemeye başvuramıyoruz. Yani engelleme gibi bir şansımız yok. Sadece basın yoluyla sesimizi duyurabiliyoruz. Ayrıca bu sadece Çatak'ın değil, Van'ın herkesin sorunu. Biz ilçemizin 9 HES ile tahrip edilmesini, değerlerinin yok edilmesini istemiyoruz, kesinlikle bu duruma tepkiliyiz, eleştiriyoruz, böyle bir şeyi dernek olarak da sıradan bir vatandaş olarak da kabul etmiyoruz. Çünkü hem doğaya ve hem de vatandaşın ekmeğine saygı nedeniyle bu tür bir vurdumduymazlığı vicdani bulmuyoruz. Herkesi Çatak'ı sahiplenmeye ve HES inşaatlarına tepki vermeye çağırıyoruz"


Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -Adil Harmancı