Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Sosyolog Osman Turğut; ‘Sigarayı bırakmak için geç kalmayın!’

Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Sosyolog Osman Turğut, sigaranın bağımlılık yapan maddeler için tehlikeli bir aşama olduğunu ve uyuşturucu madde kullanımında bir basamak görevi gördüğünü söyledi. 9 Şubat Dünya Sigarayı

VAN 9.02.2022 10:09:00 0
Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Sosyolog Osman Turğut; ‘Sigarayı bırakmak için geç kalmayın!’
Tarih: 01.01.0001 00:00

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısıyla açıklama yapan Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Sosyolog Osman Turğut, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün ürünlerine karşı küresel bilinci arttırmak amacıyla 1987 yılından bu yana 9 Şubat gününün ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ olarak kutlandığını söyledi.

PANDEMİDE SİGARA ETKİSİ

Türkiye genelinde olduğu gibi Van’da da önemli oranda bir sigara tüketimi olduğunu ve bunun zararlarının pandemi döneminde daha çok ortaya çıktığını ifade eden Turğut, “Sigara, Covid-19 açısından bir risk faktörü olduğu gibi vücudun hemen hemen her organına zarar verir ve önlenebilir pek çok hastalık, sakatlık ve erken ölüme sebep olur. Sigara kullanımı, Covid-19 ile mücadele ettiğimiz bu dönemde her zamankinden çok daha fazla tehlike içermekte ve tütün ürünü kullanımını bırakmak da her zamankinden çok daha fazla önem taşımaktadır.” dedi.
 

ÇEVREYE ETKİSİ

Sigaranın çevreye verdiği zarara da dikkat çeken Turğut, şunları söyledi:
“Dikkat edilmesi gereken bir başka husus, oluşturduğu çevre zararlarıdır. Sigara izmaritleri, dünya çapında en yaygın atılan atıktır. Dünyada sahillerde ve su kenarlarında en sık toplanan çöptür. Sigara izmaritlerinde arsenik, kurşun, nikotin ve etil fenol dahil olmak üzere pek çok tehlikeli kimyasal madde bulunmaktadır. Bu maddeler, izmaritlerden sulara ve toprağa sızarak doğaya zarar vermeye devam etmektedir. Diğer taraftan söndürülmemiş sigara izmaritleri, orman yangınları başta olmak üzere pek çok yangın ve buna bağlı can kayıplarının önemli bir sebebi olmaya devam etmektedir. Ayrıca çoğunluğu plastik olan milyonlarca ton tütün ambalaj atığı da çevreye ve ekosisteme zarar vermektedir.”

“BAĞIMLILIKTA BASAMAK GÖREVİ GÖRÜR”

Sigaranın bağımlılık yapan maddeler için tehlikeli bir aşama olduğunu ve uyuşturucu madde kullanımında bir basamak görevi gördüğünü belirten Turğut, şunları kaydetti: 
“Sigara ve tütün ürünleri, dünyada en yaygın olarak ve ölüm nedenlerinden ikinci sırada yer alan bağımlılık yapıcı maddedir. Sigara içen gençler içmeyenlere göre sekiz kat daha fazla uyuşturucu kullanma riski taşırlar. Uyuşturucu madde kullananların 83’ünün ilk kullandıkları madde sigaradır. Sigara, bağımlılık yapan diğer maddelere geçişte basamak görevini görür. Tüm bu riskler göz önüne alındığında, geç kalmadan bırakmak için adım atmak çok önemlidir.” 
Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Sosyolog Osman Turğut; ‘Sigarayı bırakmak için geç kalmayın!’