Hedef ‘Orta Doğu-Asya’ çizgisinde büyük kaos!

Star Gazetesi yazarı ve Başbakan Erdoğan'ın danışmanı Yiğit Bulut, dünyada yaşanan gelişmeleri hatırlatarak, hedefin 'Ortadoğu-Asya çizgisinde kaos çıkarmak' olduğunu dile getirdi.

VAN 30.12.2013 10:41:28 0
Hedef ‘Orta Doğu-Asya’ çizgisinde büyük kaos!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Hükümete yönelik 'yargı darbesine' yayımladığı korsan bildiri ile destek veren HSYK'nın bildiri yayımlama yetkileri Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından tümüyle elinden alındı. Yasa gereği HSYK'nın da başkanı olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK Kanunu'nun 7'inci maddesine dayanarak bu işlemi gerçekleştirdi. HSYK'nın yapısını düzenleyen 6087 sayılı Kanunu'nun 7'inci Maddesi'nde Genel Kurulun Oluşumu ve Görevleri ayrıntılı şekilde düzenleniyor. Söz konusu maddede HSYK'nın sadece görev alanını ilgilendiren kanun, tüzük ve yönetmelik taslakları hakkında görüş bildirebileceği yer alıyor.

BOZDAĞ YAZIYLA BİLDİRDİ

Bakan Bozdağ tarafından gönderilen HSYK'ya ulaşan yazıyla 'Yetki devri yenilenmesi' yapıldığı öğrenildi. Yazıda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu adına yapılcak basın açıklamalarının ise; 'Kurulu yönetme ve temsil etme Başkan'a ait bir yetki olduğundan Başkan tarafından yapılması hususlarında bilgi ve gereğini rica ederim' ifadeleri yer aldı. Buna göre, HSYK adına yapılacak basın açıklamalarının Kurul'u yöneten ve temsil eden Başkan'a ait yetki olduğundan bundan sonra HSYK adına yapılacak açıklamaları da sadece Kurul Başkanı olarak Adalet Bakanı yapacak.

BAKAN'DAN ONAY ŞARTI

HSYK, son adımı ile sadece görüş bildirebileceği yetkisini de 'açıklama yaparak' aştı. Yine daha önceki yetki devri yazılarında açıklama için Kurul Başkanı olan Adalet Bakanı'nın onay şartı konulmuş olmasına rağmen, bu son açıklamada Adalet Bakanı'nın onayı da alınmadı. Bu yazıdan sonra HSYK'nın son açıklamasında olduğu gibi, Danıştay başta olmak üzere süren davalara müdahale ile hukuksuz işlem yapan savcılara destek açıklaması yapılamayacak. Tüm bu yaşanılanlar yanında Kurul, diğer üyelerinin karşı çıkmasına rağmen korsan açıklama yaptı.

Temsil yetkisi Başkan'da

HSYK 3. Daire üyesi Ahmet Karayiğit, 'Genel Kurul'un kamuoyuna açıklama yetkisi bulunmadığı' şerhini koydu. HSYK 1. Daire Üyesi İsmail Aydın da 'Anayasa ve 6087 sayılı yasa hükümleri incelendiğinde dava konusu olan iş ya da işlemler ile ilgili HSYK'nın açıklama yapma yetkisi mevcut değildir' görüşünü savundu. HSYK 2. Daire üyesi Halil Koç ve 3. Daire üyesi Rasim Aytin'in muhalefet şerhinde Anayasanın 159. maddesi uyarınca, Kurulun yönetimi ve temsilinin Kurul Başkanına ait olduğuna işaret etti. Muhalefet şerhinde üyeler, 'Dolayısıyla basına açıklama yapma, kamuoyuna duyuru gibi görevlerin Kurulu yönetme ve temsil etme görevine sahip Başkan'a, yetki devri halinde ise Başkanvekili'ne ait olduğu düşünülmektedir' tespiti yaptılar.