HAYAT KİTABIMIZ KUR’AN ÜZERİNE 2

Süleyman Dilmen

VAN 20.04.2017 10:46:40 0
HAYAT KİTABIMIZ KUR’AN ÜZERİNE 2
Tarih: 01.01.0001 00:00
 “ Beri yandan, er geç Bizim karşımıza çıkacaklarına inanmayıp kendilerini bu dünya hayatıyla hoşnut kılmaya çalışanlara, onun ötesini gözetmeyenlere ve (böylece) Bizim ayetlerimizi umursamayanlara (onlardan gafil/habersiz olanlara) gelince: yapa geldikleri (bütün o kötülüklerden) ötürü onların varacağı yer ateştir.” (YUNUS, 7-8)
        
“ Ama kim ki Beni anmaktan yüz çevirirse, bilsin ki, onun dar bir hayat alanı olacaktır ve Kıyamet Günü onu kör olarak kaldıracağız".Rabbim, ben gören biriyken beni niçin kör olarak kaldırdın?" diye soracak. (Allah da ona:) "Şunun için," diye cevap verecek, "sana mesajlarımız gelmişti de sen onları göz ardı etmiştin ve bugün de aynen öyle göz ardı edileceksin!"Çünkü kendi elindekileri boşa harcayan ve Rabbinin mesajlarına inanmayan kimseleri Biz işte böyle cezalandıracağız ve (böylelerinin) ahirette (çekeceği) azap, gerçekten de (azapların) en zorlusu olacaktır! (20/Taha, 126-127)
Birkaç söz:
           
“ Tabiinin ileri gelenlerinden Ebu Abdurrahman es-Sülemî (öl. 74/693) şöyle demektedir: Sahabe’den Osman bin Affan, Abdullah bin Mes’ud ve Kur’an-ı Kerim’i bize öğreten diğerleri, Hz. Peygamber’den on ayet öğrendiklerinde o ayetlerdeki ilim ve ameli bellemeden, onları hayatlarına geçirmeden, başka ayetlere geçmediklerini anlatırlardı. Diyorlardı ki: “Kur’an’ı, ilim ve ameli birlikte öğrendik.” (Taberî, Câmiu’l-Beyan, I/35–36; İbn Teymiyye, Mecmûu’l-Fetâvâ, İkinci baskı, 1399 13/365; Suyûtî, el-Itkan fî Ulûmi’l Kur’an, Mısır 1978, II/226).

“ Geceleyerek Kur’an okuyanlar sizi aldatmasın, Siz O’ndan neyi anlayıp neyi hayatlarına koyduklarına bakın.” (Hz. Ömer (r.a))
    
“ ...Korkarım ki insanlar, kendilerini Kur’an’ı ezberleme işine kaptırır ve onu anlama işini ihmal ederler.” (Hz. Ömer (r.a) :Kettani, a.g.e. , II/279)   

“ Siz Kur’an’a uyun;  Kur’an’ı kendinize uydurmayın. Kim Kur’an’ı Kerim’i kendisine uydurursa, Kur’an onu cehennem’e kadar sürükler. Fakat kim Kur’an’a tabi olursa, Kur’an onu Firdevs cennetlerine götürür. “ (Hz. Ömer (r.a), Hadislerle Müslümanlık, c.5, s.1584’ten alıntıyla)
            
“ Kur’an’dan öğüt alanlar, O’na uyup yol almışlardır; O’nu unutmaya kapılanlar yolda kalakalmışlardır.” (Hz. Ali (r.a))

“ Kur’an’ı okuyup sonra da onu tefsir etmeyen kişi, kör -veya bedevî- gibidir. ” (Tabiînden Said bin Cübeyr (öl. 95/713): Taberî, Câmiu’l-Beyan, I/36) 
Abdullah İbnu Mes’ud el-Hüzelî RA’nin anlattığına göre, bir adam kendisine “Sırat-ı müstakim (doğru yol) ne­dir?” diye sordu. Ona şu cevabı verdi:”Muhammed AS, bizi sırat-ı müstakimin bir başında bıraktı. Bunun öbür ucu ise cennete ulaşmaktır. Bu ana yolun sağında ve solunda başka tali yollar da var. Bunlardan her birinin başında bir kısım insanlar durmuş oradan geçenleri kendilerine çağırıyorlar. Kim bu dış yollardan birine sülük ederse yol onu ateşe götürecektir. Kim de sırat-ı müstakime sülük ederse o da cennet’e ulaşacaktır.” İbnu Mes’ud bu açıklamayı yaptıktan sonra şu ayeti okudu: “İşte bu benim sırat-ı müstakimimdir, buna uyun. Başka yollara sapmayın, sonra onlar sizi Al­lah’ın yolundan ayırırlar...” (En’âm 152) (Rezîn İbnu Muâviye’nin ilâvesidir).

