HDP'li Tuncer Bakırhan: Kürtlere özerklik sözünü Mustafa Kemal verdi

​​​​​​​Mustafa Kemal Atatürk yönetimindeki CHP'nin, Kürtlere 'özerklik' sözü verdiğini fakat bunu tutmadığını ifade eden Bakırhan, "1923-1938 arasındaki tekçi ulus anlayışı Kürtleri katletti." dedi.

VAN 3.11.2021 10:31:58 0
HDP'li Tuncer Bakırhan: Kürtlere özerklik sözünü Mustafa Kemal verdi
Tarih: 01.01.0001 00:00

HDP Eş Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, PKK'ya yakınlığıyla bilinen Mezopotamya Ajans'a yaptığı açıklamada, 2023 yılında yapılacak seçimlere ve ittifak çalışmalarına değindi.

CHP ve İyi Parti öncülüğündeki Millet İttifakı ile 2019 yerel seçimlerinde kurdukları ittifaka değinen Bakırhan, 'demokrasi ittifakının' iktidara verilen en iyi yanıt olduğunu vurguladı.

Konuşmasında, Türkiye'deki siyasi hamlelere de değinen Bakırhan, Kürt halkının oyuna ihtiyaç duyulduğu her dönemde daha barışçıl ve uzlaşır bir siyaset izlendiğini ve Mustafa Kemal Atatürk'ün de bu politikayı izleyerek Kürtlere özerklik sözü verdiğini belirtti.

Bakırhan, "Türkiye Cumhuriyeti ve geldiği gelenek, ihtiyaç duyduğu zaman görüşür. Seninle mütevazi bir dil, üslup kullanır. 1890’lardan günümüze baktığımızda hep böyle olmuştur. Kürde ihtiyaç duyduğu zaman daha barışçıl, daha uzlaşır bir siyaset izlemiştir. 1890’dan 1923’lere kadar Kürtlerle çok ciddi sorunlar yok, hatta uzlaşır durumdalar. Hatta Kürtlere özerklik sözü bizzat Mustafa Kemal tarafından verildi. Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte verilen sözler, uzlaşmacı politikalar, Kürdü hesaba katan, Kürdü dinleyen devlet, bir anda değişiyor" dedi.

Bakırhan sözlerinin devamında ise, Atatürk'ün ölümününe kadar tek partili yönetimin "katliamlar" yaptığını da belirtti.