“Hekim sorunu terörden kaynaklanıyor”

Sağlık alanında incelemelerde bulunmak üzere önceki gün Van’a gelen Sağlık Bakanlığı heyeti incelemelerini tamamlayarak ilden ayrıldı.

VAN 12.08.2015 21:36:28 0
“Hekim sorunu terörden kaynaklanıyor”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal ile Sağlık Bakanlığı Saha Koordinatörü Dr. Fahri Sevinç ve beraberindeki heyet, kentte bulunan bazı hastanelerde incelemelerde bulunmak üzere önceki gün geldiği Van’da,  incelemelerini tamamlamasının ardından   bugün raporunu hazırlayarak ilden ayrıldı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal ve Sağlık Bakanlığı Saha Koordinatörü Dr. Fahri Sevinç, İl Sağlık Müdürü Dr. Yakup İmren, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Özcan Öktem ve yöneticilerle bir araya gelerek sağlık yatırımları ve ildeki sağlık yapılanması ile ilgili bir değerlendirme toplantısı yaptı.

Van Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal, Pazartesi sabah saatlerinde Van’a geldiklerini hatırlatarak, “İki gün içerisinde Vali Bey, Tuşba Belediye Başkanı, Rektör Bey, İpekyolu Çocuk Hastanesi, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gürpınar Aile ve ASM ve TSM’yi ziyaret ettik. Bunun yanında bazı sivil toplum örgütleri Başkanları ile görüştük yani dışarıdan bakışa göre Van’da hayat bize daha normal geldi, sağlık çalışanlarının ciddi bir sıkıntısı yok. Hafif bir motivasyon kırıklığı var.” dedi.

“Sağlıkçıların biraz motivasyona ihtiyacı var”

Geçtiğimiz aylarda Van’ın Başkale ilçesinde sağlıkta yaşanan şiddet olayına de değinen Prof. Dr. Özkan Ünal, “Sağlık çalışanları acısından son bir ayda bir sorun olmadığını, hafif motivasyon kırıklığının olduğunu gördük. Yaklaşık iki buçuk saatlik bir toplantı sonrası sağlık yöneticilerimizin sorunlarını yerinde aldık.  Sorunlarını rapor olarak bakanımıza götüreceğiz. Sadece götürmekle kalmayıp şahıs olarak bu sorunların takibini yapacağım. Bakanlık nezdinde özellikle Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları doktoru sıkıntısından bahsetti arkadaşlar. Tabi doğum oranının yüksek olmasından kaynaklanan bir sorun. Nüfus olarak çok ciddi bir eksiklik yok, ama doğum oranın yüksek olmasından dolayı kadın doğum ve çocuk doktoruna olan ihtiyaç, diğer bölgelerden biraz daha fazla. Onun dışında sağlık yatırımlarında bitmek üzere olan yatırımları bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Devam eden yatırımlarımız tamamlandığında hizmet kalitemiz artacak”

Van’da devam eden sağlık yatırımlarına da değinen Prof. Dr. Ünal, “Bölge Hastanemizin yanındaki hastanemiz, Erciş Devlet Hastanesi ve bazı ASM’lerin bitmeye yakın olması nedeniyle yaşanan aksaklıklarımız inşallah geçicidir. Bu yatırımlarımız bittiğinde hizmet kalitemizin artacağından eminim. Bunun yanında bu alandaki ihtiyaçları da Sayın Bakanımıza iletmiş olacağız. Ayrıca oradaki eksikleri de takip edeceğiz. Bunların dışında Türkiye de sağlıkta olan sıkıntılarımız neyse Van’da da onlar var.” diye konuştu.

“Hekim sorunu terörden kaynaklanıyor”

Kentte yaşanan hekim sıkıntısına da değinen Ünal, “Gelen hekimlerini sosyal yönden daha iyileştirerek tutmak gerekir. Bir defa terör olduğu sürece hekimler burada haklı olarak duramayacaklar. Aileleri çocukları ve can güvenlikleri söz konusudur. Yoksa Van Türkiye’de yaşanacak en güzel illerden bir tanesidir. Terör biterse, hekimlerin çoğu  burada gönüllü olarak kalır.” ifadelerini kullandı. (Murat Dalgın-İLKHA)