Her an 7 ve üzeri şiddetinde deprem olabilir!

Prof. Dr. Mustafa Laman, Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını, her an 7 ve üzeri büyüklükte deprem olabileceğini söyledi.

VAN 16.02.2014 16:35:37 0
Her an 7 ve üzeri şiddetinde deprem olabilir!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Anadolu Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) tarafından organize edilen programda konuşan Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Laman, inşaatçılar olarak depremlere hazır olacak şekilde çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Bozuk zemine inşaat yapılacaksa, yerinde yöntemlerle ıslah edilebilir." dedi.


Geoteknik mühendisliği, zemin etütleri, zeminlerde sıvılaşma, zemin ıslah yöntemleri, iksa yöntemleri ve diğer güncel konulara değinen Prof. Laman, "Çukurova Bölgesi'nde özellikle Adana'nın güneyinde yerleşim yerlerinde, yeraltı su seviyesi 5-6 metre seviyelerinde. Suyun da etkisiyle alüviyal zemin koşulları zemin taşıma gücü değerini azaltırken, oturma problemleri yaşanıyor. Ovada, yeraltı suyunun da etkisiyle siltli-kumlu birimlerin Adapazarı depreminde olduğu gibi sıvılaşma riski bulunuyor. Bu problem Ceyhan, İskenderun ve hatta Akdeniz sahil şeridi boyunca batıya doğru da var olduğunu biliyoruz. Ovada ana kaya 180-200 metre mertebelerinde, oldukça derinde kalıyor. Kuzey Adana'da ise, ana kaya yüzeye çok daha yakın olup bazı kısımlarda bu 20-30 santimetreye kadar iniyor. Zemin etüdü tüm projeler için çok önemli." diye konuştu.


AGİD Başkan Yardımcısı ve İnşaat Komitesi Başkanı Hakkı Polat da derneğin çalışmaları hakkında bilgi vererek, bine yakın üye ile Adana'nın en büyük iş adamları derneği konumunda olduklarını vurguladı. Dernek çatısı altında inşaatın yanı sıra Genç AGİD, Tekstil ve Gıda komiteleri de oluşturduklarını belirten Polat, "Bu komiteler birbirinden bağımsız mesleki eğitim faaliyetleri yürütmektedir." dedi.


Programda, daha sonra günün anısına Prof. Dr. Mustafa Laman'a, AGİD Başkan Yardımcısı ve İnşaat Komitesi Başkanı Hakkı Polat tarafından plaket takdim edildi. Programa; AYAMDER Başkanı Murtaza Kılçık, Adana Koza İşkadınları Derneği Başkanı Arzu Göktepe, Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, Mersin ASİAD, Osmaniye OGİAD, Dörtyol DÖGİAD, Kozan KOGİAD, Ceyhan CEYGİD, Adıyaman ASGİAD, Hatay BİRSİAD, İskenderun KİSİAD, Şanlıurfa ŞUGİAD, Adana Mimarlar Odası ve Burç BUGİAD'dan çok sayıda inşaatçının yanı sıra AGİD üyesi inşaat firması yetkilileri de katıldı.
Öte yandan, Adana dışından gelen inşaatçılar, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ni de ziyaret ederek, çok sayıda görüşme gerçekleştirdi.