Herkes itiraz etti!

Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürü M. Taha Al, yeni imar planının askıya çıkmasından bugüne kadar 7 bin 768 kişinin imar planına itiraz ettiğini söyledi.

VAN 28.03.2013 10:33:03 0
Herkes itiraz etti!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van´da depremin ardından tartışmalara neden olan yeni imar planı 1 yıllık gecikmenin ardından 1 Mart 2013´te askıya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da yeni imar planını anlatmak için Van´a gelerek temaslarda bulunmuştu. Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi ve Van Valisi Münir Karaloğlu ile basının karşısına geçen Bayraktar, imar planına itirazı olanların 1 aylık süre içinde itiraz etmesi gerektiğini söylemişti. Bayraktar, itirazları tek tek değerlendireceklerini ve sorunlu kısımları düzeltecekleri sözünü vermişti.
Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürü M. Taha Al, şuana kadar 7 bin 768 kişinin kendilerine başvurarak yeni imar planına itirazda bulunduğunu söyledi.

"İTİRAZLARDAN SONRA İMAR PLANINA NİHAİ ŞEKLİ VERİLECEK"

Al, şuanda yapılan itirazların Bakanlık  tarafından değerlendirildiğini belirterek, "Bugün itibariyle Van ve Erciş’te 7 bin 768 vatandaşımız itirazda bulunmuştur. Kısa bir süre sonra itiraz süresi bitecek ve bu itirazların 9 bine çıkmasını bekliyoruz. Erciş´te yapılan bir çok itiraz değerlendirildi. Bu sürecin ardından imar planına nihai şekli verilecek. Şuanda vatandaşlarımız imara göre işlem yapabilir. Ruhsat verilmesi için bir zaman dilimi yok. Vatandaşımız bina yapmak istiyorsa ruhsatını alıp başlayabilir. Bu konuda bir sıkıntı yok" dedi.

"BELEDİYE İLE UYUM İÇİNDEYİZ. KİMSENİN HAKKI ZAYİİ OLMAYACAK"

Plan yapılırken Belediye ile uyum içinde çalıştıklarını ve bu uyumun sürdüğünü dile getiren Al, "Bir İmar Planı itirazsız olmaz. Herkesin talebi yüzde yüz karşılanamaz. Bunlar planın esasları. Belediye ile tam bir uyum içindeyiz. Belediyenin bizden talepleri ve itirazları varsa onu da değerlendiririz. Vatandaşa çağrımız müsterih olmalarıdır. Kimsenin hakkı yenmeyecek. Sonuç itibariyle İmar kanunu uygulandığı zaman vatandaşın hak mağduriyetinin önüne geçilecek. Yeni imar uygulandığı zaman herkes payını alacak. Kimsenin hakkı zayii olmayacak. Bakan Bey de bu konuda kesin talimat verdi." diye konuştu.

“GÖL´ÜN YÜKSELMESİ NEDENİYLE KONULAN YASAK SÜRÜYOR”

İtirazların daha çok yol ve park alanlarına yapıldığını belirten Al, "Özellikle 1995 yılında Van Gölü´nün yükselmesi nedeniyle o dönemki Bakanlar Kurulu 1655 kotunun altına düştüğü gerekçesiyle bazı bölgelere yapılanma yasağı getirmiş. Yeni İmar Planında da o bölgeler imara açılmadı. İşte o mıntıkada evi olan vatandaşlarımız buna itiraz ediyor." diye konuştu.
Haber: Oktay CANDEMİR