Hava kirliliği Van'da tartışma konusu oldu

Van'da son günlerde gözle görülür şekilde hava kirliliğinin meydana gelmesi kentte tartışmaları da beraberinde getirdi.

VAN 6.12.2012 14:45:35 0
Hava kirliliği Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
Hava kirliliğinin, Van Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından dağıtılan kömürün kalitesiz olmasından kaynaklandığı belirtilirken, Van Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer ise iddiaları kabul etmedi. Van´ın Türkiye´de havası en kirli iller kategorisinde 1. sırada, dünyada da 27. sırada olduğu belirtilirken, halkın adeta zehir soluğunu vurgulanıyor.



Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, Vanlıların adeta zehir soluduğunu vurgularken, Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatifi Başkanı Fırat Eren ise dağıtılan kalitesiz kömürden dolayı nefes alamaz duruma geldiklerini ve ayrıca ildeki bütün kömürcü esnafının kapısına kilit vurmaya hazırlandığını dile getirdi. Van Milletvekili Nazmi Gür de konuyu meclis gündemine taşıyarak Van´daki hava kirliliğinin sebebini sordu. İddialara ilişkin açıklama yapan Van Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer ise, "Kalitesiz diye yanı başımızdaki Şırnak´tan kömür getirtmiyoruz. Binlerce kilometre öteden kaliteli kömürü getirtip, halkımıza dağıtıyoruz. Kaliteli bir kömür ne kadar hava kirliliği yapıyorsa, bizim dağıttığımız kömür de o kadar hava kirliliği yapıyor" dedi.



KALÇIK: BU BİR VAHŞET



Van´da meydana gelen hava kirliliğinin kabul edilemez ölçülerde olduğunu söyleyen Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, devlet eliyle katliam yapıldığını öne sürdü. ÖZellikle akşam saatlerinde hava kirliliğinden dolayı insanların nefes alamaz duruma geldiğini belirten Kalçık, "Hava kirliliğinde Van Türkiye´de 1., dünyada ise 27. sırada yer alıyor. Oy kaygısıyla insanlara dağıtılan kalitesiz kömür hava kirliliğinin en büyük sebebidir. Yoksullara kömür verilecek diye tüm insanları zehirlemek hangi insan haklarına, hangi ahlaka sığar? Kalitesiz kömürlerden çıkan bütün is yediğimiz gıdalara sirayet ediyor. Devlet farkında mı bilmiyorum ama hepimiz zehirleniyoruz. Zehir soluyup, zehir yiyoruz. İnsanlar yoksul diye bu tür insanlık dışı bir yaklaşım sergilemek herşeyden önce insan haklarına aykırıdır. Yoksula kömür vereceksen neden kalitelisinden vermiyorsun? Bu mudur sosyal devlet anlayışı?" dedi.



KALÇIK: KÖMÜRLER TOPLATILMALIDIR



Van´da dağıtılan kalitesiz kömürlerden dolayı halkın inceden inceye zehirlendiğini iddia eden Kalçık, "Bu kalitesiz kömürün dağıtımı biran önce durdurulmalı, mümkünse dağıtılan bütün kömürler de toplatılmalıdır. Bu dakikadan sonra alınacak başka tedbir yoktur. Yarın için çocuklarımıza bırakabileceğimiz tek sermaye çevredir. Bu şekilde bu sermayeyi de yok ediyoruz" diye konuştu.



EREN: BAĞIMSIZ BİR YERDE ANALİZLER YAPALIM



SYDV tarafından dağıtılan kömürün hava kirliliğinin başlıca sebebi olduğunu belirten Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatifi Başkanı Fırat Eren de, kömürlerin analizlerinin bağımsız bir yerde yapılması önerisinde bulundu. Eren; "Derdimizi, meramımızı anlatamıyoruz. Noter huzurunda birkaç yerden numune kömür alalım ve bunların analizlerini yaptıralım. Göreceksiniz ki dağıtılan kömür resmen zehir saçıyor. Van´da nefes alamaz duruma geldik. Çünkü dağıtılan kömürün kükürt oranı değerlerin çok üstünde" ifadelerini kullandı.



EREN: KÖMÜRCÜLER KEPENK KAPATIYOR



SYDV tarafından dağıtılan kömürlerin kalitesiz olmasının yanında, özellikle kömürcü esnafına da büyük bir darbe vurulduğunu dile getiren Eren; "Kooperatifimizdeki 60 tane kömürcünün çok büyük bir bölümü icralık olmuş durumda. Hiçbiri banka kredisini dahi ödeyemiyor. Zaten deprem yaşamış ve büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalmış esnafı, bu şekilde kömür dağıtımıyla tamamen bitiriyorlar. 60 esnafımız 500 eleman istihdam ediyor. Yarın bunların hepsi işsiz kalacak. Zaten kepenk kapatmalar başladı. Devlet vatandaşına kömür dağıtmak istiyorsa neden bunu biz kömürcü esnafının üzerinden yapmıyor. Böyle olursa hem esnaf zor durumda kalmaz, hem kaliteli kömür dağıtımı yapılmış olur ve bu işin de sorumluları belli olur. Ancak böyle yapılmıyor. Açıkçası Van´da kömürcü esnafı son derece mağdur durumda ve sektör ümit vermiyor" dedi.



GÜR KONUYU MECLİSE TAŞIDI



Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Nazmi Gür ise Van´daki hava kirliliği konusunu Meclis gündemine taşıyarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Van´daki hava kirliliğinin sebebini, SYDV tarafından dağıtılan kömürlere bağlayan Gür, dağıtılan kömür miktarını, denetimlerin yapılıp yapılmadığını, dağıtılan kömürlerin ne şekilde dağıtıldığı, ihalelerinin yapılıp yapılmadığı ve kömürün numune analizlerinin yapılıp yapılmadığını sordu.



YÜZER: İDDİALAR ASILSIZ


Konu ile ilgili açıklama yapan Van Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer ise SYDV tarafından dağıtılan kömürün kalitesiz olduğuna ilişkin iddiaların tamamen asılsız olduğunu söyledi. Yüzer yaptığı açıklamada; "SYDV tarafından dağıtılan kömürün kalitesiz olduğu ve hava kirliliğine sebep olduğu yönündeki iddialar asılsızdır. Kaliteli her kömürün hava kirliliğine sebep olduğu kadar SYDV tarafından dağıtılan kömürler de hava kirliliğine sebebiyet verir. Yanı başımızdaki Şırnak ilinden kömür getirtmedik kalitesiz diye. Kömür kaliteli olsun diye binlerce kilometre öteden Kütahya Tavşanlı ve Manisa Soma´dan getirtiyoruz. Devlet olarak, her konuda olduğu gibi hava kirliliği konusunda da sorumlu hissediyoruz kendimizi ve bu konuya hassasız. Kömürün kaliteli olmasını gözetmeseydik hemen yanı.aşımızdaki Şırnak ilinden çok daha kolay bir şekilde kömür getirtebilirdik. Ancak böyle yapmadık. Ayrıca kömürü özel sektörden almıyoruz, Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından gönderilen kömürlerin de ekstradan analizlerine ihtiyaç yoktur. Çünkü bunların analizleri zaten yapılıyor. Dolayısıyla iddialar asılsızdır" diye konuştu.