“HERKES BU YANLIŞLIĞI ANLATMALIDIR”

Düğünlerin en sık yaşandığı bu mevsimde, gayrı İslami düğünlerden dolayı çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle kadın ve erkekli çekilen halaylar toplum ahlakı üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor. Düğünlere atılan para ve

VAN 29.07.2015 11:09:48 0
“HERKES BU YANLIŞLIĞI ANLATMALIDIR”
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bölgemizde düğün merasimlerinin en sık yaşandığı bu dönemde kadınlı erkekli halay çekilen düğünler toplum içinde gençlerin ahlakını olumsuz etkilerken vatandaşlar düğünlere para yetiştiremiyor. , Peygamberin sünneti ve neslin devamı olan evliliklerin yapılırken aşırı israfa kaçılması ve kadınların bu düğünlerde gerek giyim kuşamları gerekse erkeklerle aynı ortamda bulunmaları toplumun maneviyatını olumsuz etkilemektedir.

İslam’a uygun olmayan düğünlerin topluma verdiği zarara dikkat çeken Alimler, Evliliğin başlangıcında yapılan cahili düğünlerin maneviyata zarar verdiğini ifade ettiler. Kanaat önderleri, cahili müzikler eşliğinde genç kız ve genç ereklerin iç içe oynayıp eğlendiği düğünlerin bölge halkının inancına ve örfüne ters olduğunu söylediler.

Konu ile ilgili gazetemize konuşan Molla Ahmet Çakır, düğünlerin erkek ve kız tarafı ile vatandaşları fazla masrafa koymadan yapılması gerektiğini belirterek kadın ve erkeklerin içe içe olduğu düğünlerin toplum ahlakı açısından uygun olmadığını söyledi

“ EN İYİ DÜĞÜNLER KÜLFETSİZ OLANIDIR”

Halkın büyük masraflı düğünlerinden kaçınması gerektiğini ifade eden Molla Ahmet Çakır,”Allah Resülü en külfetsiz düğünün külfetsiz düğün olduğunu söyler. Zenginliğe, fakirliğe  bakmadan iki tane genç hünkufunu bulduktan sonra inşallah cenabı hak bunlara kolaylık s ağlar. Bu Kur’an da sabittir.”diyor

“KADINLI ERKEKLİ DÜĞÜNLER HARAMDIR”

İslam dininde kadınlı erkekli halay çekilen düğünler yasak olduğunu söyleyen Çakır,”Kuran’da diyor ki ziynetlerinizi kimseye göstermeyin. Ziynet ise yüzüktür, küpedir. Bunlardan başka yabancı bir kadının bir başka yabancı erkeğe herhangi bir tarafını göstermesi haramdır. Kadın erkek birbiri ile karma olarak düğüne gittiği zaman hem ziynetini hemde güzelliğini gösteriyor. Bunun yanında vucut kısımlarından bazılarını gösteriyor. Kadınlara bakıldığı zaman ziynetinin tamamı açık olduğu halde düğünlere geliyor. Dolayısıyla erkekler bu kadınlara baktığı zaman melekler hem  bakana hem de o kadına lanet okur. Kadına iki sefer günah vardır. Çünkü hem erkeğin günah işlemesine sebep oluyor hem de kendi günah işliyor.”şeklinde konuştu.

 “KARMA DÜĞÜNLERİN TOPLUM ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİLERİ VARDIR”

Kadınlı erkekli halay çekilen düğünlerin toplum üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten Çakır,”Kadınlı erkekli karma düğünlerin toplum üzerinde olumsuz etkileri vardır. Halk buna tepki göstermediği zaman halktan avam tabakasında bulunanlar bu şeylerin dürüstçe yapıldığı kanısına varıyor. Dolayısıyla bunu helal görüyor. Ancak havas tabakası bambaşkadır. Çünkü bunlar bazı şeylerin farkındadır. Alimlerimizin bu konuda görev alması gerekiyor. Bu duruma tepki göstermesi gerekiyor. Alimleri sadece halka abdest,hac,umre,zekatı halka söylemekle mükellef değildir.Kuran’ın tümünü halka söylemekle mükelleftir.Bunun yanında sadece alimler değil bütün halk yanlış olan şeyi yanlışlığını anlatmakla mükelleftir.Hatta elinden geliyorsa bu münkeratları elleriyle düzeltmeleri gerekir.Kişi bunu yapmadığı zaman kıyamet gününde sorumludur.Kalk halka hakkı söyleme emri herkesin üzerinde farzdır.”dedi.

“HERKES BU DÜĞÜNLERİN YANLIŞLIĞINI ANLATMALIDIR”

Toplum içinde yapılan karma düğünlerin yanlış olduğunu ve bu yanlışı bilen herkesin bunu anlatması gerektiğinin altını çizen Çakır,”Müslüman eğer hakiki Müslüman olursa ki hakiki iman ateşin közü gibi olur. Eğer eline alırsan senin elini yakar bırakırsan zaten senin dinin gider. Hz. Peygamber(sav) bu teşbihi yapmıştır. Hakiki Müslüman’ın bunu eline alması gerekir. Hiç kimsenin kınamasından korkmayacak. Hakkı nerde görürse onun orada söyleyecektir. Eğer söylemezse kıyamet gününde mesuldür. Örnek olarak kadınlı erkekli halay çekilen düğünlerin haksızlığından nefret etmen gerekir. Düğün sahibine bu düğünün haram olduğu söylenmelidir. Bu düğün doğru değildir. Kişi bu bunları bildikten sonra bu günaha razı olursa o da günahkârdır.”açıklamalarında bulundu.

 

Haber Kaynağı: VAN OLAY GAZETESİ İlyas Akkoş/Van Olay