Havalar soğudu, kombiler çalışmaya başladı; İşin uzmanı uyardı!

Havaların soğumaya başladığı bugünlerde vatandaşlar akşamları kombilerini çalıştırmaya başladı.

VAN 26.10.2020 14:27:41 0
Havalar soğudu, kombiler çalışmaya başladı; İşin uzmanı uyardı!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ancak kombiler çalıştırılmadan önce bakımları büyük önem taşıyor. Sadece kombiler değil, petek bakımları da, sıcaklık performansını etkiliyor. İşin uzmanları ise, petek ve kombi bakımlarının hafife alınacak bir durum olmadığını, bu nedenle bu tür işlerin ehil insanları verilmesi gerektiğini belirtiyor. Dükkanı olmayan, bu işi ek iş olarak yapanların, kombi ve petek bakımı yaparken eski performansı aratır duruma da düşürebilecekleri uyarısında bulunan Kombicim Van Sahibi Abidin Yarımbatman, "Vatandaşlarımız bu konuda dikkatli olmalıdır. Lütfen kombi ve petek bakımı işlerini, işin ehli esnaflara teslim edin. 50 TL az ücret ödemek için işi bilmeyenlere bu işleri yaptırırsanız, sonrasında 500 TL ek masrafınız çıkabilir ve mağdur olursunuz. Bu tür durumlarla çok karşılaşıyoruz. Vatandaşlarımız bilmedikleri, yeri, dükkanı olmayanlara petek ve kombi bakım işini verirken iki kere düşünsünler" dedi.

Isınma aracı olarak soba kullanan vatandaşlar, havaların soğumaya başlaması ile birlikte odun ve kömür tedarik ederken, doğalgaz kullanan vatandaşlar ise petek ve kombi bakımlarını yaptırmaya başladı. Bakım ve temizlik sezonu olduğu için de oldukça yoğun bir süreç geçiren sektör çalışanları ise vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda listelerini oluşturarak hizmet sunuyor.
Kombi bakımı ve petek temizliği konusunda birçok şikâyeter aldıklarını söyleyen sektör çalışanları, vatandaşları uyararak, ilerleyen dönemlerde her hangi bir sorunla karşılaşmamak için işi uzmanılarına verme tavsiyesinde bulundu. Van’da son zamanlarda sayıları artan ve kombi bakım hizmeti adı altında çeşitli yerlere astıkları ve sadece iletişim numaralarının yer aldığı etiketlere dikkat çeken sektör çalışanlarından Kombicim Van Sahibi Abidin Yarımbatman, vatandaşlara bu konuda duyarlı olmaları çağrısında bulundu. 

“İŞİ, ERBABINA TESLİM ETMEK LAZIM”

Kombicim Van Sahibi Abidin Yarımbatman, “Vatandaşlarımıza, kombi bakımlarını her yıl yaptırmalarını ve bunu da işin uzmanı olan esnaf arkadaşlara yaptırmalarını tavsiye ediyoruz” dedi. 
Kombi bakımı ve petek temizliği konusunda vatandaşların çok dikkatli olması gerektiğini söyleyen Yarımbatman, şöyle konuştu: “ Gözlemlediğimiz kadarıyla, son zamanlarda kombi işine girenlerin sayısı fazla. Ama başka işte çalışor ve yedek olarak bu işi yapıyor. Durum böyle olunca da 100-150 TL olan bir kombi bakım ücreti, bazen bin liraya mal olacak bir duruma gelebiliyor. Vatandaşlarımız, sonradan ek bir masraf ile karşılaşmamak için, kombi bakımlarını da işin erbabı olan esnaf arkadaşlara yaptırsınlar. Önce gidip iş yerlerini görsünler. Çünkü site giriş kapılarına, asansörlere vb. yerlere baktığınızda kombi bakımıyla ilgili etiketleri görmeniz mümkün. Hepsinin altına baktığınızda telefon numarası yazılıdır ama adresi yoktur. Müşteri telefonla aradığı zaman kombi bakımı veya petek bakımı için gelen kişi 100-150 TL’lik bir hizmeti, verebileceği bir zararla bin TL’ye mal edebiliyor. Yani bozuk olmayan bir parça için parça bozuk diyen de olabiliyor. Bu durumdaki kişilerin mesaj grupları da olabiliyor. Bunlar bir birleri ile gruptan haberleşiyorlar. Vatandaş diğer kişileri aradığında ise hep aynı fiyatı alıyor ve mecburen ilk çağırdığı kişiye işini yaptırıyor, bu şekilde de onların tuzağına düşebiliyor. Vatandaşlarımızın bu durumlarla karşı karşıya kalmamaları için işi erabına vermeleri önemlidir.”