“Doğrudan doğruya Kur’an’dan alıp ilhamı asrın idrakine söyletmeliyiz İslam’ı.” (Mehmed Akif Ersoy)

"İbret olmaz bize, her gün okuruz ezberde Yoksa bir maksat aranmaz mı bu ayetlerde?
 
Lafzı muhkem yalınız, anlaşılan, Kuran'ın; Çünkü kaydında değil, hiç birimiz mananın.

Ya açar Nazm_ı Celil'in bakarız yaprağına Yahut üfler geçeriz bir ölünün toprağına. 

İnmemiştir hele Kuran, bunu hakkıyla bilin, Ne mezarlıkta okunmak, ne de fal bakmak                                                                                                         için..."  (Mehmed Akif Ersoy/ Safahat, sa:158)                                                                                                 
           
“ Kur’an, edebiyat değil hayattır. Dolayısıyla O’na bir düşünce tarzı değil bir yaşama tarzı olarak bakmaya başlanır başlanmaz, O’nu anlama noktasındaki güçlükler ortadan kalkar ve Kur’an hakkındaki yanlış intibalar da anlamını kaybeder.” (Aliya İzzetbegoviç: Doğu ve Batı arasında İslam; sa.22)
         
“ Kıraat konusunda insanların Allah’a en sevimlisi, onu en iyi şekilde anlayarak okuyanlardır.” (Müfessir Mücahid)
         
“ Kur’an’ı anlamadan ezberleyenler yük taşıyan eşeklerdir.” (İmam Kurtubi)-ayrıca Bkz.62/Cuma, 5. Ayet-
          
“  Anlaşılmayan Kur’an, Kur’an değildir.” (Şehid Ali Şeriati)
         
“  Anlamadan Kur’an okumak mekruhtur.” (İmam Zerkeşi)       
         
“ Kur’an’ın bizatihi kendisi tefsirdir, onun için Kur’an ayetlerini okurken bu ayetin tefsiri nedir demezden önce bu ayetler neyi/ neleri tefsir ediyor dememiz gerekiyor.” (Müfessir Mustafa İslamoğlu) 
         
“ Eğer aklımız başımızda ise, eğer insansak, eğer deli değilsek, eğer hayvanlardan değilsek ve hain de değilsek bu Kitabı anlayabileceğiz demektir; çünkü bu Kitap insana inmiştir, yeter ki aklımızı kullanıp hurafe anlayışlardan kurtulalım.”  (Müfessir Ali Küçük)

Allah rızası için söyler misiniz, sekiz yüz’e yakın Kur’an’ı nasıl okumamız gerektiğini bildiren ayetleri, yüzlerce hadisi, Sahabe/ Tabiin sözlerini ve tüm Peygamberleri (Allah hepsinden razı olsun) örnek alan gerçek alimlerin birçok sözlerini yazmadığım halde, sadece yukarıdaki ayet/hadis/sözler Kur’an’ın, Muttaki (takva sahibi) olmak isteyen tüm insanlar (halk) için kolay kılınmış, apaçık, Hak’la Batıl’ı ayırt eden (Furkan), insanları karanlıklardan aydınlığa götüren, anlaşılması, düşünülmesi, öğüt alınıp hayata geçirilmesi, tebliğ edilmesi gereken(Bkz.6/En’am, 69), ağır ağır/üzerinde düşünerek okunması (Bkz.73/ Müzzemmil, 3- 4) Rabb’lerinin rızasını kazanmak isteyen tüm bireyler için farz olan, Hakim olan Rabbimizin belirttiği amacın dışında kullanılması da günah olan, Allah tarafından Beyyine olan açıklanmış ve ayetlerin bir kısmı diğer ayetlerin Müfessiri (tefsir edeni) olan, tüm ayetlerine iman edilmesi ve küfredilmemesi/manasının örtülmemesi yani gizlenmemesi gereken evrensel mesajlara ve en güzel misallere sahip (Bkz.12/Yusuf, 3) mübarek, (gönüllerdeki hastalıklara) şifa ve rehber bir kitap olduğu kolaylıkla anlaşılmıyor mu? Başarı Allah’tan, hata ise bizdendir – samimi olan tüm (olumlu/olumsuz) yapıcı eleştirilerinizi beklerim-

KONUYLA İLGİLİ AYRINTILI BİLGİ İÇİN DÜŞÜN YAYINCILIKTAN ÇIKAN KURANIN KİMLİĞİ ESERİMİZE BAKILABİLİR