Hayvan Besleyen Köylülerin Karda Ot Taşıma Çilesi

Van'da zorlu kış şartlarına göğüs geren köylüler, geçimlerini sağladıkları hayvanlarını beslemek için yazın dağların tepelerinde biçip biriktirdikleri ot yığınlarını, kızaklarla köylerine indiriyor.

VAN 21.02.2013 11:42:29 0
Hayvan Besleyen Köylülerin Karda Ot Taşıma Çilesi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'da zorlu kış şartlarına göğüs geren köylüler, geçimlerini sağladıkları hayvanlarını beslemek için yazın dağların tepelerinde biçip biriktirdikleri ot yığınlarını, kızaklarla köylerine indiriyor. Zaman zaman büyük tehlikeler atlatan köylüler, zirvelerde cambazlık yaparak ot yığınlarını indirmek için büyük çaba sarf ediyor.

Kış aylarının gelmesiyle özellikle Van, Bitlis, Hakkari ve Muş, marta kadar kar esareti altına giriyor. Bu illerde bulunan köy yollarının büyük çoğunluğu neredeyse her gün kapanırken kar kalınlığı yer yer 7–8 metreyi bulduğu oluyor. Bu aylarda zor günler geçiren köylüler, kendilerinin yanında geçim kaynakları olan hayvanlarına da bakmak zorunda kalıyor. Van'a 67 kilometre mesafedeki Gevaş ilçesinin Kurultu köyü sakinleri de küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarını çetin kış şartlarında beslemek için büyük çaba harcıyor. 83 haneli ve bin nüfuslu köyde ikamet edenler, dağlarda yazın biçip istifledikleri otları, büyük güçlüklerle kızaklarla köylerine gündem haber götürüyor. Aç kalan hayvanları için ot taşımaya çalışan köylüler, bütün zorlukları göze alıyor. Köy sakinlerinden Halit Elmas (55), "Otları, yer sıkıntısı ve kuru tutulması için yüksek yerlere koyuyoruz. Kışın kar yağınca da kızakla ve sırtımızda aşağıya indiriyoruz. Zor iş ama ne yapalım, geçim kaynağımız hayvanlarımıza bakmak zorundayız." dedi. Otları taşıyan gençlerden Yusuf Kaya (19) da zaman zaman fırtına çıktığını vurgulayarak, "O yüzden hava iyi olunca günde üç dört kere taşıyoruz. Yaşlılar için ot taşımak zor olsa da biz gençler için o kadar da zor değil. Bazen tehlike atlattığımız da oluyor ama buna rağmen arkadaşlarla taşırken eğleniyoruz da." diye konuştu.