HDP ile CHP’nin aday listesi zımni ittifaka işarettir

Hasan Öztürk

VAN 22.05.2018 12:10:26 0
 HDP ile CHP’nin aday listesi zımni ittifaka işarettir
Tarih: 01.01.0001 00:00
 HDP ile CHP’nin aday listesi zımni ittifaka işarettir
Sırrı aday değilmiş. Hasip Türklerden özür dilemiş. HDP ne kadar “sol” marjinal varsa aday yapmış. Listede FETÖ’cülükten KHK ile görevden alınanlar bile var. Yok yok yani. Ortak özellikleri marjinallik. Başkaca bir ortak yönleri yok.


Kimi Kürt, kimi Türk. Kimi Süryani, kimi Ermeni, kimi Yezidi (Ezidi). Olsun hepsi de olabilir. Ama dedim ya ortak yönleri “sol” marjinallik. Marjinal ne kadar isim varsa, ne kadar grup varsa HDP listelerinden aday yapılmış. İçeridekileri kurtarma planı da var, dışarıdaki marjinalleri bir çatı altında toplamak da.

Devrimci Parti Genel Başkanı da var listede, ESP eş başkanı da. TİP’lileri Hatay’a, marjinal sosyalistleri Adana’ya göndermişler mesela.

Ama şöyle bir şey daha var. Diyarbakır’ın dindarlarına Garo Paylan’ı, Mardinlilere Tuma Çelik’i seçtirmeyi düşünmüşler. İlginç!

HDP projesi tamamen İmralı’daki Apo’ya ait. Türk solunu, marjinalleri Kürtlerin egemen olduğu bir partinin potasında eritmek istiyorlar besbelli!

Bu iddiamın gerekçesi de şu elbette. En son Hasip Kaplan’ın, “Selahattin Demirtaş’ın koltuğuna sakın bir Türk göz dikmesin. Herkes haddini bilecek” sözü. (Gerçi Almanya’da çoğunluğu Alevilerden oluşan bir gruba seslenirken Türklerden özür dilerim demiş ama…)

Dedim ya HDP, PKK elebaşı Apo’nun projesi. Ancak Apo’nun akıl hocaları var. Hem içeriden hem dışarıdan. Bu akıl hocalarından birini anmadan edemeyeceğim.

Şu anda tutuklu bulunan Osman Kavala.

Hani İmralı heyeti ile Apo’ya selam gönderecek kadar onunla samimiyeti olandan… Ama aynı zamanda F-16 uçaklarının modernizasyonunu yapan, en son yerli otomobil projesine bir adamını sızdırdığını deşifre ettiğim işadamı Kavala’dan söz ediyorum. Hani şu Apo’ya “Başkanlık meselesinde topa girme” uyarısında bulunan Kavala’dan söz ediyorum. Namı diğer Kızıl Soros’tan.

Hani şu, Gezi provokasyonunda isminden söz edilen… Yine “Seni başkan yaptırmayacağız” sloganını Selahattin Demirtaş’a söyleten... Cezayir sokağı sakini, Meral Akşener ile kuzen olmayıp ortak kuzeni bulunan (söz kendisine ait) Kavala’dan bahsediyorum.

Osman Kavala bu kez HDP listeleri oluşturulurken ne kadar etkili oldu bilemiyorum, zira şu anda tutuklu.

Ancak Kavala’nın salıverilmesi için ortak bildiri yayınlayanlara bakınca Kavala’nın neye tekabül ettiğini bir kez daha hatırladım nedense.

HDP İLE CHP EŞGÜDÜMLE ÇALIŞIYOR

HDP’nin marjinal sol partilerin yöneticilerini listelerine koymasını CHP ile de bir eş güdümün işareti olarak yorumluyorum. Zira CHP’de “sol grup” olarak nitelenenler liste dışı kaldı.

Bu durumda, “sol” oylar doğrudan HDP’ye yönlendirilmiş olacak.

Bu da HDP ile CHP’nin zımni ittifakının göstergesidir.

Peki bu durumda Kürtler ne yapacak sorusunun bendeki karşılığı şu dur:

HDP/PKK çizgisi Kürtleri esir almıştı. Ancak HDP çizgisinin Kürtlere yönelik “ideolojik asimilasyonu” son iki yılda akamete uğratıldı. HDP’nin asimilasyonu sonucu ideolojik bir kampın içinde yer bulanların yine HDP’ye yöneleceğini düşünüyorum.

Ancak doğu ve güneydoğuda eskisi gibi silahların gölgesinde seçime gidilmiyor. Kürt seçmenin çok daha özgür bir ortamda, çok daha özgür bir vicdanla sandığa gideceğine inanıyorum.

Bu durumda HDP’nin oylarında bölgede büyük bir erimenin yaşanacağını düşünüyorum. Batı illerindeki kategorik olarak kendini ayrıştırmış Beyaz Kürtler zaten CHP ile HDP arasında gidip geliyordu.

Sonuçta bölgedeki Kürt seçmen büyük sürpriz yaparsa hiç şaşırmayın.