Hayvan pazarında hareketli günler…

Van Büyükşehir Belediyesi'ne ait Bostaniçi'ndeki hayvan pazarı hareketli günler yaşıyor. Van'da Ramazan Ayı iftar saatinde etli yemek isteyenlerin birçoğu, soluğu hayvan pazarında alıyor. Bazı vatandaşlar ise hayvan pazarındaki kesim yer

VAN 25.06.2015 14:44:32 0
Hayvan pazarında hareketli günler…
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'da kasap veya alışveriş merkezlerinin kasap reyonlarından et almak istemeyenler, hayvan pazarına yöneliyor.  Yediği etten emin olmak veya daha ekonomik fiyata et tüketmek isteyen vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi'ne ait hayvan pazarına akın ediyor.
 
YAYLA GÖRMÜŞ KOYUNLAR TERCİH EDİLİYOR
Hayvan pazarında en fazla tüketilen et ise yayla görmüş koyun eti. Bazı vatandaşlar kilo işi et alırken, bazıları ise canlı hayvan alarak seyyar kasaplarda kestiriyor. Hayvancılık işini meslek haline getirenler sabah erken saatlerde hayvanlarını alarak pazarda satmaya çalışıyor.
Tüketicilerin en fazla söz konusu hayvanın yayla görüp görmediğine dikkat ettiğini söyleyen Kazım Aslan isimli satıcı, "Biz hayvanlarımızı satmadan önce mutlaka yaylalarda otlatıyoruz. Çünkü yaylada otlayan bir hayvanda fazla yağ olmaz. Örneğin bizim hayvanlarımızın çoğu küçükbaş. Birkaç kuzu var, diğerleri tamamen koyun. Koyunları yaşlanmadan satmaya çalışıyoruz. Çünkü yaşlandığında insanlara satmak zorlaşıyor. Yine vatandaş koyunumuzun yayla görüp görmediğini soruyor. Zaten koyunu aldıktan sonra hemen burada kestiriyorlar, yayla görmüşse az yağlı oluyor. Bazı hayvanlar sürekli arpa yedirildiği için şişiyor ve yağlanıyor. Bu hayvanlar fazla tercih edilmiyor" dedi.
Satıcılar, Ramazan Ayı dolayısıyla sabah erken saatlerde veya güneşin etkisinin azaldığı saatlerde müşterilerin sayısının arttığına dikkat çekerken, küçükbaş hayvanların etinin kilosunu 17-19 TL'ye sattıklarını ifade ettiler.
 
HAYVAN PAZARINDA ETİN KİLOSU 17-19 TL
Piyasada aynı etin kilosunun 22-26 TL'ye satıldığını belirten satıcılar, hayvan pazarında müşterinin gözü önünde hayvanı kestiklerini belirterek, "Müşteri burada aldığı hayvanı bizzat görüyor. Yanında da o hayvanları kesiyoruz. Müşteri aldığı etten emin olmak istediği ve biraz daha ekonomik fiyata söz konusu et tüketmek istediği için buraya geliyor. Birçok kişi bizden et aldığında bizimle şu sohbeti ediyor; 'akşam iftarda güzel etli yemek olması için hayvan pazarına geliyoruz. Bazen başka yerlerde aldığımız etlerde istediğimiz tadı alamıyoruz. Buradan bizzat görerek ve kestirerek etimizi alıyoruz' diyorlar. Alınan hayvan, burada seyyar kasaplar tarafından 10-20 TL arası değişen fiyatlara kestiriliyor" ifadelerini kullandı.
Öte yandan bazı vatandaşlar ise iki veya dört kişi birleşerek bir hayvan alabiliyor. Satıcılar ise dört kişiden ziyade, iki kişinin birleşerek bir hayvanı almasının daha doğru olduğunu ifade ederek, iki kişi olduğunda taksimatın çok daha adil olduğunu dile getirdiler.
Bazı vatandaşlar ise hayvan pazarındaki kesim yerlerinin hijyene biraz daha dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Hayvan pazarında kesim yapılan yerlere gereken hijyenin sağlanması gerekiyor. Eğer hijyenik bir ortamda kesim yapılırsa daha çok müşteri gelir” ifadelerini kullandı.

Bölge: Bişar Ulutaş