Hekimler G(ö)revde!

1 yıl önce Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıl dönümünde sağlıkta artan ve önlenemeyen şiddete dikkat çekmek amacıyla Van'da hekimler bugün iş bırakma kararı aldı.

VAN 17.04.2013 11:14:48 0
Hekimler G(ö)revde!
Tarih: 01.01.0001 00:00

1 yıl önce Gaziantep´te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıl dönümünde sağlıkta artan ve önlenemeyen şiddete dikkat çekmek amacıyla Van’da hekimler bugün iş bırakma kararı aldı. Alınması gereken önlemlerin biran önce hayata geçirilmesini sağlamak amacı ile bugün hastalara hizmet vermeme kararı alan hekimler, gün içinde de hastane önlerinde basın açıklamaları yapacak.
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Van - Hakkari Tabip Odası Başkanlığı, ‘G(ö)REVDEYİZ’ başlığı ile yayımladığı bildiride sıkıntıları şu şekilde dile getirdi;
“Sağlık çalışanları her gün ülkenin dört bir yanında dayak yiyorlar! Çalışma şartlarında can alıcı sorunlar var:
• Gittikçe ağırlaşan iş yükü ve angarya,
• 7/24 esnek, kuralsız ve baskı altında çalıştırılma,
• Ödeme güvencesini tamamen yitirmiş, çalışanları birbirine düşüren, sağlıkta kaliteyi düşüren PERFORMANS uygulaması,
• Birlik Hastaneleri arasında dama taşı gibi dolaşma, işyeri güvencesinin tamamen ortadan kalkması,
• Görev tanımı dışında "sağlıkçı her işi yapabilir mantığı" ile çalıştırılma,
• Özel sektörde güvencesiz, parasını alamadan, kölelik koşullarında çalışma.”
14 Mart´a giden süreçte Türkiye´de sağlık alanında yaşanılan sorunlara çözüm getirmesi amacıyla "14 Acil Talep" ifade ettiklerini ancak yeni Sağlık Bakanı´ndan da bu taleplerinin hiçbirine yanıt alınamadığını belirten Van - Hakkari Tabip Odası yayımladığı açıklamada şunları söyledi; “Üstelik Türkiye´de sağlık çalışanlarıyla alay eder gibi aylarca beklenti yaratılıp "sağlık alanında rahatlama" olarak öğretim üyelerinin mesai sonrası ve hafta sonları SUT fiyatları üzerinden hastalardan para alarak hasta bakmaları önerildi. Çözüm diyerek hastaların ödeyeceği paralar üzerinden kar elde edilmeye çalışıldığı, hastalara bir ödeme kalemi daha çıkarıldığı ortaya çıktı. Hastalar ve hasta yakınları Sağlıkta "Dönüşüm" Programı´nın yarattığı mağduriyetlerden, niteliksiz sağlık hizmetlerinden, her gün bir yenisi eklenen katkı katılım paylarından yılmış durumda. Böylesi bir Türkiye sağlık ortamı siyasilerin ve yöneticilerin sağlık çalışanlarını küçük düşüren, hedef gösteren üslupları ile birleşince hastalar, hasta yakınları ve sağlık çalışanları karşı karşıya getirildi. Kötü sağlık sistemini dayatanlar kenarda izlerken sağlık kurumlarımız birer şiddet alanına dönüştü. Oysa;
Sağlıkta Yaşanan Sıkıntıların Sorumlusu Sağlık Çalışanları Değildir!
Geçtiğimiz yıl Gaziantep´te ameliyat ettiği yaşlı hastasının torunu tarafından öldürülen sevgili Dr. Ersin Arslan´ın ölüm yıldönümü olan 17 Nisan´a giderken yüksek sesle haykırmanın zamanı geldi: Sağlık çalışanları Dr. Ersin Arslan´ı unutmayacak! Şiddete karşı tek yürek olacağız! Bu akıl dışı sağlık sistemine, şiddet sarmalına karşı hastalarımızla birlikte mücadele edeceğiz! Dr. Ersin Arslan´ın ölüm yıldönümü olan 17 Nisan 2013 Çarşamba günü(bugün) sağlık hakkı ve şiddetsiz bir sağlık ortamı için G(ö)REVDEYİZ.”

Prestij Haber