HDP'de alarm!

Van'da dün gece saat 23.00 sıralarında bir internet kafeye giden şüpheli bir kişinin, karşıdaki biriyle yazışmasında “HDP binasına saldırı yapacağız” şeklinde mesaj yazdığını farkeden internet kafe sahibinin uyarısı üzerine HDP

VAN 27.07.2015 20:21:58 0
HDP
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van'da önceki gece şüpheli bir şahıs Cevdet Paşa Mahallesi'ndeki bir internet kafeye giderek facebook hesabı üzerinden karşıdaki birisiyle mesajlaştı. Durumdan şüphelenen kafe sahibi şahsın yazışmalarını takibe aldı. Şahsın karşıdaki M.A. isimli kişiye “Mutlaka görüşelim, HDP binasına saldırı yapacağız. Seni de çağırayım dedim” yazdı. Karşı taraftan cevap alamayan şüpheli olay yerinden bir araca binerek uzaklaştı.
Yazışmaları gören kafe sahibi olanları Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Başkanlığı'na bildirdi. HDP'liler de durumdan polisi haberdar etti. Ardından HDP'liler ile polis alarma geçerek parti birasında önlem aldı.

Polis şüpheli şahsın peşine düşerken, HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi de konuya ilişkin basın açıklaması yaptı.



DİLEKÇİ:SÜREKLİ TEHDİTLERLE KARŞI KARŞIYAYIZ

HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi şunları söyledi; “Sürekli böyle tehditlerle karşı karşıyayız. Son dönemlerde özellikle toplumsal eylemleri hedef alan yoğunca bir saldırı söz konusudur. Burada esas hedefleri HDP ve bölgede örgütlü bulunan demokrasi güçleridir. Bu çerçevede dün Van’da Cevdet Paşa Mahallesinde bir internet cafede birinin karşı taraftan M. A.adında biriyle gerçekleştirmiş olduğu bir yazışma durumu var. Bu yazışmada HDP’nin binasına yapılacak saldırıya M.A.’nın davet edilmesini yapılan yazışmada tespit ettik. Bu durum sonrası söz konusu kişinin internet cafeden ayrılıp 24 plakalı beyaz bir araca binerek olay yerinden uzaklaştığı tespit edildi. Gece saati olduğundan kaynaklı plakanın tamamı okunamamıştır. Van’da bu yazışmayı gerçekleştiren kişinin kimlik bilgileri ise bizde yok. Olayın bize intikal ettirilmesi ile birlikte biz de Emniyet Müdürlüğü’nü bilgilendirerek partimize dönük böyle bir saldırının ihbarını aldığımızı kendileriyle paylaştık. Kendileri olay yerine giderek ilgili tanıklarla görüşmeler gerçekleştirdiler. Özellikle kişinin internete giriş çıkış saati görüntüleri bizde mevcuttur. Daha fazla detaylı görüntü alma noktasında Emniyet ile bir görüşme gerçekleştirdik. Oradaki görüntü de bir komşu esnaftan alınan bir görüntüdür. Ama görüntünün esasının mobese kameralarıyla tespiti mümkündür. Van’ın en işlek caddelerinden biri olan Kışla Yolu sürekli emniyet tedbirlerinin yoğunlaştırıldığı, emniyetin sürekli takibinde bulunan bir caddedir. Bu anlamda olayın detayını emniyetin mobese üzerinde yapacağı tespitler ile elde etmesi ve kişiye daha rahat ulaşması söz konusudur.”

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Dilekçi açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Elimizde olan bilgi ve belgeleri emniyet ve genel merkez ile paylaştık. Bundan sonraki süreç artık daha çok emniyeti ilgilendiren bir durum. Yarından itibaren de Cumhuriyet Başsavcılığına da suç duyurusunda bulunacağız. Bu çok basite alınacak bir ihbar değildir. Özellikle bu kişinin bize dönük yapılan saldırılara ilişkin yorumları da elimizde mevcut. Yazdığı yorumlarda HDP’ye yapılan saldırılarda neden yer almadığından dolayı üzüntülerini ifade ediyor. Yani eylemi birebir neden kendisinin gerçekleştirmediğinden dolayı üzüntü duyduğunu yazıyor. Bu saldırıların Türkiye’nin her kentinde gerçekleşme ihtimali yüksektir. Bu tür ihbarların üzerinde Emniyetin titizlikle durmasını talep ediyoruz. Bu şahsın her şeyi ile ortada. Biran önce bu şahıs yakalanabilir. Bunların bir hedef şaşırtma durumları da olabilir. HDP ismini söyleyip farklı bir eylem gerçekleştirme durumları da olabilir. Bunun için gerekli tedbirler alınmalı ve fazla zamana yayılmadan bu şahıs yakalanmalı.”

“TOP EMNİYETTE”
Dilekçi konuya ilişkin açıklamasında şunları dile getirdi; “Bu saatten sonra top emniyettedir. Halkımız bu tür saldırılara karşı duyarlı olmalı. Şüphe duydukları birileri varsa emniyet ve partimizle paylaşmalıdır. Halkımız gereken tedbirleri de almalıdır. Emniyet, partimizin önünde çeşitli tedbirler aldı. Ama Van genelinde sadece HDP değil genel olarak toplumsal gösteriler, kitlelerin toplandığı yerlerde de tedbirler alınmalı.”

“KENDİ GÜVENLİĞİMİZİ KENDİMİZ SAĞLAYACAĞIZ”
Bir gazetecinin sorusu üzerine de Dilekçi konuşmasını şu ifadelerle tamamladı; “Hiçbirimizin koruma alma şansı yok. Kendi güvenliğimizi kendimiz sağlayacağız. Parti binasına giriş çıkışları ancak kontrol edebiliriz. Kentin en büyük siyasal partsiiyiz. Partimize gelen her bir bireyin üzerini arama şansımız ya da gözetim altında tutma gibi bir hakkımız da yok. Biz çok güvenlik tedbirlerini isteyen bir siyasal parti de değiliz. Polis eşliğinde çalışmalar yapmak gibi tarzımız yok. Ki kabul etmemiz de mümkün değil. Bu ülkenin güvene, huzura kavuşması lazım. Barışa kavuşması lazım. Bu huzur ve güven sağlanırsa bu tür saldırıların önüne geçilebilecek. Çünkü toplumsal bir duyarlılık gelişecektir. Daha çok tartışmamız gereken budur. Kişi olarak hepimizin silahlanması gibi durum da yoktur, bu tarzı da kabul etmiyoruz."