“HER İSTENİLDİĞİNDE PETEK TEMİZLİĞİ YAPILMAZ”

Petek temizliğinin hafife alınmayacak kadar önemli bir konu olduğunu söyleyen Yarımbatman, “Petek temizleme olayı çok dikkat edilmesi gereken bir konu. Pazardan aldığı dandik bir makine ile petek yıkayanlar da oluyor. Şuan iş sezonu olduğu için herkes bizi arıyor, ama her şeyin bir ölçüsü var, bu dünyada ölçüsüz hiç birşey yok. Her şeyin bir zamanı var, öyle her istenildiğinde petek temizliği yapılmaz. Peteğin içinde olması gereken simsiyah katran gibi bir su var, işin ehli olmayan bu suyu boşaltıyor ve ev sahibine diyor bakın peteğiniz ne kadar kirli! Halbuki peteğin içinde olması gereken yağlı suyu boşaltıyor. Peteğe suyu basınçlı verdiği zaman dönen su petekte paslanma meydana gelmesine sebep oluyor, tesisatın suyu çamurlaşmaya başlıyor ve ağırlaşıyor. Kombinin pompası o suyu döndüremeyince maalesef pompa devre dışı kalıyor yani bozuluyor. En düşük pompa 500-600 TL’den başlıyor. Biz bu işi uzman ekiplerimizle yapıyoruz, kombinizi 50 derecede yakın, peteklerinizin üstü sıcak altı ılıksa yıkatmanıza gerek yoktur. Ama üstü sıcak altı soğuksa peteğin yıkatılması lazım. Ama iş, bilinçsiz insanlar tarafından yapıldığı zaman olumsuz durumlar yaşanıyor. Daha sisteminden sıcak su dönmemiş 10 günlük petek yıkadıklarına şahit olmuşum”şeklinde konuştu.

“50 TL'YE PETEK TEMİZLEYENLER VAR”

Esnaf Abidin Yarımbatman, kombi bakımı ve petek temizliği konusunda hizmet almak isteyen vatandaşların özellikle  evlerine çağırdıkları kişilerin sabit bir adreslerinin olmasına dikkat etmeleri gerektiğini ifade ederek; " Petek temizliği uzman kişi tarafından yaptırılmadığı  zaman öncelikle sistemi çöker. Petek temizliği kombinin altında yapılması lazım. Ama acemiler böyle yapmıyor, peteği daha da kötü duruma sokabiliyorlar. Biz normalde bir evden minumum 3 saatte çıkıyoruz ve 150 TL para alıyoruz. Bu sene petek temizliği yapmıyoruz çünkü ev sahibi, 50 TL'ye petek temizliği yapan ile bizi bir tutuyor. Biz petek temizliği yaptığımız zaman en sonunda yağını dolduruyoruz ve 3 yıl garanti veriyoruz. Ama işin ehli olmayan şahıs, yarım saatte kombi bakımı dahil temizliği yapıp çıkıyor, nasıl yapıyorsa? Halen anlamış değilim. Müşteriden parasını alıp çıkıyor ve o müşteri daha sonra sıkıntı yaşadığı zaman o adamı tekrar bulamıyor. Çünkü dükkanı yok, telefonu var aradığında ya cevap vermiyor ya da engelliyor. Müşteri bu sefer dönüyor dükkanı olan esnafa gidiyor, başta masrafı 100 lira iken bu sefer oluşan arızalardan dolayı 500 TL olabiliyor. Ben Demirciler Odası'na kayıtlı bir esnafım. Bu konuda denetimlerin yapılması da gerekiyor." dedi.

KOMBİ BAKIMINDA NELER YAPILIYOR?

Kombi bakımında yapılması gereken işlemleri de kısaca özetleyen Yarımbatman, son olarak şunları söyledi: “ Memleketimizin suyu çok kireçli. Biz kombi bakımını 120 TL’ye yapıyoruz şayet sıcak su eşanjörü  dükkana gelecekse 150 TL’ye yapıyoruz çünkü arabamız bir daha gidip gelmek zorunda kalıyor. Kombi bakımını ve petek temizliğini 150 TL’ye yapan arkadaşlar var, nasıl para kazanıyorar ben hayret ediyorum. Kombi bakımında memleketin suları çok kireçli olduğu için ilk önce sıcak su eşanjörüne bakılır, kireç var mı yok mu diye. Kireç yoksa kombinin yukarıdan fanından başlanılır eşanjör temizlenir, alt görünmeyen tarafı yıkanır, alt tesisat uçları kirlenmişse temizlenir, elektrot kontrolleri yapılır, iyonizasyon kontrolleri yapılır ve temizlenir. Bunun yanında görsel kontrolleri yapılır, sıkıntılı parça varsa müşteriye söylenir.” 
Özel Haber: M. Selim KURT

Prestij Haber Merkezi