HERKESİN ORTAK YARASI !

Van Sağlık Mensupları Derneği üyesi doktorlar, Van’da eğitim veren 11 okuldaki lise öğrencilerine alkol, sigara ve uyuşturucu konusunda bilinçlenmeleri için seminer vermeye başladı. Semineri veren doktorlar, öğrencilerin bu bağımlı mad

VAN 30.04.2015 00:00:42 0
HERKESİN ORTAK YARASI !
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Sağlık Mensupları Derneği (VANSAMED)’in Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Gençlik Projeleri Destek Programları kapsamında kabul edilen projesi Van’da uygulanmaya başlandı. ‘Alkol, Sigara ve Uyuşturucuya Karşı Bilinçliyim Projesi’ Lise eğitimi veren 11 ayrı okulda gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında VANSAMED üyesi doktorlar lise öğrencilerine alkol, sigara ve uyuşturucunun zararlarını anlatıyor. Seminer şeklinde verilen eğitimlerden bir tanesi Abdurrahman Gazi İMKB Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik düzenlendi. Seminerdeki ilk sunumu gerçekleştiren Uzman Dr. Esat Kılıç, madde bağımlılığı konusunda sunum yaptı. Madde bağımlılığının ne anlama geldiğini, bağımlılık yapıcı maddelerin ne olduğunu anlatan Kılıç, insanların merak, kendi sınırlarını aşma çabası ve farklı olma dürtüsüyle maddeleri deneyerek kullanmaya başladığını belirtti.

Genç yaştaki insanların beyinlerinin halen gelişmekte oldukları için bağımlılık yapıcı maddelerin kalıcı zararlar verdiğini aktaran Kılıç, madde bağımlılığının verdiği zararların bir kısmını şöyle sıraladı: “Madde kullanıldıktan sonra, kullanıcı daha rahat konuşur, çılgınca ve ölçüsüzce davranabilir. Madde kullanmaya devam ettikçe konsantrasyon becerileri azalır ve zamanla durur, kişinin doğru kararlar alması, duygularını ve dürtülerini kontrol etmesi zorlaşır. Madde, beynin böbreklere suyu emmesi talimatını taşıyan hormonu üretmesini engeller. Vücut daha fazla miktarda suyu atık olarak kaybeder. Beyin için gerekli suyun azalması maddeyi kullananı susuz bırakır. Bu da ertesi gün baş ve vücut ağrıları duyulmasına sebep olur. Kullanıcı ayakta durmakta ya da yürümekte zorlanır, sık sık düşer.”

Dr. Remzi Toprak ise, sigara kullanımının zararları ve bırakma yöntemlerini anlattı. Sigara bağımlılığının çok önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu aktaran Toprak, “Ülkemizde nüfusun yarısı sigara kullanmaktadır. Her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerle ölmektedir. Sigara dünyada yılda 4 milyon, günde 11 bin kişinin ölümünden sorumludur. 1984 sonrası; Türkiye’de sigara tüketimi yüzde 80 artarken, ABD’de % 30 azalmıştır.” ifadelerini kullandı.

Sigaranın yaklaşık 4 bin kimyasal madde içerdiğini dile getiren Toprak, “Bu maddelerden 55 tanesinin kanser yaptığı bilinmektedir. Arsenik, Kadmiyum, Aseton, Tar, Karbonmonoksit, Nikotin, bu zararlı maddelerden bir kaçıdır. Bu zararlı maddelerden kurtulmak için sigarayı bırakmak gerekiyor. Bu zor olabilir. Ancak, şimdiye kadar pek çok kişi sigarayı bırakmayı başarmıştır. Çünkü onlar, sigarayı bırakmaya hazırdılar ve sigaraya duyacakları isteğe karşı koymayı planladılar. Ayrıca, sigarayı bırakmış olan çoğu kimse, bunu başarmadan önce defalarca denedi. Siz de sigarayı bırakabilirsiniz. Bunun için devlet ve üniversite hastanelerinin, özel hastanelerin ve AMATEM’lerin sigara bırakma birimleri bu konuda uzmanlaşmış kuruluşlardır. Bu kuruluşlardan da gerekli destekleri alarak bunu başarabilirsiniz.” diye konuştu.

Dr. İbrahim Türker de alkol bağımlılığıyla ilgili yaptığı sunumda, alkolün ne olduğu, alkol bağımlılığının ne anlama geldiğini anlattı. Alkol bağımlılığının çok sayıda zararları olduğunu dile getiren Türker, “Bellek kaybına neden olur. Uyku bozukluklarına neden olur. Göz kaslarında ani güçsüzlük ve felce bağlı çift görmeye sebep olur. Mideyi tahriş ederek gastrit, ülsere neden olur. Karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına neden olur. Kalp hastalıklarına neden olur. Kansere neden olur.” dedi.

Türker, alkolün insanlığın en büyük problemi olduğunu dile getirdi.

/ Haber Merkezi

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -