Hayvancılığı geliştirecek projeler

Erciş Belediyesi, ilçede hayvancılığa yönelik projeler geliştirdiğini açıkladı.

VAN 8.07.2015 18:32:57 0
Hayvancılığı geliştirecek projeler
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Daha önce ilçedeki peynirci esnafı ile ortaklaşarak peynirciler çarşısının proje detaylarını ve uygulanacağı yeri belirleyen belediye, bir yandan çarşının uygulanması için bütçe arayışını sürdürürken, diğer taraftan farklı çalışmalarla ilçedeki süt ürünlerinin üretim, hijyen ve kalitesinin arttırılması, pazar alanının genişletilmesi için çalışmalara başladı.

Geçtiğimiz ay Kasaplar Çarşısı, Mal Meydanı gibi hayvancılığın önünü açacak tesislerin temelini atan Erciş Belediyesi, Peynirciler Çarşısı Projesi için de hazırlıklarını tamamladı. Eski Rus Pazarı yanındaki 3380 m2 alan üzerine kurulacak Peynirciler Çarşısı,soğuk hava depoları, bodrum katı, satış üniteleri gibi elementler taşıyacak. İlçede dağınık halde faaliyet gösteren peynirci esnafını bir araya getirerek ilçeye modern bir kimlik kazandırmayı amaçlayan proje ile ayrıca başta otlu peynir olmak üzere diğer süt ürünü gıdalar için iç ve dış pazarın oluşturulması da hedefleniyor.

PATENT ÇALIŞMASI...

Belediye hazırladığı projelerin yanı sıra ilçeye bağlı Çökek (Êzing) mahallesinde yoğunlukla üretilen, üretimi eski araç-gereçlerle yapılan ve endemik bitkilerin karışımı ile yapıldığından dolayı farklı özellikler taşıyan Êzing peyniri için de patent çalışmalarına başladı. Tanıtım çalışmalarından sonra mevcut üretim biçiminin korunmasını hedefleyen çalışma ile Êzing peynirine marka değeri kazandırılması amaçlanıyor. Çalışmanın sonraki aşamalarında kadınlar üzerinden kurulacak kooperatifler aracılığıyla devam edeceği ve söz konusu peynirin aynı zamanda ilçe ekonomisine yeni bir kaynak olması için gerekli çalışmaların yapılacağı belirtildi.

OTLU PEYNİR...

Ayrıca Erciş Belediyesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) 'nın açmış olduğu ''Yatırım ve Turizm Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Alt Yapı ve Mali Destek Programı'' hibe programına yönelik hazırladığı ''Otlu Peynir Vitrin İle Buluşuyor'' adlı projeyi de belediye meclisine sundu. Belediye Evlendirme Dairesinde gerçekleştirilen Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısının birinci bileşiminde hazırlanan projenin DAKA'ya sunulması ve sonrasındaki iş ve işlemler için yetkinin Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Keskin'e verilmesi konusu görüşüldü ve oy birliğiyle kabul edildi.