“Herkesi buraya davet ediyoruz” VİDEO İZLE

Van Hüsrev Paşa ve Şeyh Abdurrahman Gazi Türbesinde Teravih namazını eda eden Vanlılar burada ibadet etmenin insana farklı bir haz verdiğini ifade ettiler.

VAN 23.06.2015 12:56:12 0
“Herkesi buraya davet ediyoruz” VİDEO İZLE
Tarih: 01.01.0001 00:00
448 yıllık tarihi camide Teravih namazı

Eski Van'ın Ortakapı Mahallesi’nde bulunan ve 1567 tarihinde Van Beylerbeyi Koca Hüsrev Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan eserlerden Hüsrev Paşa ve Kalenin giriş kısmında bulunan Tarihi Abdurrahman Gazi Türbesinde Teravih namazı kılan Vanlılar Duygularını İlke Haber Ajansı (İLKHA) ile paylaştı.

Eski Van Şehrinin güneyinde yer alan ve 448 yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi mekânlarda Teravih namazı eda eden vatandaşlar, burada ibadet etmenin insana farklı bir haz verdiğini ifade ettiler.

Tarihi Hüsrev Paşa Camii imam hatibi Ahmet Hüsrev Koyuncu, burada Teravih namazının ardından ney üflendiğini ve hat sanatını çalıştıklarını belirterek tüm Vanlıları Tarihi Hüsrev Paşa Camiinde teravih namazı kılmaya davet etti.

Hüsrev paşa ve ailesinin türbeleri de burada bulunuyor

Tarihi Hüsrev Paşa Camii’nin Hüsrev Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan ender eserlerden biri olduğunu hatırlatan Ahmet Hüsrev Koyuncu, “Hüsrev paşa kendisi ve ailesi burada medfundurlar. 1567'de burada cami yaptırılırken Van’da medreselerle birlikte İslam sanatlarının da öğretilmesi amaçlanmıştır. Çünkü bura bir küllüyedir aynı zamanda.” dedi.

“Herkesi buraya davet ediyoruz”

Buranın 4 aydan bu yana tekrar ibadete açıldığını ifade eden İmam Koyuncu, tarihi caminin faal olduğunu, Teravihlerin kılındığını sabah namazı haricinde diğer vakitlerde cemaatinin olduğunu belirterek, “Sabah namazı için de cemaatimizin talebi olursa kıldırmaya başlayacağız. Ancak öğle, ikindi, akşam ve teravih namazlarımızı burada cemaatimizle eda etmekteyiz. Burası gerçekten serin, içini de gördünüz. Cemaatimizi de gördünüz. Şuan üç saf cemaatimiz bulunmakta. Belki halkımızın büyük bir çoğunluğunun haberi yoktur. Bu vesileyle herkesi de bu tarihi mekânda ibadet etmeye davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Teravih namazının ardından çay ikramı ve ney dinletisi var

Ayrıca diğer camilerden farklı olarak burada Teravih namazından sonra çay ikramının bulunduğunu ve ney dinletisi olduğunu, bunun da farklı bir atmosfer oluşturduğunu ifade eden imam Koyuncu, “Mutlaka cemaatimizi buraya bekliyoruz. Yine burada Kur’an kursumuz da başladı. Çocuklarımızı da camimize bekliyoruz.” diye konuştu.

Küllüye bekçiliğini yapan Müfit Özister ise, 371 metrekarelik alanda bulunan külliyenin 2005’te bir restorasyon gördüğünü anlatarak, son olarak 2011 depremlerinin ardından tekrar bir restorasyon gördüğünü ve 4 aydan bu yana da ibadete açık olduğunu söyledi.

Özister, “Biz misafirlerimizi bekliyoruz. Başka da söyleyecek bir şey yok. Gerçekten burası Van’a kazandırılmış ve Van için tarihi değeri yüksek bir cami.” ifadelerini kullandı.

Teravih namazını burada eda eden cami cemaati de bu tarihi mekânda Teravih namazını kılmanın manevi hazzının çok farklı olduğunu ifade ederek, burada ibadet etmenin Ramazan ayında farklı bir feyiz verdiğini dile getirdiler.